Tuesday, December 27, 2011

Pecah rumah!


Assalamualaikum wbt...

Aww....tak bestnye tajuk... haha

Ye rumah kami dah kena pecah. Ye, pecah. Literally pecah.. Haha. Bermula dengan bumbungnye  dicabut pagi semalam, n skrg aku tak tau la ape jadi kat rumah itu.

Pecah rumah!

kering kontang dah rumah kami

Alhamdulillah..

Merujuk citer yg pernah daku coretkan dalam entry Rumah Ayah dulu, akhirnya impian ayah nak renovate rumah bakal dan sedang terlaksana...  setelah lukis plan dan banyak kali amend pelan tu, ubah sana sini ikut bajet (dan permintaan anak2, haha), ulang alik pejabat daerah (eh ke pejabat tanah? haha entah), cari kontraktor, etc etc akhirnya hari ni, 26 disember projek pun bermula.

Yang lagi unik dan bestnye, jiran kitorg pakcik Ipin pun join skali renovate rumah, 360 degree okeh! dan pelan rumah die pun ayah yang buat jugak hehe

kelmarin (Ahad 25dec) kami berpindah beramai2 ke rumah sewa sementara kat selang beberapa lorong rumah kami. So duduk la cama setinggan kat situ. Pakcik Ipin plak duk kat umah anak sulong nye kat lorong sebelah je, lg dekat dgn rumah kami. Penat2....penat packing barang, pastu kene unpack balik barang2 yg nak guna... woaa..... Yang peliknye penat kitorg kemas barang2 tu tapi tak habes2 jugak, pelik betul haha

Ok moh kite layan gamba je la..

Mereka memecah belahkan katil aku

ayah in action

Sebelum 


Selepas

Angkut barang2 naik lori. uish abang pun tgh tolong... tolong tengok haha


giliran rumah jiran plak

anak2 pak cik ipin - amir & ain :)

Ayah melawat tapak projeknye

Big boss and mem besar :) 
Minggu ni maybe tak dapat balik sebab banyak mende kena buat... next week plak kene present seminar...gugu...

Ape pun, Alhamdulillah...syukur kpd Allah atas segala nikmat... Terima kasih ayah, mak... semoga semuanya berjalan lancar.. =)



 


Sunday, December 25, 2011

The 180 degree of Sadness :)

Alhamdulillah.. =)

I'm so grateful being home.. one word: HAPPY!

Walaupun 2 hari lepas I was totally on the other side of this emotion. Haha. 

Walaupun rumah skrg tgh dalam operasi pindah ke rumah sementara, maka agak huru hara la sket huhu...  Semalam kitorg clearkan halaman depan rumah, cabut pokok2, alihkan pasu tebang ape yg patut.. hari ni  plak bakal buat operasi yg agak besar2an sket, nak cabut sume katil... Aalamak, almari aku tak kosongkan lagi! haha...

Eh tetibe je happy kan mendalah ni. Semalam2 kemain sedih sedih. pfttt

Sedih?

Biasela sedih skali skale... menda2 yg tak dapat dielak. It's normal to be sad some times. Dah selalu sangat lawan, sekali sekala layan je perasaan negatif tu... Keluarkan sehabis2nye. Simpan2 dalam hati lame2, bak kate Azah, kang jadi hepatoma (baca: kanser hati) plak..kuikui... Tapi ade tekniknye lah. Kalau marah, janganla meraung2 menengking2. Kalau sakit hati, jangan pulak kite mencaci maki orang tu semahu2nye. Prinsip aku, kalau aku marah mcm mana pun, aku takkan jatuhkan maruah dia. Biar hati dah agak tenang, baru mula bertentang dan berbincang. Kalau jalan depan pun tak faham2, gunakan jalan belakang. Eh pelik plak bunyinye jalan depan jalan belakang. Reverse psychology la haha. Dan kite juge mesti sedar yg ape yg kite sedihkan tu adalah sesuatu yg rasional. Kalau sedih pakwe tak bawak pegi tengok wayang, sile lempang diri sendiri kiri kanan ye. 

Tp Alhamdulillah cara ni mmg berjaya. Cool and steady, yet effective. Malah hasilnye berganda2 berkesan dan sangat mematangkan. (pandai2la korang nak paham cane :p) Compare dengan cara yg gelojoh, merajuk2 atau sindir2 dan menarik muke.. sume tu lagi menambahkan garam ke dalam luke... adoihh

Yang keduanya, boleh nak layan perasaan negatif tu, tapi jangan terlalu sampai terlebih2 layan sampai mengganggu kerja2 seharian. Duk meringkuk je dalam bilik, termenung2.. Oh tu dah lain tu. 

Maksud aku kat sini, walaupun kite nak membenarkan perasaan negatif tu take over skali skale, still, we should have the control over our own self. Jangan sampai emosi tu yang control kite. 

Thirdly, enjoy little things (ni tips dari cite Zombieland :p). Don't look down upon little things around us, sebab kite xkan sangke yg those little things are the ones that can make us really2 happy, compared to big2 things yang kite ingat hebat sangat. Yeah aku enjoy kemas rumah, packing barang masuk dalam kotak, bersihkan laman depan rumah ngan my family.... hasilnye, sangat happy dari keluar tegok wayang ramai2 walaupun cite tu best ^^

Hidup macam pelangi, ade macam2 warna. Sebab tu la Allah wujudkan bermacam2 perasan dalam hati kite. Gembira, suka sedih marah sayang rindu kecewa. Tapi atas kite la nak pilih mana satu yang dominan. Salah pilih, hancurlah.... huhu

Dan dalam nak meniti pelangi tu, ade ramai orang yang mengiringi. Tapi jangan kite seronok sangat dengan orang yang salah dan pandang sebelah mata je kat orang2 yg betul2 care dan sayangkan kite.

Kawan2 mase senang kite, tengok2 bile kite susah, tah mane2 menghilang. Maka tinggallah ahli keluarga kite yg kite abaikan dulu setia di sisi. Aku banyak tengok contoh ni kat hospital. Anak yg dah umur 40 lebih, bekas penghisap dadah, masuk spital sebab komplikasi dari HIV (eg. jangkitan kulit, paru2, jantung etc)... terbaring lemah. Siapa kat sisi? Adik beradik atau EMAKnye sendiri! Ibu dia, yang usia dah lanjut, umur dah dekat 70an, yang sepatutnye berehat kat rumah dan di surau2,... menemani anak yang cari-penyakit-sendiri kat hospital! Geram pun ade, tapi aku tak boleh terlalu judgemental. Bukan tugas kite untuk terus menghukum sebelum memahami perkara sebenar. Ape yang boleh kite buat, ambiklah iktibar. Dan sememangnye ape2 yg kite nampak depan mata tu semuanya sebab Allah nak kite ambik sesuatu pengajaran darinye, bukan sekadar tontonan semata2.... =)

Wallahu a'lam....

