Saturday, January 29, 2011

Slalu pg2 mesti wall pesbuk penuh dgn post2 kwn2 dr timur tengah (dorg maen pesbuk mse org mlysia dh tido). skrg dah xde.. terputus hubungan. huhu. kesian.

Oh warga Psy HoSHAS sgt prihatin dan baik hati.... first time tgk MA (pembantu perubatan) ngan sister (ketua jururawat) bekerjasama arrange clinical exam kitorg =_= terharu tak terkata. Siap bagi briefing lagi. Aku jugak yg malas2 lg. Tak reti bahase!

Nak tulis satu entry plizz. Satu je pastu nti sy study. Shhh. jgn ckp kuat2.

Sanye takde cerite hape pun. Otak cramp dgn dadah2 cocaine ganja marijuana  alkohol skizo kemurungan mood bercelaru kecelaruan personality penderaan kanak-kanak yang still tunggang langgang lg, sebutir duk sane, sebutir duk sini. Klu boleh usha tgk otak aku msti xubah mcm bilik kecik aku kat pndan mewah, bilik simpanan bebarang terpakai, cramp mcm stor. Semua benda berjemaah tidur bersama2 atas katil rumet yg ditinggalkan. Huahuahuahuahuahahaha. Nadia, gelak ni x agak senonoh la.

Ape kabar la kawan2 kt egypt. Dpt ke dorg makan. Bleh ke diorg study. Buleh ke dorg sms awek2 dorg kat malaysia atau negara lain. Ehem. Nak chat dah tak bleh. Tgk dlm Aljazeera live stream malam tadi, dorg siap berpesta membakar van polis. Pastu berposing2 kat van terbakar tu. Tapi xbleh upoload kat pesbukk huahua =pp First time tgk polis2 yg kena halau dengan perusuh2 yg bapak ramai giler. Pat ploh ribu orang turun, kate pengulas berdialek British tersebut, siap ade "pockets of them" - maksudnye tetibe je makin ramai n makin ramai tah dr mane muncol. Pastu dia tayang ape yg ade kat TV egypt, and  compare dgn ape yg dorg kamera dpt rakam. Sebelah tnjuk huru hara dgn van terbakar, sebelah lg tunjuk pemandangan yg aman damai, kereta mengalir tenang di jalan raya, a few miles away from that riot took place. "They aren't showing the real situation over there," Katenye lah. Haih. Exaggerate tol dorg ni. Ape2 je la labu.


Ni la arab sejati, brutal. Telus dan tulus menyatakan ape terbuku di benak hati.

Melaung2 atah lori bomba. Lu ada bran? [Sumber]



Okay aku nak exam isnin.

Ekzem hall. Tipu. Isnin ni aku exam kat spital la, bukan kat fakulti. Haha.


Buat Faz dan bakal suaminye encik Ahmad Akmal, selamat pengantin baru esok ^___________^ ......
Sorry aku tak dpt pegi T_________________T sedeyyy.... tssskkkk......



Ok dah berambus, gi study balik.

Saturday, January 22, 2011

"Bukan senang nak dapat orang yg betul2 sayang kat kite" (Ezzaty Kazmin, 2010)

Ok petang smalam gua mengaku gua agak femes sekejap kat wad. Ntah kenapa akak2 n makcik2 rajen plak menempel kat kitorg. Sampai skali tu serentak gua kena jawab soalan 3 orang! Kiri, kanan, depan.

Mule datang sorang makcik offer cerita kisah die. Padahal mengomel xpuas ati pasal anak die je lebih. hahah layan je laa. Pastu sorg lagi datang, muda sket. "Misi, nak kertas," katenye. Tetibe aku jadi Misi plak. Haha. Nasib ade kertas yg sorang patient tu bagi (tah tak tahu la kenapa die bg aku kertas lukisan yg dr drawing block tuh). Pastu akak td yg comel macam budak darjah 6 pun duduk depan aku, tulis nama dia n lukis guna pensel warna. Comel, tp mak aih garang. Haha.

