Thursday, February 24, 2011

Sambung cerita semalam semalam

Pagi ni hujan lebat tetibe. Ni la baru 1st time kot hujan pagi aku kat sini. Aku dah la smangat bgn awal siap awal arini (sbb tido awal mlm td) tetibe terkandas plak. Haha. Klu nak pegi bleh je redah, tapi bahaya sket sbb jalan berliku2 takut licin. ceh, alasan! Tggu sket lg la, bile dah tak lebat sgt nti.

Warong roti canai depan rumah opah ngah di pagi hari

Hah semalam aku ckp nak citer psl semalamnye punye cerita kan. Iaitu selasa malam. Kul 8 lbh cetu gerak dr rumah.

Sampai2 xde ape yg menarik lg. Dlm seplo mnt cetu, ade ambulan bwk patient dari Sungkai. Patah tulang keting kena langgar motor. Mangsa sorg wanita berbangsa India berusia dlm 40-an. Klu tgk pakaian dia, keadaan die yg menyedihkan, baju yg kotor, bau yg menusuk rongga hidung, barang2 die dlm 2 beg plastik, wanita tu mcm sorang gelandangan. Tapi terer speaking ok, die plak yg ngajar kitorg ape nak buat dgn kaki die. Siap bg arahan, "I want to see my doctor in Teluk Anson Hospital," (Teluk Anson tu dah tukar nama jd Teluk Intan la skrg). Haha.

Oh meriah ok A&E malam tu dgn raungan semangat die. Dan susahnye die ni, xnak dgr ckp doktor. Nak suruh dia luruskan kaki yg patah tu utk doktor nak periksa punye la payah. Siap kena deal2 plak dgn die. Die duk mintak ubat tahan sakit pastu mintak ubat pengsan la poison la sebab tak tahan sakit sgt. "Ok aunty, we give u the pain killer, u promise us u'll let the doctor to examine ur leg," harusala aku kena speaking jgk kan dah die pun speaking je hahahaha loollls..

Doktor nak cek pupils die, xbg, nak cek chest spring, pelvic spring (nak cek kalau2 ade patah rusuk atau tulang pinggul) pun payah. "My leg, Im all ok, it's my leg that's broken," punye la die tak kasi kitorg buat apape kat die. Pastu doktor pegi ke kaunter kejap buat ape yg  patut. Tak lama pastu dtg sorg akak PPK dgn doctor dgn sorg senior MA siap2 pki glove, gaya mcm nak paksa jgk aunty tu bg doktor luruskan kaki die (mesti kena periksa dl br doktor bleh refer ke hospital besar). Kitorg tlg pegang kaki tangan die sume sambil pakcik senior MA tu luruskan kaki die (patient ni duk lipat je lutut die so susah la doktor nak perikse). Bukannye buat ape pun, luruskan je pastu bukak bandage nak cuci dgn normal saline. Lps bukak je bandage tu, amik kau tersembul tulang Tibia dlm 3cm...jelas sunggoh. oh sakketnyee. Dan kami pun terpaksa menadah telinga dgn raungan aunty tersebut. Waaaa....

Gabar hiasan: Camni la lebih kurang. heeek. [Source]


Pastu dorg irrigate luka tu dgn normal saline dan povidone. Ingatnye makin kuat la aunty tu jerit mase nak tuang saline ngan povidone tu, tp senyap je pulak die. Heh. Bagusla.

*  *  *  *  *

It's raining heavily out there. And it's getting heavy and heavy





*  *  *  *  *

Dah selesai balut nalik luka tempat patah tu, splint balik, kami pun tinggalkan pt tu supaya die dpt bertenang sket. Akak PPK td pun tlg die salin baju pakai baju spital. Pastu tetibe masuk plak patient lain, wanita India dlm 60an, patah tulang peha (Femur fracture) sebab jatuh kat bilik air katanye. Orang tua mmg bahaya kalau jatuh, common sgt dpt femur fracture. Lebih kurang je keadaanye, cuma aunty yg baru ni bukanla gelandangan. Bla bla bla doktor exmaine aunty tu, kitorg tlg wani pasang CBD (common bladder drainage @ urinary catheter) atau tiub utk kencing tu dan bla bla bla  bla abes la citer kat aunty tu. Pastu MA suruh pasang CBD kat aunty yg 1st td. Haha. Adoi mcm mane la nak pujuk nih.

Ok ni turn aku plak pasang. Meronta2 la dia tak nak psg, mintak napkin la bedpan la sume. Kdg2 aku rase patient ni maybe b4 die 'sakit' ni dia sorg yg agak educated kot, sume menda dia tahu. Terpaksa la aku dgn seriusnye berkata "eh spital Tapah ni mane ade napkin ngan bedpan, ni bukan mcm teluk anson" haha dah ilang speaking dah, terdiam die. Pastu berjaya la bg die setuju, tp die takut2 jgk. Dia duk cakap "sy tak beranak lg, sy blm kahwin lg," Oh apesal la die nak ckp psl tu ye. Kitorg try2 lg pujuk, ckp jgk kitorg bukan masukkan kat saluran branak die, tp die x terima jgk. Pastu die duk ulang2 lg ayat tu.