Ok sampai sini dulu..

Assalamualaikum =)


Ni la mak kitteww... ^^




Ndea








\\\

Friday, December 23, 2011

Saya Sedih Sangat

Saya sed T_________________T h sangat



saya nak pergi, tapi tak dijemput



Last2 jemput la jgk, last minit,.....



tp jemput mcm tak ikhlas.......



ape boleh buat.....



Saya sedih sangat..




Sekian.



Thursday, December 1, 2011

Bukan Milik Kita

Assalamualaikum wbt......

Alhamdulillah syukur kepadaNya atas segala nikmat.. nikmat kesihatan tubuh badan untuk meneruskan hari2 kehidupan, sihat akal fikiran dan peluang utk terus belajar dan bekerja. 

Mana2 kite pergi, macam2 orang yang kite jumpe. Malah kadang2 tak payah pergi mana2 pun, kite boleh jumpe macam2 watak. Susah nak bezakan samade orang tu adalah dia yg sebenar, atau tu cuma lakonan setipis kulit luarannya saja. Palsu. 

Hari ini dia seorang tokoh yang hebat. Pandai mengambil hati, disenangi ramai dan sangat bertimbang rasa. Kata2nya bagai mutiara, memberi sinar pada setiap insan yang keputusan harapan untuk meneruskan langkah hidup. Tulisan2nya pula dijadikan inspirasi ramai. Penuh dengan nasihat2 agama dan berbaur keinsafan. Setiap gerak gerinya pula bagai role model santunan utama, indah pada semua mata yang melihat.

Tapi, tiba2 keesokan harinya, bila hati dijentik secebis dugaan, lantang sekali lidah meludahkan butir2 sumpah seranah, memaki hamun insan yang bersalah. Marahnya bukan calang2 lagi. Marah sungguh kerana hartanya diambil orang. Dihamburkan segala rasa yang berapi2. Apa saja nasihat yg cuba diberi, akan ditepisnya habis-habisan. Katanya harta aku tetap milikku, aku doakan si pencuri mati tersiksa kerana mengambil hak orang lain. 

Nah. 

Yang salah tetap salah, tapi bukankah lebih mulia kalau diberi maaf daripada memalukan diri sendiri dengan menghamburkan api kemarahan? Mana pergi akhlak mulia yang ditonjolkan beliau tempoh hari?

Begitu mudah syaitan si batu api membisikkan hasutan2 agar manusia terjerat dengan dosa2. Syaitan pun ketawa gembira beramai melihat kita marah2 macam orang bodoh.

Lupakah kita bahawa segala yang kita ada di dunia ini bukan milik kita? Walaupun sebotol air yang kita bawak pegi kelas hari2 tu pun, kalau Allah tak izinkan kite minum air tu, kita takkan dapat minum walau setitis pun. MasyaAllah..... 

Allah Maha Besar, Allah Maha Besar.

Bile kita download Iman dalam hati kita, lupa ke kita nak install skali bahawa kita tak punya apa pun kat dunia ni, malah semuanya milik Allah.

Dari sekecik2 sebatang pensel yang kita sakit hati bila kawan kita pinjam tak pulang2kan, atau buku yang kawan kita pinjam sampai koyak, atau rumah besar kita, kereta kita.....ahli keluarga, mak ayah tersayang, kawan2 saudara mara hinggala ke pakwe makwe yang kita perasan milik kita... semua tu BUKAN MILIK KITA... 

Dan sesetangah benda yang kita sangka kehilangannya sangat besar bagi kita, esok2 bila kita renung2kan balik, kita akan sedar sebenarnya kecil je perkara yang kita perbesar2kan tu. Bahawa sebenarnya Allah nak test je samada kita mampu bersabar, redha dan insaf bahawa itu adalah pinjaman dari Allah, atau kita marah, marah dan marah atas apa yang berlaku.... Orang beriman kan selalu diuji?...

Tanamlah sedalam2nya bahawa semuanya bukan milik kita, hanya dengan itu hati kita akan kuat dan redha bila ujian menimpa. Semuanya milik Dia Yang Esa. Bila2 Dia nak ambil balik pinjaman tu, Dia akan ambil, tanpa apa2 persoalan, tanpa perlu2 beri apa2 notis. 

Mungkin hari ni kita marah bila kawan rosakkan barang kita. Esok lusa mampu ke kita nak hadapi ujian yg lebih besar, tatkala Allah tarik balik orang2 yang kite sayang dari hidup kita?

Besabarlah... 

Bila ditimpa ujian kehilangan barang atau yang seumpanya, duduklah seketika, pejakan mata, tarik nafas panjang dan cuba 'see things from outside of the box'. Cuba lihat dari sudut lain, kenapa Allah uji aku sebegini?.... dan carilah hikmah disebalik semua yang berlaku... =)
















Pesanan ekslusif untuk diri sendiri....






ps: cakap memang mudah. nak buat memang payah. sama2 kita usaha perbaiki diri dari ke hari.. =)
ps2: esok exam Fiqh Issue & Ethics! Lusa ke PICC, bertugas di majlis konvokesyen senior2 =) jumpa di sana! Huhuuuu

Wednesday, November 30, 2011

DR HARLINA'S SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tips no. 1 -10