Aku layan cerita makcik yg bebel pasal anak die td. Dah masuk bab pekerjaan die kat US sane. Ape lagi kena speaking la aku. Sementara tu akak yg menggelar dirinya 'Hello Kitty' duk bg taklimat pasal ubat Epilim kat sebelah aku... tak boleh lebih dose katenye, nanti tangan keras, air liur meleleh. Tak boleh lebih 3 bijik. Aku pun terpusing2 sekejap ke kiri ke kanan nak mendengar dua2 skali. "Eh xpela awak dengar la cerita die, dia tu sakit.. saya tak sakit, saya bile2 pun awk boleh interview," kate akak Hello Kitty. Haha. Yelah.

Pastu makcik td mintak nak baring sebab dah penat. Datang plak patient yg tak reti cakap bahasa lain selain Mandarin. Dia warganegara China yg dtg keje kat sini. Dah aku pun xtau nak buat ape dgn die, aku bg buku tulis n pen, suro die tulis name die. Pastu die nak blaja eja pekataan lain2 lg mcm China, Malaysia, Genting Highland. Dah tu sorang lg dtg amik pensel & buku aku td. Selai2 die selak, pastu tulis sesuatu kat almost semua muka surat. Haha terkebil2 aku n akak china td tengok. Abes tulis, dia bangun blah mcm tu je... haha sukati kola...asalkan ko bahagie...


Eh ape tajuk tad?? looolllllsss~ tesilap entry nih. By the way, tq sahabatku Ekay atas peringatan tersebut. Betul2 mengingatkan aku, kalau ade org dah sayang tu, hargailah dia. Tak payah la sibuk nak cari kelemahan dia sume. Kasih sayang orang tu pd kita dah cukup nikmat dah.

Ruq & Ekay
For whatever reason, ape pun ciri yang patut ada kite letakkan  pada dia, bukanlah 100% penentu kebahagiaan hidup. Tapi ALLAH yang menentukan. Memang la kena ada ciri itu dan ini. Sebab itu janganlah buta mata bila melihat intan berlian. Gunakan akal. Gunakan akal sedari awal kau berjalan menuju ke kedai intan berlian, bukan lepas sudah ada dalam genggaman.





haih ape aku mengomel ni.

Shayang-shayangku dlm bentuk 'hati'. [Ade byk lagi sanye. Jgn sedeh klu anda xde dlm gmba ni. kuang3].








p/s: ok entry kali ni xde pasal medik. huuyeah....! ^_^

Thursday, January 20, 2011

Manusia 2 alam

"Saya bukan Nabi Muhammad, saya bukan Nabi..Nabi sudah mati,..." teresak2 Sufian Khan (bukan nama sebenar) meraung2, sedih dengan penyakitnye. Meleleh2 air mata dia kesedihan. Stress dia dengan suara hati yg duk mendakwa dia tu Rasul terakhir. Walhal dia tahu yg dia bukanlah seperti ape yg dia rase tu...huhu... Bingung aku mcm mane la nak bg dia berenti nanges meraung nih.. "Pakcik asal dari mana?" aku cuba nak 'distract' dia dari fikiran pasal Nabi tu. "Saya asal Penang." 

"Oh, saya suke Penang," jawab aku.
"Suke2. saya pun suke, heee" tersenyum lebar Sufian Khan dengan mata yg masih berair. Yes taktik aku menjadi!
"Dulu sy penah duduk dgn makcik kat Georgetown, kat satu apartment bebetul kat tepi laut"
"Haa..ye2...tepi laut...." senyum makin lebar..
"Betul2 tepi highway Jinjang tu...."
"Haaaa...haah2 highway Jinjang, tepi laut..." makin suke plak dia
"Ade banyak burung jinjang kaler putih kan jat hiway tuh..."
"Yah2 ade burung jinjang putih...hehehe" dah bertukar mode plak die
"Pastu ade Queensbay kan, shopping complex yg besar tu...saya suka pegi situ (padahal baru sekali aku pegi tempat tu kuikui)....betul2 tepi laut...."
"Haah ye2, queensbay, saya pun suke pergi...cantikk..." 
"Saya suke makan char kuey teow kat sane!" aku tambah lagi dan lagi hahaha
"Ha char kuey teow mamak sedap! lagi, laksa penang, pasemboq....blablabla....." ha amik kau.....dia start cerita pasal penang plak. haha.