Last2 fina pun ckp, "aunty, kite org pmpuan ni ade 3 jalan. Pertama utk kencing, kedua untuk beranak. Kami tak kacau saluran beranak tu..tiub ni masuk kat saluran kencing je," terpaksa la Fina bg briefing pasal female's external reproductive organs plak kat situ hahahaha

Surprisingly, tetibe aunty tu terus senyap dgr explanation fina.

"Oh, mcm tu ka?"

"Ye, jalan die tak same aunty..."

"Aiyyo.. Saya tada tau la... sory la,"

Pastu baru la die mempasrahkan diri utk kami pasang tiub tu... sekejap je xsampai semenet ok dah setel. Ceis. Upenye aunty tu ingat saluran kencing dan branak tu same, dan die risau kitorg nak masukkan tiub tu kat v****a die.. Hahaha.

Comel ok cara fina pujuk. Moral of the story, kena la paham ape yg die risau, pastu br la bleh tackle utk dpt kan psetujuan die.. Cakap byk pun tak gune klu kite x menjawab persoalan die.

Err lupe nk bgtau. CBD tu kena psg sebab aunty tu kan patah kaki, so mcm mne la nak pegi toilet. Kenapa tak pakai pampers? Sbb, kat urine beg tu ade scale, so bleh record urine output die (utk input-output charting), since patient tu ada banyak pendarahan, so risau la dia dehydrated, hypovolemic. Bahaya bahaya.


ni la contoh gambar urinary catheterisation set. [Source]

Huhu..camtu lah citenye....

Sekian.

Wednesday, February 23, 2011

Malam yg happening di A&E dgn jerit pekik pesakit Psy dengan Tibia fracture Type 3C

Oh, dah masuk minggu ke3 kami kat Tapah, berposting di Hospital Daerah Tapah. Attachment kat district hospital sgt best. Banyak benda boleh buat dan blaja. Ok nak cerita detail satu2 cerita mmg xlarat...Ni pun aku tulis briefly dan 'cincai'ly jelah. Haha.

Minggu pertama baru nak 'panaskan enijn', so kitorg xde la banyak buat prosedur sgt. Dapat buat suture sorang satu, ambil blood dan pasang CBD...cetu2 la. Minggu kedua ade musibah melanda, so lagi la xde mood. Stress2...haha.. :ppp Tapi Alhamdulillah minggu ke-3, everything's back to normal... So far happy2 sajer..

Cerita Semalam

Smalam aku ngan fina duk kat A&E lps zohor smpai kul 5.30ptg cetu. Banyak kes berderet2 masuk2. Mule2 tu mcm xde pape nak buat lg so kitorg tgk je doktor2 & MA buat keje. Sampai Dr. Grace pun tegur "adik2, pegila tengok2 ke.." kitorg pun dah tak tahu nak tgk ape dh doktor..haha. Tak lame pastu ade patient India luka kat perut terkena zink. Aku pun assist la fina buat T&S (toilet&suture) kat patient tu, 5 jahitan. Sambil di'supervised' oleh En. Fazli. Senang je sebab patient tak banyak bunyik, dan luka tu pun one straight line je dan dah tak de active bleeding.

Lepas siap je jahit luka patient td, En.Fazli offer buat T&S kat patient accident, penunggang motosikal yg kena seret dek kerete. Luka kat belakang tumit. Oh susah ok, sebab kulit kaki kan tebal. Dari bentuk bulan sabit, sampai lurus jarum tu aku buat. Luka tu plak bentuk bulan sabit jugak, melengkung, dalam 6 cm panjang. DAN pesakit plak banyak songeh nye. Haih. Penat nak yakinkan dia. Siap kena bebel lg sebab x baca Bismillah, dia kate kitorg banyak berborak je, x baca Bismlillah. Hahaha. Padahal dia yg duk berceloteh dari awal masuk, aku tak borak ape pun melainkan yg berkaitan dgn jahitan tu (e.g bgtau die nak cucuk bius, nak cuci luka etc). Tak pasal2 je Haha.

Haih. Mcm tulah. Kalau doktor lg la kena byk sabar dgn karenah umat ni.

Mase tinggal lg 1 jahitan, sorang staff panggil medical student, Dr Grace nak tunjuk intubation. Rupanya pakcik yg admit sebab sukar bernafas tadi (bbrpe minit sebelum pesakit accident tu) dah collapse. BP die mmg drop gile2.  Maka berCPR la kami dua org ptg tu... huh huh huh huh 30 chest compression x 5 cycles hiyaaaahhhh smpai skrg pun kitorg terasa lg sakit bahu dan blakang.....Hahaha.

