Sunday, January 9, 2011

Nama saya Johanna, uols boleh panggil saya Jo.

Afiq (bukan nama sebenar): Akak, name akak sape?
Aku: nama akak...tengok ni (sambil tunjuk nametag)
Afiq: (sambil mengecilkan mata cuba mengeja)...Jj..Jo...Johanna??
Aku: (Ulp!)..ha, pandai pun... (gelak dalam hati...kohkohkoh...cumel gile name aku dia bagi. Dahla aku suke watak Johanna dlm novel Hlovet Lima Tahun Lima Bulan tuh...kahkahkah)

Haha. Tula name baru aku haritu. Psychiatric posting. Keje kitorg kena banyak bercakap dengan pesakit2 mental. Ops! Ini stigma ok. Tak semua pesakit psychiatry tu saket mental. Asal dengar psychiatry je org ingat saket mental. Salah2. Ade yg x sakit mental pun, cam Anxiety Disorder (darah gemuruh), Obsessive Compulsive Disorder (penyakit was-was), dan lain2, diorang cume ade masalah dengan cara berfikir atau cara otak terima stimulus dari luar.

Stress aku. Aku pun kena tukar personaliti la lepas ni? Jadi Johanna. huahuahua.

Saket mental @ saket jiwa.

Tak baik korang gelakkan weh. Tapi seeloknye meh kite cuba pahamkan diorg ni. Ok meh kite cerita spesifik tentang penyakit2 yg membawa kepada hilang akal. Sanye istilah tu adalah tak appropriate dan agak taboo utk digunakan, apelagi bile dalam ward/ klinik Psy. Medically speaking, mereka ni diistilahkan 'mentally challenged'. Lebih sopan kan =)

Ramai yg cube fikir apekah punca penyakit mental ni. Termasukla aku. Dari kecik slalu pikir apesal org bleh jadi hilang akal, atau pun hilang pertimbangan? Ok ni secara general je lah nak share..

Ade 3 sebab utama: Sosial - Biologi - Psikologi

Dari segi sosial, sebabnye diorg ni kurang support. Tak cukup kasih sayang la senang citer. Samada dari keluarga, ataupun rakan2. Ataupun ade peristiwa2 hitam dalam hidup diorg cam physical or sexual abuse. Tapi tak semua la, ade je yang cukup serba serbi, tapi dapat jugak penyakit ni. Atau pun semua dah cukup, tapi dek kerana tekanan hidup yg melampau, so mereka2 yang agak kurang daya ketahanan mental ni tak mampu nak cope dengan cabaran2 hidup tu. Tapi kadang2 kite tgk orang tu ok je kan, xde masalah ape pun, tapi dapat jugak sakit ni. Kenapa?

Puncanya adalah dr segi biologi. Kadang2 kite dengar org cakap "ade kimia terlebih @ terkurang dalam otak die". Dari segi saintifiknye, 'kimia'2 ni adalah neurotransmitter dalam otak,contohnya serotonin, dopamin dan noradrenalin. Fungsi neurotransmitter2 ni adalah menghantar maklumat dari satu sel saraf ke sel saraf yg lain. Semua benda kena ada dalam level2 yg tertentu, kan? So bile terlebih atau terkurang, maka timbullah masalahnye.  Contohnye panyakit Schizophrenia, puncanya adalah terlebih neurotransmitter2 serotonin, dopamin dan noradrenalin. Punca lain dari segi biologi adalah penyalahgunaan dadah, faktor genetik dan lain2. Macam pesakit Afiq dalam cerita kat atas tu, dia lebih kpd biologi, sebab die ade mental retardation, meaning, die sakit sejak kecik lagi.



Saket kepala boleh makan panadol. Kalau saket mental?  [Source]

Dari psikologi plak, lebih kepada personality atau perangai atau sikap seseorang tu. Macam mana kite terima ransangan (stimulus) luar, dan macam mana cara kita bertindak (response) pada sesuatu situasi tu. Ye semua orang ade perangai unik masing2, tak salah begitu. Dunia ni kan penuh warna warni. Tapi kalau dah tersangat2 teruk, boleh membawa kemudaratan. Contohnye suka berprasangka buruk, kurang keyakinan diri, tak suka bercampur dengan orang, orang yang sangat2 suka penghargaan, cepat tersinggung. Semua ni ada pada hampir kat semua orang, dan secara normalnya tindak balas kite pun still dalam lingkungan yang boleh diterima akal. Yela, kalau orang kutuk2 kite, harusla akan terasa nak naik angin jua, kan? Haha.Yang jadi tak normal tu, contohnye bile suami tak reply mesej, die jadi sangat3 marah, sampai gaduh besar, terbang segala periuk belanga. Alah, tak reply mesej je pun...kuikui :p Atau pun rase sedih yang teramat sangat smpai berbulan2 lamanye. Ni memang kena jumpe dokte ni.

So kalau kite takde family history of mental illness, masih belum boleh bergembira kerana tak de risiko penyakit ni. Kita semua berisiko, kalau kite ade personality yang aneh2. 

Bak kata Dr. Sarfraz, "Disease comes and go, but your personality remains."





Ok dah abes entry yg bosan ni. apekejadah ckp psl medik pagi2 minggu nih. mampuih kne sumpah medic freak (ehem pepaham je la keje sape suke ngate aku ceni). ppffttt... :ppp

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...