haaaaaaaaaaahh nasib baik aku tau siket2 pasal Penang! :ppp

Sufian Khan mengidap bipolar disorder dah bertahun2 lamanye. Dan dah lame die menerima rawatan dari pakar psikiatri. Penghidap penyakit ni seolah2 hidup di 2 alam, I mean, 2 mood yg berbeza. Sekejap gembire sangat2 (manic) dan pastu sedih sangat2 (depressive). Ianya penyakit tetang mood (baca: Mood Disorder).

Ade kriteria2 dan tempoh tertentu utk nak cakap seseorang tu ade penyakit ni, so kite tak bleh main tembak je bile tgk kawan2 yg tetibe perangai pelik sket, kite kate die ade penyakit bipolar disorder. Rase 'hyper' skali skali tu bese la kan. Sbb aku pun mcm tu gak kadang huahua. heheh :p jadi taknak terlalu formal, just nak share ape simptom2 nye je. Nak tulih article psl penyakit ni tak la layak lg. Penyakit ni agak common jugak, mcm penyakit jantung. Ramai yg tak dapat dikesan pd peringkat awal. The silent killer. So mari berkenalan dgn sipat orang2 yg ade penyakit ni.


Kejap hepi. kejap sedih.[Source]

Manic symptoms

1. Mood happy tersangat3, luar biasa happy dan bersemangat
2. Mudah tersinggung / cepat marah (irritable)
3. Baaaaanyak cakap, cakap laju, susah orang lain nak mencelah. haih. penat nak layan die bercakap
4. Baaaanyak sangat idea dia nak buat itu ini, pastu kejap ckp pasal A pastu tetibe lompat ke topik B, C, D dan seterusnye tanpa henti
5. Senang terganggu, contohnye tak bleh nak beri tumpuan masa bercakap...pandang sana sini..
6. Susah nak tidur, kadang2 tak tidur langsung sepanjang malam, ade je keje nak dibuatnya..
7. Tetibe rase diri die ade 'kuasa luarbiasa', ngaku dia orang penting atau berpangkat besar, e.g boleh berhubung dgn Tuhan, ngaku die Perdana Menteri, ngaku jadi Nabi, etc.
8. Melibatkan diri dgn aktiviti2 yg berisiko tinggi, contohnye berbelanje tak hengat dunia (spending spree e.g spend beribu2 shopping barang yg tak perlu), nak bukak bisnes sendiri (foolish bussiness involvement e.g spend puluh2 ribu ringgit dlm bisnes yg die tak penah tahu apape), sexual indiscretion (rase nak melakukan hubungan sex dengan sesiapa saje), driving recklessly etc.



Depressive symptoms

1. Rase depress sangat2
2. Hilang minat nak buat aktiviti harian e.g belajar, pegi kelas, masak, makan, mandi, pegi kerja
3. Susah nak tidur / kerap terjaga time tido
4. Berubah selera makan (xselera atau bertambah selera) / berat badan berkurang atau bertambah
5. Nampak resah, gelisah / lembab sangat pergerakan dan respond die. lemah. huhu
6. Rase penaaaat sesangat dan tak bertenaga tapi tak tau nape
7. Rase diri hopeless, tak berguna, tak berharga, rase bersalah tak pasal2
8. Hilang tumpuan kat sesuatu perkara, jadi pelupa
9. Terfikir nak bunuh diri / dah cuba nak bunuh diri

Bahaya penyakit ni, kalau x dirawat, bile depress sampai rasa nak bunuh diri. [Gambar Hiasan - org dlm gambar tu tak depress ok :p]