Taken from Dr. Har's blog


SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 1 - Thank Allah (God) for this golden opportunity. Allow yourself to be trained with the basic medical knowledge, skills, attitudes and behaviours that are essential for the profession. If you're a caring, responsible, unselfish and emphatic person, half the battle is won. If you're not, it's a long way ahead! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 2 - Do not be afraid to make mistakes now. As students, you learn thro' your mistakes and corrections by your teachers. If you're scolded or criticized for your mistakes, be strong. You could only be hurt or affected as much as you have allowed yourself to be! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 3 - Look forward for your exams, instead of being depressed over them. Two reasons for that; first - exams are TRADEMARK of medical schools (they are here to stay!), secondly - they serve as signboards, telling you how close (or how far) you're to the destiny. Enjoy & cherish them! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 4 - Enhance your passion & hunger for knowledge. You might have your own learning style, but you can always switch your approach from superficial to deep. Learn because you really wanna know, not for simply passing exams (superficial approach)! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 5 - Appreciate the cooperative patients who have agreed to allow you to examine them. Give them their due respect. Despite their pain and misery, they let you `disturb' their rest/sleep. Promise yourself that you will be a competent doctor one day, so all the patients' sacrifice for you would not go wasteful! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 6 - Apply active participation in your learning process. Force yourself to come forward the next time your clinical teacher looks for a volunteer to clerk a patient, perform a physical exam, assist in a procedure or operation. You will be rewarded with a great sense of achievement, much more than your passive friends - even if you gonna get some criticism/ negative feedback at the end. 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 7 - Do not procrastinate, submit assignments before deadline. Do not postpone till the very last minute, no matter how tempting it is to delay. Put in your best effort in everything you do. Be exceptional, not just a mediocre! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 8 - Ask questions, clarify any area of doubt. Make it a must to ask your teacher before a teaching session ends. Keep asking - there are no such things as stupid questions - only stupid answers! A lot of active, critical thinking must come before asking...it might be too much for some, eh? No wonder you all are no longer asking these days! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 9 - Never leave God behind in your pursuit to be the men/women of medicine. As healers, we are the INSTRUMENT of God's mercy. Continue your strive to be close to Him, for you will definitely need Him endlessly. It is through your hands, words, eyes and smiles that God is going to cure and care for the sick and fallen. May you deserve such honour! 

SURVIVAL TIPS FOR MEDICAL STUDENTS : Tip no. 10 - Keep in touch with your parents & family. They're your best support. Update them with your progress. Include them into your busy, busy stressed-up life. Share with them your sorrow, but convince them that you'll be fine with their prayers tagged along. 

Loves, 
Dr. Har


http://drhar.blogspot.com/2011/08/survival-tips-for-medical-students-by.html

Monday, November 28, 2011

Dear diary...


 Dear diary,
When they say women are the most complicated creatures in the world, I am more surprised to know that men are actually the most weird creatures I've ever known. 

Friday, November 25, 2011

Selamat kembali ke belog yang aku tak tau nak buat ape dengannye..

Kesian belog ni sebab dah lame aku abaikan. Dahla tiba2 bertukar tamplate putih bersih. Pastu ditinggalkan begitu saje. Takde dah list belog2 di kiri kanan mahu pun chatbox tempat org datang menyemak. 

Aku rase lebih tenang macam ni.. takdela semua benda aku nak tekan. asalkan ade link akan ku picit. pastu tah ke mana2 aku melilau, pergi tak kembali. Haha 

Biarlah begini. duduk je sini dediam. Takyah kacau orang lain. 

Dewasa ini malas sikit nak mengarang ayat2 kat sini. Tu yang abaikan je dulu blog ni. Dari before raya haji huru hara dengan psy posting (entry yg stress2 tu la). Pastu sambung dengan end psychiatric posting exam the week after raya haji. Dan skrg here I am, in the middle of Fiqh Issues & Ethic Posting. eh, Posting ke? boleh la harhar. Unibesiti aku ade posting ni. kau ade? 

Baru je start kelas isnin yg lepas, ari slase dah kene present seminar. maka kul 4 pagi la aku tido dek menyiapkan slide.. har2...tajuk seminar aku "Stem Cell Therapy and Using Human Embryo in Research and Therapy". rasenye aku present pagi tu dalam keadaan separuh sedar. maka janganla tanye ape2 aku pun tak pasti ape yg aku ingat huahua..... tugasan kedua plak role play iaitu pagi smalam. and the last will be debate. ade ssetengah orang dah setel dah ketiga2 mendalah ni. rilek ar pasni. aku punye debate next tuesday. tajuknye pasal using human subject in medical research. pening la bace declaration of helsinki tuh nanti la aku sambung bace hehe =D

course on fiqh issues n ethics ni akan berakhir minggu depan. ade exam ye ari jumaat, kene karang 2 essays pasal medical ethics plus fiqh issues in medical la off course.

oklah tu je nak tulis. (dasar pemalas). bawak2la tido, esok ade 3 semminar dari pagi sampai la ke petang.

















hai rindunye nak masuk ward. *tetibe*

Tuesday, November 1, 2011

Perjalanan, pelangi dan awan hitam di kepala

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh... =)

I should be writing this few hours ago.

I haven't been writing anything in this blog since a few stressful-days ago. Stress. yeah. I hate that word. Indeed. All this while I tried not even to think about it but recently I ended up having that word lingering around the black clouds in my head. haha. Even my previous entry started with that creepy word. shuuhh shuhhh *blowing it away* =D



Creepy to me because it brings along some negative 'aura' with it. The more I say it, the stressful I'll be. Don't believe it? Try lah. Say the word. Stress! haha. ahh stress plak aku. Demmit. 

Okay lets just move on. Come on..Life is too short to just enjoy the pain in it. Life is like rainbow. It brings several different colours altogether, none of them come after another. So with those pain, there'll come the sweet things along to shine our lives. 

This morning I was so sad for some particular reasons. Feeling so down, with intense feeling of guilt to someone, disappointment in the other, and mad to my own self, all mixed up together, perfect enough to ruin my early day and put the frowns back on the forehead. *eh bukan memang ade ke? loalll* Yet I kept praying for those feeling to just fade away as time goes by and for me to got the chance to correct the chaos. Really meant it. 

And Alhamdulillah Allah knows best. And He always do. 

Few hours later I really, really got the chance to do it. Things just happened naturally and the black clouds in my head went away just like that.. and I am just fine =)

Macam tulah..jiwa kacau... mood berubah2 setiap masa. haha. ok nak tulis BM plak la. hehe.

Harus diingatkan di sini aku hanye ade 5 bulan jeeee lagi nak final hekzammm.. Mak kate kalau tak lulus tak boleh kawen ok. [eh perlu ke nak reka cerite?] Ok tipu. Mak tak kate pon huahua tapi anggap je lah gitu kehkehkeh >_<

Ape2 pun yang penting perancangan! Orang yang gagal merancang sanye telah merancang untuk gagal. Cis cakap pandai. Tapi kenapa masih lagi teruk aku punye perancangan?!! Aaahh *stress balek*. 

Haha gimik je.

Penat kan idup kejap stress kejap idak. Ok sanye tak perlu stress pun. Eh memang perlu, dan stress tu bagus sebagai booster supaya kite bekerja lebih keras, tapi pepandailah kawal, jangan sampai mood tu huru hara terbuai2, fragile, bile dijentik sikit dah.. huwaaaaa *nannes*  T___T tak pun senang saket hati, berdendam, dengki, senang terguris dan memacam lagi. Idup lame lagi nyah, hati ni pun lame lagi nak pakai (InsyaAllah, bg yg panjang jangka hayatnye) so kalau dari skarang tak prektis latih tubi macam mane nak tahan ujian2 yg lebih berat lagi di hari tua kelak. 

