Wednesday, February 23, 2011

Malam yg happening di A&E dgn jerit pekik pesakit Psy dengan Tibia fracture Type 3C

Oh, dah masuk minggu ke3 kami kat Tapah, berposting di Hospital Daerah Tapah. Attachment kat district hospital sgt best. Banyak benda boleh buat dan blaja. Ok nak cerita detail satu2 cerita mmg xlarat...Ni pun aku tulis briefly dan 'cincai'ly jelah. Haha.

Minggu pertama baru nak 'panaskan enijn', so kitorg xde la banyak buat prosedur sgt. Dapat buat suture sorang satu, ambil blood dan pasang CBD...cetu2 la. Minggu kedua ade musibah melanda, so lagi la xde mood. Stress2...haha.. :ppp Tapi Alhamdulillah minggu ke-3, everything's back to normal... So far happy2 sajer..

Cerita Semalam

Smalam aku ngan fina duk kat A&E lps zohor smpai kul 5.30ptg cetu. Banyak kes berderet2 masuk2. Mule2 tu mcm xde pape nak buat lg so kitorg tgk je doktor2 & MA buat keje. Sampai Dr. Grace pun tegur "adik2, pegila tengok2 ke.." kitorg pun dah tak tahu nak tgk ape dh doktor..haha. Tak lame pastu ade patient India luka kat perut terkena zink. Aku pun assist la fina buat T&S (toilet&suture) kat patient tu, 5 jahitan. Sambil di'supervised' oleh En. Fazli. Senang je sebab patient tak banyak bunyik, dan luka tu pun one straight line je dan dah tak de active bleeding.

Lepas siap je jahit luka patient td, En.Fazli offer buat T&S kat patient accident, penunggang motosikal yg kena seret dek kerete. Luka kat belakang tumit. Oh susah ok, sebab kulit kaki kan tebal. Dari bentuk bulan sabit, sampai lurus jarum tu aku buat. Luka tu plak bentuk bulan sabit jugak, melengkung, dalam 6 cm panjang. DAN pesakit plak banyak songeh nye. Haih. Penat nak yakinkan dia. Siap kena bebel lg sebab x baca Bismillah, dia kate kitorg banyak berborak je, x baca Bismlillah. Hahaha. Padahal dia yg duk berceloteh dari awal masuk, aku tak borak ape pun melainkan yg berkaitan dgn jahitan tu (e.g bgtau die nak cucuk bius, nak cuci luka etc). Tak pasal2 je Haha.

Haih. Mcm tulah. Kalau doktor lg la kena byk sabar dgn karenah umat ni.

Mase tinggal lg 1 jahitan, sorang staff panggil medical student, Dr Grace nak tunjuk intubation. Rupanya pakcik yg admit sebab sukar bernafas tadi (bbrpe minit sebelum pesakit accident tu) dah collapse. BP die mmg drop gile2.  Maka berCPR la kami dua org ptg tu... huh huh huh huh 30 chest compression x 5 cycles hiyaaaahhhh smpai skrg pun kitorg terasa lg sakit bahu dan blakang.....Hahaha.

Cerita Esok

Dan malam ni pun tak kurang hebat 'drama' kat A&E td. Doktor yg oncall dah la sorg je... Oh Susahnye =_=' kesian tgk doktor td, stress... huhuh Oh dah nak pukul 1pg... Esok2 je la aku cerita ye psl cerita malam ni ye...hehehe.










o Ok tajuk tu untuk cerita dlm next entry okeh! Hahahaha
o Sory xde gambar... klu hp camera canggih bleh snap2 sket kan. Haha.
o Tghri td kitorg bawak Opah Ngah pegi Hosp KPJ Ipoh, ziarah Opah sedara aku (adik ipar opah ngah), kena admit sebab masalah jantung yg berpunca drpd penyakit hyperthyroidism
o Malam pertama kami merasai blackout di Tapah Road. Tapi ade opah ngah kat rumah dh siap pasangkan lilin mase kitorg sampai dlm pkul 12 td. Hehe. Klu Opah takde mesti huru hara kitorg mencari lilin. Haha.
o Waa terlepas tgk Irfan Hani malam ni T_T

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...