Ahha ni la contoh simptom2nye.....so kalau rase high tu rilek2 kan diri, kang org kate kite manic plak. kuikui. Kalau depress plak bawak2 la berzikir, ingat Allah. Nescaya hati akan menjadi tenang =)

Penyakit ni boleh dirawat, walaupun kebanyakannye terpakse live with it for a lifelong. Kesian. Tak pe la asalkan tak menghancurkan kehidupan dia dan org lain. Kalau dah berabis duit simpanan kat bank utk menda2 yg tak perlu, tak ke binasa namenye?... Yang penting, keep it under control. Tapi jgn ingat it is a death sentence. Macam penyakit2 kronik yg lain, these people will be on treatment for quite a long time. Mungkin ade jugak yg dpt dirawat. Mcm biasa, takleh tinggal makan ubat, dan elakkan perkara2 yg bleh menerukkan keadaannye...

Jadi kalau ade kawan2 atau family members yg ade macam tu, bantulah mereka dgn memberi moral support, dan yakinkan diorg ni perlu dibantu dan menerima rawatan.

Nak tau lg pasal Bipolar disorder klik sini NIMH dan sini bipolar-health.






p/s: ni bukan article utk rujukan ye, skadar sharing dr diri yg sgt cetek pengalaman, pengetahuan dan ketinggian. =))

Tuesday, January 18, 2011

Superman dan Penilaian Menengah Rendah (PMR)

kat wad psy petang semalam....

....masuk bab personal history patient, bab sekolah.........
Aku: akak dulu UPSR dapat brape?
Pesakit: dapat 'S'
Aku: ha?...... (buat muke musykil)
Pesakit: S tu gagal...
Aku: Ohh....ok (sistem lain agaknye mase dulu2). PMR akak dapat berapa plak?
Pesakit: Dapat S jugak....
Aku: oh...bukan pakai A B C ke dlm PMR?..eh, 'S' ni ape maksud die sbnrnye kak?
Pesakit: S tu Superman
Aku: ....erk... ok2.. (tp dlm hati, xtahan, nak gelak gak sambil nanges..kuikuikuikui...)

xsangke incik Superman termasuk dlm result PMR :ppp


Sunday, January 9, 2011

Nama saya Johanna, uols boleh panggil saya Jo.

Afiq (bukan nama sebenar): Akak, name akak sape?
Aku: nama akak...tengok ni (sambil tunjuk nametag)
Afiq: (sambil mengecilkan mata cuba mengeja)...Jj..Jo...Johanna??
Aku: (Ulp!)..ha, pandai pun... (gelak dalam hati...kohkohkoh...cumel gile name aku dia bagi. Dahla aku suke watak Johanna dlm novel Hlovet Lima Tahun Lima Bulan tuh...kahkahkah)

Haha. Tula name baru aku haritu. Psychiatric posting. Keje kitorg kena banyak bercakap dengan pesakit2 mental. Ops! Ini stigma ok. Tak semua pesakit psychiatry tu saket mental. Asal dengar psychiatry je org ingat saket mental. Salah2. Ade yg x sakit mental pun, cam Anxiety Disorder (darah gemuruh), Obsessive Compulsive Disorder (penyakit was-was), dan lain2, diorang cume ade masalah dengan cara berfikir atau cara otak terima stimulus dari luar.

Stress aku. Aku pun kena tukar personaliti la lepas ni? Jadi Johanna. huahuahua.

Saket mental @ saket jiwa.

Tak baik korang gelakkan weh. Tapi seeloknye meh kite cuba pahamkan diorg ni. Ok meh kite cerita spesifik tentang penyakit2 yg membawa kepada hilang akal. Sanye istilah tu adalah tak appropriate dan agak taboo utk digunakan, apelagi bile dalam ward/ klinik Psy. Medically speaking, mereka ni diistilahkan 'mentally challenged'. Lebih sopan kan =)

Ramai yg cube fikir apekah punca penyakit mental ni. Termasukla aku. Dari kecik slalu pikir apesal org bleh jadi hilang akal, atau pun hilang pertimbangan? Ok ni secara general je lah nak share..