Senang je if we can see things from out of the box, everything will become small, and easy, under control, handleable, and just a piece of cake, insyaAllah..

Ramai orang hanye fokus pada matlamat yg nak dicapai. Contohnye nak kaya, berjaya, lulus peksa, yg single lg nak jumpe pasangan idup yang sempurna, yg becinta tu nak kawen, yang dah kawen tu nak bahagia sepanjang mase etc etc... Tapi kite lupe sanye yg lebih penting dalam idup ni adalah perjalanan, dan usaha kite ke arah mencapai matlamat2 tu. 

Sebab tu bile dalam perjalanan atau usaha tu bile kite diuji, susah, kehilangan, diberi dugaan, kite cepat melatah, stress dan kecewa, sedih, malah ade yg putus asa. 

Sebab dalam kepala die hanye tau nak capai ape yg die nak je.

Allah sengaja buat perjalanan hidup kite berliku2, berpusing2 dan menjerihkan. Dalam perjalanan tu kadang2 kita melalui jalan lurus dan mudah, namun pada masa yg lain kita akan terpijak duri, terpaksa mendaki lurah yg tinggi, dan terjatuh berguling2 kesakitan. Malah kadang2 dah penat berpusing2, sampai balik di titik permulaan yg same. Sebenarnye semua tu sebab Allah nak kite belajar perkara2 yg bermakna dalam perjalanan tu....
 Subhanallah...

pelangi = bahagia. awan hitam = stress!! arghh

So kesimpulannye kat sini kalau kite paham bebetol erti hidup ni bahawa banyak benda kite kena, nak dan boleh belajar, dan jugak ape2 yg kite buat semuanya adalah ibadah....insyaAllah kite takkan mudah susah hati atau st**ss (takleh sebut pekataan berhantu ni lagi dah) lagi bile berdepan dengan apape dugaan. Dugaan idup ni banyak beb. Yang menulis ni pon belum tentu boleh aplikasikan 100% ape yg die tulis. Sedap ktik ktik ktuk ktik je keyboard nih. Sekali kena kang nanges jugak die. huhuahaha. =D

Tapi malangnye.... kite masih lagi merungutkan kesukaran2 yg kite hadapi dalam perjalanan tu sambil mengerut2kan dahi yg dah memang berkerut ni. Hingga acap kali terlepas pandang pelangi2 indah yang Allah hadiahkan untuk kite. Tapi yang kite duk nampak hanyalah awan hitam yg besar lagi berat dan membungkam. Pastu kite salahkan hujan lebat so takbleh nak jalan pegi spital. Eh ape kaitan? =p

Jom kite hidup happy sampai ke tua =)

Takde kaitan. sekian =p



Ndeanuar




Tuesday, October 25, 2011

Stress itu sejenis kuih yang berintikan dunia, bersalut tangisan


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Malam ni memang ramai menyuarakan ke-stress-an di hati.

Aku pun same.

Dah 3 hari aku tak boleh nak makan nasik, psy posting yg hilang arah tanpa dr.safraz di hkl, dan 'cuti raya haji' yang di-seminggu-awal-kan.... - ape lagi yg terbaik dari itu?

Saat ni stress rase memuncak2... namun...

Ahh malas la aku nak stress. Semalam aku stress, memang penat gile badan aku rase. Dalam bas balek dr hkl tu aku collapse sampai la dah nak sampai ostel baru sedar.. Pastu lepas magrib pengsan sampi kul 5 pagi tadi huahua.... Tapi alhamdulillah bangun2 segar je rase.... dan dah tak stress...ehehehe

So malam ni aku dah xnak stress... 

Alah..bukannye tak pernah rase macam ni....dulu mase psy yg lepas same gak....posting2 laen pun ade je masalah gak... bile stress2, pastu tetibe dah 2-3 ari lepas tu bile masalah tu dah berlalu, kite akan terfikir balek, eh ape yg aku risaukan sangat aritu eh?.. heee.. takpe...rilek la...  insyaAllah semua tu ade jalannye...



Walau ape pun masalah kite, semua tu takkan bawak kite ke mana... rilekslah.. walaupun stress, tapi saya selalu cuba pujuk diri, ingatkan diri bahawa semua yg aku stresskan ni sebab Allah nak tgk macam mana kite hadapinya. Samada kite nak bertenang, memohon pd Allah, atau kite nak terbawa2 dengan perasaan yg tertekan tu....

Subhanallah...bile serahkan pada Allah, saya akan kembali tenang... dan saya tahu semua ni hanya dunia.. buat ape nak stress2 sangat, buat kite nampak bodoh je... sebab terkejar2kan dunia yg bersifat sementara ni.... walhal akhirat yg kekal abadi tu, kite buat2 lupe je..... 

Astaghfirullah...

Iklan sket.... Tejumpe ni kat fesbuk seseorang tadi... eheh.. =)





Oh ye.....aku tak boleh nak makan nasik bukan sebab stress ye... ni adelah sorotan aku muntah2 minggu lepas... perut still rase x sedap lagi... tak bleh nak makan mende2 berminyak. Allah tarik nikmat makan sesedap...kifarah buat diri yg slalu mentekedarah tak hingat dunia... huhuhu


Ndeanuar

Saturday, October 22, 2011

Taklarat nak pikir tajuk entry ni sebab otak aku penat

Aku penat

badan tak penat, tapi kepala otak rase sangat penat

macam baru lepas hekzam

aku nak tulis belog

tapi aku tak larat

so aku just tulis le ape yang aku larat

semalam main scrabble dengan TOuya yg berada di temerloh. ye.. scrabble online la kan zaman canggeh ni... pastu siang tadi main kat faculty. ceh bunyi cam hebat sgt je padahal kalah awal2. setakat semifinal je la tempat aku, memang xpenah lebih daru tu kat memane pon wahaha

yang klaka nye hari ni memang aku redah je..pagi tadi pegi fakulti tumpang keta junior, nabihah (adik nisreen,tp aku selalu terpanggil nabihah ni nisreen sebab rupa dan gaya dan segala2nya dorg ni cam nak dekat same haha). sampai sane memang la cam anak terbiar aku kesorangan naseb baek nabihah sidu sudi teman aku gi daftar, pastu aku jumpe najdah, so lepak dengan najdah dan kawan2nye..nadia & zahrah dari faculty gigi prektis2 sket maen scrabble sesambil study2 word2 dalam dictionary... dan siang tadi juge baru kenal wajah2 adek2 junior yg sangat ramai aku tak pernah lihat mereka....dan juge berkenalan dengan nora junior dari sambest yg juge faculty gigi, dah 2nd year pon die aku baru jumpe tadi T__T patutla selama ni tengok muke macam familiar....huahua junior sekolah rupenye...salah sorang pelawat senyap belog haku ni huahua thanks nora krn sudi tegur akak =)

eh terberenti tulis kejap, maen scrabble 2 round lagi tadi harhar

eh aku lupe la aku penat

laenkali je la sambung tulis

takleh nak pikir ape dah

@_@

ok la bye.