Cerita Esok

Dan malam ni pun tak kurang hebat 'drama' kat A&E td. Doktor yg oncall dah la sorg je... Oh Susahnye =_=' kesian tgk doktor td, stress... huhuh Oh dah nak pukul 1pg... Esok2 je la aku cerita ye psl cerita malam ni ye...hehehe.










o Ok tajuk tu untuk cerita dlm next entry okeh! Hahahaha
o Sory xde gambar... klu hp camera canggih bleh snap2 sket kan. Haha.
o Tghri td kitorg bawak Opah Ngah pegi Hosp KPJ Ipoh, ziarah Opah sedara aku (adik ipar opah ngah), kena admit sebab masalah jantung yg berpunca drpd penyakit hyperthyroidism
o Malam pertama kami merasai blackout di Tapah Road. Tapi ade opah ngah kat rumah dh siap pasangkan lilin mase kitorg sampai dlm pkul 12 td. Hehe. Klu Opah takde mesti huru hara kitorg mencari lilin. Haha.
o Waa terlepas tgk Irfan Hani malam ni T_T

Sunday, February 6, 2011

Malam pertama di Tapah --> kepenatan =_='

Fuh akhirnya... sampai jugak kami (Fina, Wani & Me) ke Tapah. Dah setel beli bebarang sapu umah mop lantai cuci peti ais sume td...Ohh penatnye... Skrg ni Wani tengah sidai baju. Fina plak dah slamat berlayar dalam tidur sbb kepala dia berat dari petang tadi lagi. Aku plak dah xlarat nak berdiri iron baju. Bagi rehat dulu kaki ni. Sakit terpijak guli ptg td pun xhilang lg. Mak aih saket gile td...

Semalam kami terus ke Gopeng, bermalam kat rumah makngah. Asalnye ayah ade hal nak jumpe bapak sedara die kat sana. Tapi last2 tak jadi plak. So dptla dorg ni berkenalan dgn makngah yg suke bercerita tu hahah Sampai Gopeng smalam pun dah maghrib. Malamnye xde gi mane2 pun, makan, tgk tb citer 'Jangan kacau....' (ahaha :p) pastu, tido...





Fina & Wani bersama adek sepupu aku

Khusyuk mendengar makngah bercerita sblm bertolak meninggalkan Gopeng

Pagi td gerak dr Gopeng dlm kul 11.. Pastu kul 1230 cetu sampai umah Tok Yang, ambik kunci rumah dari sepupu mak - anak opah ngah.

Maka di sinilah kami berkampung utk 4 minggu mulai hari ni...

Ptg td kitorg dah usha2 spital Tapah. Sunyi gile, mcm xpercaya itu spital. Haha. Oh nostalgianye tempat aku lahir. Teringat dulu aku lari2 kat maternity wad dua hari lepas lahir. LOL tipu gile.

Haha. xdela. Satu2nye memori yg aku ade...erm, xde memori pape pun psl spital tu.. ceis.

Cuak ok nak tido malam ni. Macam2 bunyi ade. Boleh plak tetibe ad etikus cube nak memecah masuk ikut tingkap baru tadi ni. Nasib baik die blah bile aku shuuhhh shuh die. Pastu cengkerik bertukar2 irama nyanyian. Bunyi keta motor lori lalu lalang depan umah. Oh ye rumah Opah Ngah ni bebetul tepi jalan raya. Nanti sok klu rajin aku buh gamba. Haha

Ya Allah lindungilah kami...

Friday, February 4, 2011

Ya Allah, temukanlah jodoh yang baik buat kawan2 aku.

First time aku punye air mata bergenang dengar cerita org putuskan hubungan. Before ni dgr mcm xde perasaan. Ha yela, a couple yg aku mmg look forward for their solemnization. Sangat secocok, dan memang terbaik. Dan tak seperti hubungan percintaan org lain yg penah aku kenal.


Mars always needs moms. Ahha.


"Weh, jangan la nanges..," dem, die prasan kolam mata aku way before I notice it myself. hahaha. Ko la punye pasal aku sebak ok.

Namun semua orang ade sebab tersendiri. Mungkin itu yang terbaik setelah sekian lama dia berusaha. Setelah mendengar penjelasannye, yeah, ade betulnye katamu itu. Takpe2, aku doakan jodoh korang berpanjangan. Doakan. Dan usahakan hahahaha. Dan kepada Si Teruna, sile berusaha gigih! To my dear freind, anggap je aku tak percaya dengan cerita yg kau beritahu aku tu... hahahaha.....


Iklan. Shrek and Fiona's wedding. Kiut okeh!..check this out Here!


Kepada kawan yg sorg lagi, be strong. Sesungguhnye ujian yg menimpa kau itu memang berat. Tapi Allah tahu kau kuat nak hadapi. Berdoalah, jangan henti berdoa... Aku jua doakan yg terbaik untuk kau dan dia.







Enz:
o Sudah tamat 8 minggu psikiatri yang menghiburkan (berkenalan & berborak dgn pesakit2 dlm wad), dan menyesakkan kepala (banyak krisis) jua memenatkan badan (berulang alik Ampang-HUKM-HKL dan Temerloh). But I do enjoy PSY posting =))
o Esok akan bertolak ke Tapah dengan Fina & Wani, ditemani mak & ayah. Bakal berkampung kat sana selama 4 minggu.... weehooo!





p.s: oh dah pandai buat 'nota kaki' baru........ :p
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...