Ade 3 sebab utama: Sosial - Biologi - Psikologi

Dari segi sosial, sebabnye diorg ni kurang support. Tak cukup kasih sayang la senang citer. Samada dari keluarga, ataupun rakan2. Ataupun ade peristiwa2 hitam dalam hidup diorg cam physical or sexual abuse. Tapi tak semua la, ade je yang cukup serba serbi, tapi dapat jugak penyakit ni. Atau pun semua dah cukup, tapi dek kerana tekanan hidup yg melampau, so mereka2 yang agak kurang daya ketahanan mental ni tak mampu nak cope dengan cabaran2 hidup tu. Tapi kadang2 kite tgk orang tu ok je kan, xde masalah ape pun, tapi dapat jugak sakit ni. Kenapa?

Puncanya adalah dr segi biologi. Kadang2 kite dengar org cakap "ade kimia terlebih @ terkurang dalam otak die". Dari segi saintifiknye, 'kimia'2 ni adalah neurotransmitter dalam otak,contohnya serotonin, dopamin dan noradrenalin. Fungsi neurotransmitter2 ni adalah menghantar maklumat dari satu sel saraf ke sel saraf yg lain. Semua benda kena ada dalam level2 yg tertentu, kan? So bile terlebih atau terkurang, maka timbullah masalahnye.  Contohnye panyakit Schizophrenia, puncanya adalah terlebih neurotransmitter2 serotonin, dopamin dan noradrenalin. Punca lain dari segi biologi adalah penyalahgunaan dadah, faktor genetik dan lain2. Macam pesakit Afiq dalam cerita kat atas tu, dia lebih kpd biologi, sebab die ade mental retardation, meaning, die sakit sejak kecik lagi.



Saket kepala boleh makan panadol. Kalau saket mental?  [Source]

Dari psikologi plak, lebih kepada personality atau perangai atau sikap seseorang tu. Macam mana kite terima ransangan (stimulus) luar, dan macam mana cara kita bertindak (response) pada sesuatu situasi tu. Ye semua orang ade perangai unik masing2, tak salah begitu. Dunia ni kan penuh warna warni. Tapi kalau dah tersangat2 teruk, boleh membawa kemudaratan. Contohnye suka berprasangka buruk, kurang keyakinan diri, tak suka bercampur dengan orang, orang yang sangat2 suka penghargaan, cepat tersinggung. Semua ni ada pada hampir kat semua orang, dan secara normalnya tindak balas kite pun still dalam lingkungan yang boleh diterima akal. Yela, kalau orang kutuk2 kite, harusla akan terasa nak naik angin jua, kan? Haha.Yang jadi tak normal tu, contohnye bile suami tak reply mesej, die jadi sangat3 marah, sampai gaduh besar, terbang segala periuk belanga. Alah, tak reply mesej je pun...kuikui :p Atau pun rase sedih yang teramat sangat smpai berbulan2 lamanye. Ni memang kena jumpe dokte ni.

So kalau kite takde family history of mental illness, masih belum boleh bergembira kerana tak de risiko penyakit ni. Kita semua berisiko, kalau kite ade personality yang aneh2. 

Bak kata Dr. Sarfraz, "Disease comes and go, but your personality remains."





Ok dah abes entry yg bosan ni. apekejadah ckp psl medik pagi2 minggu nih. mampuih kne sumpah medic freak (ehem pepaham je la keje sape suke ngate aku ceni). ppffttt... :ppp

Saturday, January 1, 2011

1.1.11

Cantik tarikh hari ni... harap2 nye cuaca arini pun cantik. Sebab masih ada perjalanan yg agak jauh hari ni.

3 hari berturut2 dari 30 hb aku tak duduk diam. Tengahari khamis tu, lepas habis lecture di HKL terus ke Ampang, jumpa Asma dan Fahimah (Paim). Gigih gile datang ke Ampang dari Shah Alam. Ala bukannye jaoh sgt pon...sekali sekala kena bagi exposure dgn jem di ampang ni kat diorg. Tapi Paim mmg pemandu yg competent, celit2 (mencelah + menyelit) xde hal punye...