tapi seronok la hari ni jumpe ramai orang

dan dapat kawan2 baru di kalangan adek2 junior, lol

dah nak pencen baru nak kenal junior agagagaga =D

ni la dunia kau masuk tak kenal orang

melaenkan buku2, kertas2 nota

dan 

kengkawan sekelas kau 43 orang muke yg same hari2 harharharharhar

dan best lah diorang sangat sporting

kan aku dah cakap aritu jangan label2 orang sesuke ati

lagi2 kalau tak kenal, lagi la tak betul

diorang ok je, peramah dan boleh kongsi cerite memacam

rugi tak de peluang kenal dari awal.

ok bye
kali ni bebetul.bye. 

haaaaaaa penat!

pi TIDO!

=ppppppppppppp 





I love number '21'
...just only for one reason =)

Friday, October 21, 2011

Pacik Tembereng yang gentleman

Assalamualaikum wbt...

Hari ni macam biase je..takde yg menarek sangat... I mean, tiade yg lebih indah melainkan nikmat Iman, nikmat kesihatan tubuh badan dan minda yg Allah anugerahkan kpd aku hari ini berbanding dengan menda2 laen kat dunia ni... huhu

Yela, kelmarin aku baru je merasai betapa siksanye bile nikmat kesihatan kite ditarik balek. Walaupun sekejap...tapi...siksenye...masyaAllah... huhuhu

 Dalam jam 11.30pg kelmarin, mase kat klinik Dr.Aaron.. tengah tengok patient yg last kot time tu, kepala start saket. perut plak start rase bloated. Aku pun curik2 la sendawa sket2 kt blkg dokte.. haha..Ingatkan angin cam biase la kalau ade makan memenda yg buat angin ni, tapi rupenye tak. Rase nausea (loya) plak datang menyusul. Makin lame makin teruk.

Bile dah naik bas tu Ya Allah rasenye nak terbang je sampai terus kat ostel. Mmg takleh nak becakap la..mate tutup, mulut ditekup, nadiah tanye2 aku geleng2 je kepala, takleh nak cakap pape.. sampai aku kena taip sms suruh nadiah mintak abg bas tu benti depan spital pasal aku nak lari pegi toilet kat level klinik tu, xsempat haih nak tunggu bas tu u-turn dulu turun kat ostel.... turun je bas, aku berlari2 anak pegi toilet...mase tu tak hirau dah la kiri kanan, walaupun hirau jugak la kan, segan kat org tgk tapi dah takleh tahan, cane....kalau ade org tgk, nak tenangkan hati aku ckp dlm hati "what do you think? this is hospital, everybody is sick!" haha.

Yang peliknye takde isi perut pun yg keluar..hanyelah cecair hempedu kuning yg pahit gile..dan banyak gile..tak mcm muntah biase.. Dah selesai kat situ, aku keluar duduk tenangkan diri kat taman sebelah bangunan spital tu. Pastu rase cam takleh je nak join perjumpaan dgn Mr.Shahrul kul 2pm tu......rase loya ade lagi. Aku pun jalan kaki pelan2 balek ostel yg terletak di seberang jalan bertentangan dgn hospital...

Sambung muntah2 kat ostel sebanyak 6x lagi sampai la petang kul 5 lebih cetu... nak kol mak pun xlarat... tunggu dah ok sket baru sms/kol... Dah makan maxolon (ubat tahan muntah) hafsah petang tu baru dah tak muntah... tp still takleh nak mkan apape pasal cam loya sket lg n xsedap perot lagi... pagi tu aku terjaga dekat kul5...bancuh teh O panas..pehh memang terangkat..tu je yg mampu aku telan.... rase lapa mmg takla, tapi nak minum air panas dan manis. pastu sambung tido balek....dan kelembikkan di katil sepanjang hari semalam..... tengahri baru bangun makan 2 keping roti.... dan sms mak... hehe.. mase tu mak n ayah dah otw ke kelantan, dah kat seberang perak. 

Malamnye makan bubur nasik baru ade tenaga sket (walhal petang tu ade dah la sket2 tenaga main2 game zombi sket haha yela kepala pening2 lagi takleh nak bace buku la =p).... hari ni Alhamdulillah sangat sihat seperti biasa....jejak je kaki kat HKL tadi dalam kepala ingat nak gi sarapan pasalnye lapo ya amat smalam x makan nasik pon...(bubur nasik x kire bleh? pasal lembik sgt haha =p)

Ok semalam aku dah miss kelas dengan Dr.Aaron...walhalnye kelas tu aku yang mintak mase kat klinik kelmarin...sobss sobss sedihnye.... tapi nak buat cemane... dah tak larat.... 

Pagi tadi nekad juge pegi spital (dah xsaket ape yg x nekadnye? =p) nak sambung clerk (interview) kak ani yg aku citer dalam entry lepas. Yang bestnye patient2 psychiatry ni diorg kalau yg boleh clerk tu, dorg takkan tolak kena clerk 2-3 kali pon. Kalau orang biase dah takdenye...penat nak ulang cerite yg same 2-3 kali...kui3 =D

Pastu kitorg duk kat luar wad lelaki plak.. salunye duduk je situ nanti patient datang untuk merelakan diri mereka di-clerk. Macam tadi pakcik abu (bukan nama sebenar) datang kat aku ngan wan kinah, tetibe bercerite. Memula kinah yg layan, pastu menjangket kat aku plak. Sampai dia mintak kertas n pen, aku pun bg la buku nota lame aku dari 5th year dl yg mmg dah lunyai kena conteng dek patient2 psy nih. Punye la segala name minerals die sebut, memule tu H2O...uish... tekejut aku pacik ni tau H2O tu ape..... pastu kinah tanye "pakcik keje ape dulu pacik?"... "pakcik lab assisstant..".. Ohh.. kagum gile kitorg..... bukan tu je.. banyak lagi upenye....

yg gmbr atap tu rumah hijau. simbol2: H2O, O2,  Fe (ferous), Karbonit, Alu (aluminium), Sulfur, Mg (magnesium), NH3 (ammonia), siap simbol pembakaran lg tuh ( 2 anak panah ke atas)....yg bulat sebelah Fe tu, AMEBA ye kawan2.... haha...

