Thursday, January 20, 2011

Manusia 2 alam

"Saya bukan Nabi Muhammad, saya bukan Nabi..Nabi sudah mati,..." teresak2 Sufian Khan (bukan nama sebenar) meraung2, sedih dengan penyakitnye. Meleleh2 air mata dia kesedihan. Stress dia dengan suara hati yg duk mendakwa dia tu Rasul terakhir. Walhal dia tahu yg dia bukanlah seperti ape yg dia rase tu...huhu... Bingung aku mcm mane la nak bg dia berenti nanges meraung nih.. "Pakcik asal dari mana?" aku cuba nak 'distract' dia dari fikiran pasal Nabi tu. "Saya asal Penang." 

"Oh, saya suke Penang," jawab aku.
"Suke2. saya pun suke, heee" tersenyum lebar Sufian Khan dengan mata yg masih berair. Yes taktik aku menjadi!
"Dulu sy penah duduk dgn makcik kat Georgetown, kat satu apartment bebetul kat tepi laut"
"Haa..ye2...tepi laut...." senyum makin lebar..
"Betul2 tepi highway Jinjang tu...."
"Haaaa...haah2 highway Jinjang, tepi laut..." makin suke plak dia
"Ade banyak burung jinjang kaler putih kan jat hiway tuh..."
"Yah2 ade burung jinjang putih...hehehe" dah bertukar mode plak die
"Pastu ade Queensbay kan, shopping complex yg besar tu...saya suka pegi situ (padahal baru sekali aku pegi tempat tu kuikui)....betul2 tepi laut...."
"Haah ye2, queensbay, saya pun suke pergi...cantikk..." 
"Saya suke makan char kuey teow kat sane!" aku tambah lagi dan lagi hahaha
"Ha char kuey teow mamak sedap! lagi, laksa penang, pasemboq....blablabla....." ha amik kau.....dia start cerita pasal penang plak. haha.

haaaaaaaaaaahh nasib baik aku tau siket2 pasal Penang! :ppp

Sufian Khan mengidap bipolar disorder dah bertahun2 lamanye. Dan dah lame die menerima rawatan dari pakar psikiatri. Penghidap penyakit ni seolah2 hidup di 2 alam, I mean, 2 mood yg berbeza. Sekejap gembire sangat2 (manic) dan pastu sedih sangat2 (depressive). Ianya penyakit tetang mood (baca: Mood Disorder).

Ade kriteria2 dan tempoh tertentu utk nak cakap seseorang tu ade penyakit ni, so kite tak bleh main tembak je bile tgk kawan2 yg tetibe perangai pelik sket, kite kate die ade penyakit bipolar disorder. Rase 'hyper' skali skali tu bese la kan. Sbb aku pun mcm tu gak kadang huahua. heheh :p jadi taknak terlalu formal, just nak share ape simptom2 nye je. Nak tulih article psl penyakit ni tak la layak lg. Penyakit ni agak common jugak, mcm penyakit jantung. Ramai yg tak dapat dikesan pd peringkat awal. The silent killer. So mari berkenalan dgn sipat orang2 yg ade penyakit ni.


Kejap hepi. kejap sedih.[Source]

Manic symptoms

1. Mood happy tersangat3, luar biasa happy dan bersemangat
2. Mudah tersinggung / cepat marah (irritable)
3. Baaaaanyak cakap, cakap laju, susah orang lain nak mencelah. haih. penat nak layan die bercakap
4. Baaaanyak sangat idea dia nak buat itu ini, pastu kejap ckp pasal A pastu tetibe lompat ke topik B, C, D dan seterusnye tanpa henti
5. Senang terganggu, contohnye tak bleh nak beri tumpuan masa bercakap...pandang sana sini..
6. Susah nak tidur, kadang2 tak tidur langsung sepanjang malam, ade je keje nak dibuatnya..
7. Tetibe rase diri die ade 'kuasa luarbiasa', ngaku dia orang penting atau berpangkat besar, e.g boleh berhubung dgn Tuhan, ngaku die Perdana Menteri, ngaku jadi Nabi, etc.
8. Melibatkan diri dgn aktiviti2 yg berisiko tinggi, contohnye berbelanje tak hengat dunia (spending spree e.g spend beribu2 shopping barang yg tak perlu), nak bukak bisnes sendiri (foolish bussiness involvement e.g spend puluh2 ribu ringgit dlm bisnes yg die tak penah tahu apape), sexual indiscretion (rase nak melakukan hubungan sex dengan sesiapa saje), driving recklessly etc.



Depressive symptoms

1. Rase depress sangat2
2. Hilang minat nak buat aktiviti harian e.g belajar, pegi kelas, masak, makan, mandi, pegi kerja
3. Susah nak tidur / kerap terjaga time tido
4. Berubah selera makan (xselera atau bertambah selera) / berat badan berkurang atau bertambah
5. Nampak resah, gelisah / lembab sangat pergerakan dan respond die. lemah. huhu
6. Rase penaaaat sesangat dan tak bertenaga tapi tak tau nape
7. Rase diri hopeless, tak berguna, tak berharga, rase bersalah tak pasal2
8. Hilang tumpuan kat sesuatu perkara, jadi pelupa
9. Terfikir nak bunuh diri / dah cuba nak bunuh diri

Bahaya penyakit ni, kalau x dirawat, bile depress sampai rasa nak bunuh diri. [Gambar Hiasan - org dlm gambar tu tak depress ok :p]

Ahha ni la contoh simptom2nye.....so kalau rase high tu rilek2 kan diri, kang org kate kite manic plak. kuikui. Kalau depress plak bawak2 la berzikir, ingat Allah. Nescaya hati akan menjadi tenang =)

Penyakit ni boleh dirawat, walaupun kebanyakannye terpakse live with it for a lifelong. Kesian. Tak pe la asalkan tak menghancurkan kehidupan dia dan org lain. Kalau dah berabis duit simpanan kat bank utk menda2 yg tak perlu, tak ke binasa namenye?... Yang penting, keep it under control. Tapi jgn ingat it is a death sentence. Macam penyakit2 kronik yg lain, these people will be on treatment for quite a long time. Mungkin ade jugak yg dpt dirawat. Mcm biasa, takleh tinggal makan ubat, dan elakkan perkara2 yg bleh menerukkan keadaannye...

Jadi kalau ade kawan2 atau family members yg ade macam tu, bantulah mereka dgn memberi moral support, dan yakinkan diorg ni perlu dibantu dan menerima rawatan.

Nak tau lg pasal Bipolar disorder klik sini NIMH dan sini bipolar-health.






p/s: ni bukan article utk rujukan ye, skadar sharing dr diri yg sgt cetek pengalaman, pengetahuan dan ketinggian. =))

2 comments:

diLa said...

jumpe pkcik tu betol2 ke?

Ndea said...

kak La - hahah yep betul2. kat wad. tetibe dtg duk kat sebelah kite n cerita kesedihan die. nak xnak kena layan jugak. ;) naseb baek taktik tu menjadi... heh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...