Setengah hari je jumpe, tapi 2x kitorg pegi makan. Tengahari & petang. Biase la orang2 over c ni smangat makan dorg ajaib sket. Tp still maintain selim ok tak berubah langsung akak dueorg ni since abes skolah! ok aku salute.. tp diorg mmg kanak2 aktif pun sejak skolah.

Smpat jugakla borak2 pasal kangkawan yg laen...saling menghapdet berita namenye, bukan anyam ketupat ok. sile bangge kerana kami x lupakan kalian haha.

 Pastu tanpa disedari, ehem., kitorg dah sampai ke rumah Eija. *clear throat*

Di rumah eija. Ko bile lagi?-ko bile lagi? adalah soalan yg paling glemer di hari tersebut

Ai aku ngan yati ni dah macam duta kat KL ni meraikan kawan2 yg balek bercuti dr ober c. ahaha. Bulan 7-8 aritu kitorg jumpa wani & miza kat KLCC. Masa tu aku baru abes exam paeds & yati exam ortho.


Miza & Wani @ KLCC

Yati & Miza

Eh bagi yang tak pegi ober c bukannye kami tak mahu jumpe..MAHUU... kan aku organize BBQ party, aku nak jumpe semua orang. ahaha.  Nanti kalau aku organize apape majlis datang la ye. *ehem*.

31dec pula?
Alamanda yeah... I always love this place. Jauh dari huru hara manusia2 tak senonoh kelakuan, lagi di malam tahun baru ni. Tak kuasa aku nak menapak ke bukit bintang oii saket mata mak, nyah. Lepas maghrib abang ambik aku & Umy kat Pandan Indah, then kami ke Bangi ambik Aff kat kolej dia. Kami A.N.U.A.R berlima sampai kat Alamanda dalam pkul 9.20pm. Solat Isya', then beratur beli popcorn & nugget seringget dua kerana memasing dah lapa. Sebab lapar gile, Aff siket lagi je nak bawak nasik himpit yg abang bwk dari rumah tu seludup masuk ke dalam cinema, tapi kitorg sempat tarik2 die suruh ingat masa depan. ok ni tipu.


tgk tu. kedai sume dah tutup tp mendalah2 ni tak reti2 nak balek. [dari kiri: AARU (Aff, Adham, Rafiq, Umy). yg ambik gamba ni N]


Lepas abes tgk citer gulli (geli ati tgk cite ni ee geli geleman pon ade tp klaka haha) hajat di hati nak la tgk fireworks kalau ade. Tapi agak kecewa kerana orang2 putrajaya sangat berjimat cermat, main bunga api sedas dua je. Dahla sampai sesak jambatan tu orang duk menempel nak tgk bunga api. Alahai bape saat je diorg main. Kitorg tgk dari dalam keta je la, di tengah2 kesesakan jalan raya.


hah sesak. kesian korg xde bunga api sangat pon. kakakaka. nampak x kelibat beberapa org atas tembok pembahagi jalan tu? huhuhu


Ok ni pertama kali aku jumpe jem kat putrajaya. hehe. Siap makcik2 duduk (duduk, ok betul2 duduk!) kat atas tembok pembahagi jalan tengah2 jambatan tu. Bukak selipar, siap bersila lagi. Kalau diorg bawak teh ke biskut2 kan dah boleh dipanggil berkelah. Hai kalau siang2 dia lalu situ mesti makcik2 tu tak percaya yg diorg pernah duduk atas tembok tengah jalan tu. haha. unik2 rakyat malaysia.

cool skuter merah ni. gigih mencelit.


Ok dah abes citer. Kisah 1.1.11 sanye takde pon dalam entry ni. Kisah 1.1.11 baru nak bermula hari ni. Lepas2 ni la kot kalau aku rasa nak tulis.

Apekah cerita 1.1.11?.... ehem. tunggu...  ok nak pergi bersiap, kang ayah aku bising. Lalalala..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...