Siap ajar kitorg math...tembereng2...haha korg tau ke ke tembereng tu ape... klasik punye math kot, aku pun x ingat..hee...

haa...ni la tembereng... ni sume pacik abu tu yg tulis & lukis tahu.....
tapi nape la gamba n i senget jugak... penat aku cube nak betulkan -.-'


Moral of the story, walaupun orang tu nampak ade kelemahan yg nyata, jgn kite sangka dia selemah yg kite sangke. Pacik abu ni pun contohnye, walaupun dia pesakit psychiatry, tapai sangat berpengetahuan. Pasal politik sume die tahu. Khir toyo nik aziz sume die sebut nye, ade jugak yg die tak sebut name, panjang lebar die cerite... (cume tak jelas je sebutannye sebab gigi depan die dah xde hehehe)... Pendek kate die mmg tahu la isu semasa...cume kekadang tak selaras je dengan keadaan semasa.. hee...takpela pacik, ni sume dugaan kan.

Kite ni plak, kadang orang tu takla nampak lemah sangat, dah kite nak label die memacam. "Huh...die tu memang macam tu....lembab sket,".... "Budak ni bukannye tau apape. Baik aku gi tanye orang lain,".... "Die ni kedekut, takyah la mintak ngan die,"....."Ah minah ni muke garang nak mampos, taknak aku tanye die, kang tak pepasal aku yg kene marah,".... macam tula sebenarnye kite melabel orang2 di sekeliling kite sehari2an, dalam kite sedar atau tidak..... yang mane sebahagian besar drpd tu bukannye betul pun... ye dak?

Yang aku respek kat pakcik abu ni die memang sangat hormat org peprempuan. Mase borak2 tu die nak tunjuk la demo seni mempertahankan diri, cewah, katenye diturunkan dari ayahnye. Die nak ajarla cane nak lawan kalau ade orang salam tangan kite pastu nak tarik kite ke ape. Tapi before tu dia mintak izin la boleh ke buat kat aku, "pakcik bukan nak buat ape2 cume nak kongsi ilmu sikit je... kalau anak tak nak alas la tangan tu dengan tudung," Waa... part tu aku rase kagum, sebab walaupun dia tak berapa sihat akalnya, tapi dia agak reti la menghormati kaum wanita. Daripada sesetengah manusia tu, fizikal, akal sume elok tapi perangai macam haiwan.

Tapi aku x bagi la tangan aku, aku suruh die buat kat orang laki, dan die pun buat kat patient laki yg lain, takde pun nak paksa2 aku. Berbeza kan dengan sesetengah manusia yg mengaku sihat tu?








Syukuri nikmat sihat agar kita dapat terus beribadah kpdNya, syukuri nikmat sakit agar kite tak lupa ajal datang bila2 mase..



Ndeanuar








Monday, October 17, 2011

Bernapas pun takde gunanye dah..

Hari ni first day masuk ward untuk 2nd rotation psy posting. So tadi kat female ward kitorg try la gilap balek skill clerking yg dah berkarat ni. Tp takde la clerk full just gitu2 je hee... yg bestnye akak2 kat wad tu yg datang kat kitorg so ape lagi start la korek2 citer..akak ni cam dah okay dan tak psychotic sangat so lagi senang la nak korek cerita die.. aku pon tanye la itu ini.... bla..bla... sampai la part nak tanye pasal dengar2 suara....

"Mase akak rase tak tenteram ni kan, ade tak akak dengar suara2 bercakap ngan akak?" aku nak tanye kot2 dia ade auditory hallucination. "Ade.." 
"Suara tu cakap ape kat akak?"
"Dia suruh terjun bangunan, atau pegi tempat tinggi, pastu terbang...macam tu je.."
"Isk, kenapa die suruh terbang? dia suruh akak bunuh diri ke camne?" heh direct je aku tanye pasal menengokkan keadaan akak yg dah nak sehat ni... "Lebih kurang macam tu la..."
"Kenapa dia suruh akak buat macam tu..?" aku tanye lagi... name pon korek cerite..heh

"Anak2 dah takde, suami plak tinggalkan kite. Bernapas pun takde makna lagi. Betul tak?" ucap kak ani (bukan nama sebenar). Sangat sedih bile anak2nye 4 orang diambil oleh bekas suaminye. Sampai 3 hari tak makan, dan ditemui orang setelah pengsan di tepi jalan. Aku angguk2kan aje, tak mau mencelah ape2 supaya die terus bercerita. "Untuk ape kite bernapas. Kite kerja, ape2 kite buat semua untuk anak2. Mata ni pun kalau tengok, nak tengok anak2. Skrg anak2 dah takde depan mata. Semuanya dah takde makne nye dah. Bernapas pun takde gunanye dah.." kata kak ani meluahkan kesedihan yg die rase. Air mata die bergenang. Aku beristighfar dlm hati.

Camtula kalau kite tersalah meletakkan nilai. Dalam setiap ape yg kite buat mesti kena ada nilai. Perbualan dgn kak ani tadi betul2 mengetuk minda aku untuk kembali berfikir tentang perkara yg aku terngiang2 sejak akhir2 ni.

Bekerja untuk dapatkan duit, duitlah yg kite dapat. Habes duit, jiwa tak tenang.
Berlumbe2 kumpul kemewahan, kemewahan la yg kite dapat. Bile punah segala kemewahan tu, dek rosak, hilang kena curik atau terbakar, kite kembali merana dan sengsara.
Kawen hanye untuk bersuami/isteri, hanya suami/isteri je la yg kite dapat. Jugak beban yg bertimpa2. Tapi tak rase nikmat di sebalik anugerah beristeri/suami.
Kawen hanye untuk dapatkan anak, anak2 lah yg kite dapat, dan jugak beban tanggungjawab atas setiap anak2 tu. Bile anak dah takde, atau buat masalah, kite jugak yang tersiksa sekali lagi. 

Kan kan..? Macam tu la kalau kite tak meletakkan nilai yang betul dalam kehidupan. 

Macam contoh kak ani kat atas. Dia letakkan nilai hidupnya untuk anak2nye. Bile anak2 dah diambil bekas suaminya, sampai bernafas pun dah dirasakan takde makna. Astaghfirullah...

Barangkali itulah punca ramai manusia bertindak melulu menamatkan riwayat sendiri di saat kehilangan sesuatu yang sangat dicintai di dunia ini. Naudzubillahi min dzalik...



Marilah kite betulkan tempat nilai dalam kehidupan kite. Untuk ape kite buat ape yang kite buat skrg ni. Kalau sekadar untuk hasil yg best2 kat dunia ni elok fikir2kan lah balek sebelum terlambat. Sebelum semuanya hilang, lesap tanpa kite sempat sedar yg semua keindahan dan kemewahan dunia ni hanya sementara je dan takde ape2 makna pun di akhirat sana. Sebab semua ni tak bawak kite ke mana pun, melainkan sebagai alat untuk kite ke sana.


Wallahu a'lam. 

Sekian

Wasalam..

Ndeanuar


Sunday, October 16, 2011

LR 3 : Seonkol yang bosan dan keseorangan... (entry lama yg tergantung)

Entry ini ditulis pada 1 January 2010 

"Oh nampaknya malam ni aku bakal sambut tahun baru di labour room...sorang2..," kata hatiku pada petang 31 Januari lalu. Tak tahu kenapa tapi memang tak de mood nak oncall malam tu...

Semasa berjalan pulang ke hostel lewat petang semalam, jalan raya di hadapan hospital sesak dgn berduyun2 kereta nak keluar dari Pandan Mewah.. some were driving alone, some with their families.

Aku? melintas jalan menuju ke hospital sambil membawa white coat di tangan. "haha kena kerja....malam ni orang sambut new year la..!" barangkali begitu bunyi ejekan mereka.

Sampai di labour room, hanya seorang ibu yang bakal bersalin. Sedang bertarung nyawa menanggung kesakitan contraction rahimnya....the worst pain ever. Setelah aku membaca serba sedikit butiran mengenainya, aku hampiri si ibu, cuba untuk menenangkannya. Sedikit interaksi agar beliau tahu yang dirinya tidak keseorangan dalam kesakitan itu. Namun, seperti biasa, tiada apa yang dapat melegakan kesakitan yang maha perit itu. Beliau terus resah. Sekejap mengiring ke kiri, sekejap ke kanan. Sekali sekala beliau memandang ke wajahku yang sedang berkata2 kpdnya.

Kemudian aku pergi ke (patient admission center) PAC screening room. Ada seorang ibu sedang dalam pemeriksaan Dr. N, HO yg oncall malam itu. "Baik aku clerk patient (pt) ni sebelum Dr. M datang...pastu dia soal aku pasal pt ni. hee.." kataku di dalam hati.

Tak lama lepas tu, masuk seorang lagi ibu dari wad ante-natal, ke LR 8. Warga Bangladesh, lingkungan awal 20-an. Macam lagi muda dr aku je. Juga dalam kesakitan, tetapi kelihatan daya tahannya tak sekuat ibu Melayu tadi. Jerit raungnya melata ke segelinap dewan bersalin. Memang panorama yang biasa, terkadang ada ibu2 yang begitu. Saket giler beb!

"Patient bilik 8 ' KIV'..." terdengar seorang SN (staff nurse) melaungkan 'announcement'. Aku yang sedang berada di LR 7 kehairanan.

"KIV? maksudnye ape kak?" aku bertanya kpd akak SN yg sedang berada berdekatanku, kak Roha.

"KIV utk 'terjun'....hehe...terjun ke tgkat 3," beliau tersenyum.

"Tgkat 3? ...ohh...." aku teringat operation theatre yg terletak di tingkat 3.

Maksudnye, patient tu kemungkinan besar terpaksa dibedah-- caesarean section, kerana jantung bayi dalam kandungannya tidak manunjukkan tanda2 CTG (cardiotocograph) yg normal. Langsung tak ada acceleration, dan hanya decelleration on every uterine contraction. "Oh, tak de harapan aku dengan patient ni."

CTG




Dengan hati yang tak ade mood nak oncall malam tu, aku pun tak menaruh harapan yang tinggi pd satu2 nya pt yang ada malam tu. "CTG pt ni pun dh mula nak dec, ni pun, ntah2 kena vacuum ni.." suara hati mula memberikan andaian. Agak banyak dialog dalam hati, sbb oncall sorang2 so xde kawan nak cakap...haha


* * * * * * * * * * * * * 

Cerita tamat kat situ je... kenape aku berhenti tulis aku tak ingat. ape jadi lepas tu pun aku tak ingat..... tapi yang aku ingat malam tu aku tak dapat pun deliver baby, tapi dapat tengok MO buat vacuum. dan borak2 dengan MO tu hehe. pastu hampir jam 12am beliau suruh aku cepat2 balek sebab risau la malam2 new year ni kan, macam2 jenis manusia ade... so perjalanan pulang aku malam tu diiringi dengan dentuman2 bunyi mercun sambutan tahun baru.... a very nice feeling and moment to be remembered.... hehe sekian... =)









Survey baju kawen

Tengahari tadi kuar pergi teman my best childhood friend pegi survey baju kawen die. Huwaaaaa sedeh okey kawan baik dah nak kawen T_T kalau kawan2 lain kawen xla rase kehilangan macam ni sangat.....tapi happy la sanye ofkos kawan baek nak kawen...sedeh tu salingan je, babak2 drama sket hahah ok name  kawan aku ni Najwa, anak pacik Ramle hehehe oh aku penah tulis pasal beliau di entry ni 

Walaupun b4 ni dah pernah borak pasal kawen2 dgn macek Najwa ni tapi soklan same ditanye aku lagi.. asek lupe je macek ni. the kau-bile-lagi question la, ape lagi. ok jawapannye? terlalu exclusive untuk ditules kat sini. Harusla aku jawab lepas abes study, haha.. yela lainla beliau.. dah bekerja.. nak2nye skill2 kerumahtanggaan die memang dah mantap dah,...petik jari je.. aku ni diri sendiri pun tak berapa terurus lagi, cane la nak mengurus bakal bapak orang dan anak orang...hahaha

Beliaulah bakal pengantin paling rilek dan sempoi aku penah jumpe... majlis dlm 2 bulan lg tp baru nak pegi survey baju haha takpe sewa je katenye..ye beliau memang sempoi...tapi aku x risau atau heran pon, sebab  jentera2 kat rumah die ramai.. so kejap je bleh setel sume... heh oh memang xde riak nebes ke ape pun la kat muke die..rilek abes.. pegi cari baju kawen macam pegi window shoping je hahah

Lepas kitorg dah puas usha dan rembat selai dua kain tudung kitorg pun gerak ke setiawangsa... ambik maid yg baru tiba dari acheh. maid ni makcik aku ambik untuk jaga opah kat kelantan tu. so insyaAllah rabu nanti ayah pegi le klantan dengan mak dan aff, hantar akak tu gi sane dan melawat opah skali. Ala xdapat ikot, cis. aritu maklang kate opah dah boleh solat duduk. kire ade perkembangan la tu, Alhamdulillah.. berbanding mase masuk wad, tak boleh duduk langsung. kalau batuk pun saket gile tulang belakang die. Kesian sangat.

Huu best2 dapat balek wikend ni (lame statementtttt booo!!) ahh aku pedulik ape. nak jugak cakap best. berada di rumah tu adalah terapi jiwa untuk aku tahu. walaupun umah aku tak sehebat umah orang lain, tapi kat umah aku yg kecik tu, boleh dengar mak n ayah berceloteh, boleh rilek2 depan tv, boleh basuh baju dlm mesin, boleh makan tanpa perlu bayar huahua....

Ok dah cukup tu merapu. esok hari first untuk 2nd rotation psychiatry posting. (maksudnye, mase yr5 dulu dah penah buat rotation ni, so ni kali kedua la). dan esok jgk la kite akan berjumpe kambali insan2 istimewa di wad psychiatry HKL... =)

Rabbi yassir wala tu'assir....


ps: hahaaaahh boleh la tajuk tu... aku maen belasah je.. memang failed letak tajuk. ok sekian assalamualaikum :)



Friday, October 14, 2011

Entry emo yg tak penting untuk di baca

Huhu emo nye perasaan aku petang ni.... klu boleh bedah 'hati' tu rasenye macam rojak dah sume prasaan2 tu bercampur baur.

Happy dah abes ENT
tapi Sedih xdpt jwb soklan mcq td susaahhh gileeee
short case pg td pon bongok gakla aku jawab awal2 tuhhh
Geram dgn penulis surat layang yg stupid dan menyakitkan hatidekan kesayangan kitorg itu huhu
lame dah tau tapi mase tu malas nak
Sakit Hati tp bile dengar directly dari dato td geram bertimpa2 plak
nape la anak2 skrang ni tak boleh susah siket ke
senior2 dulu lagi la banyak kekurangan tapi diorg rilek je
cemerlang lagi tu...
macam2 la manusia ni...
Seronok dapat rase kicking baby dalam perot kinah td!!! wahaha =D
Kesian dan Sedih dgr berita ibu kpd sorg sahabat yg sedang sakit di hospital =(
kesian diorang sekeluarga...
Gembireee nak balak umah malam ni my dad will pick me after maghrib atau isya' kang hehe ^^
Cuak kot nak start psychiatry next week...sume mendalah yg blaja dulu dah xbape ingat hua2
ok sile bukak balek buku DSM itu ye... dan selongkar kotak khazanah untuk mencari nota2 lame.
dan disamping itu aku jugak Kecewa dengan diri sendiri yg slalu study last menet.... *sigh*


Ape pun aku bersyukur dengan ape yg aku ade hari ini..
Syukur Ya Allah..

ok tu je sekian bye =D





Saturday, October 8, 2011

A Good Man vs A Not So Good Man

One day, after a long chatting in YM, a good friend of mine ended the conversation by telling me; a good, soleh man will approach a woman in a good, respectful manner. 

A straight forward, simple sentence with a really deep thought. 

It made me into thinking of the meanings behind it. She is totally right!

Women are like flowers. They are weak in and out. I know some are so strong inside, but believe me, every woman is emotionally dependence, some times here and there, doesn't  matter how hard you are denying this. 

That is why women's heart are filled with the feeling of needful of love, attention and care from someone. Particularly some caring, lovely person from the opposite gender will do. That is normal. That kind of feeling is totally normal I would say. But that is exactly where Syaitan play their role in instilling some flavours within that kind of thinking. Syaitan made us to think that it is so normal to have someone from the opposite gender to take care of us and to love us even without any legal, halal relationship, which is totally flawed.  

Even though sometimes we may think that kind of relationship is ok, won't be harmful to us, and we really2  neeeeeddd their support so badly, but, this is where my friend's advice makes a perfect sense to me, and to all my friends out there. 

A good, soleh man will approach a woman in a good, respectful manner.

Not that he will come into contact with the woman as what he likes, going out together whenever he likes, where ever he wants, saying unnecessary things in any way he wishes to, let alone holding the woman hands or skin or any parts of the body as if he has the total rights onto the woman body. 


Open your eyes wide girls, so you can see what kind of man is with you now. 






And why was she advising me that? hehe. biarlah rahsia.

Thanks Allah for blessing me with a good friend like her. May Allah bless you my dear =)


Ndeanuar

Friday, October 7, 2011

Just Smile =)

Of thousands of reasons I can be happy, why do I need to bother those one to two reasons that'd saddened me?....

I am born Muslim,
I have a simple, yet great life
best family
good friends
nice place to stay
healthy body that can go to the classes and clinics
sound mind that able to learn and think
clear eyes, nose, ear and throat
enough money
enough foods
a well functioning laptop
with internet
nice handphone
.....................bla bla....
and there goes the rest of the list....
things that we can see and those that we can't..


What else to complain about?

Be grateful of what we have today for we will never know what will happen to us tomorrow.

He's giving us what we need  more than what we know


Just smile, and everything will be fine =)


Alhamdulillah...


ps: walaupun aku tahu muke aku sangat la blur dan runsing dan keliru dan berkerut sepanjang minggu nih. fiu~~

Sunday, October 2, 2011

Wallet emak

Alhamdulillah mak dah semakin sehat. Dah boleh borak2 gelak2. Cuma batuk berkahak sket2 je lagi. InsyaAllah esok boleh balek..yay... Inhaler pun dah dapat. 

Pagi tadi aku ternampak wallet mak kat atas meja komputer. Mulenye aku nak gi simpan dalam almari dia. Tetibe tengah aku pegang wallet tu.... ade satu perasaan pelik terdetik. Sanye dah penah terfikir dan terdetik menda ni lame dulu lagi. Tapi kali ni sangat mengharukan dan betul2 buat aku tersentuh. 

Aku ingat lagi mase mak beli wallet ni, aku ade same dgn mak. Adek aku umy pon ade. Nak tolong pilih la kononnye. Beli kat pasaraya fajar teluk intan. Mase tu kitorg balek kmpung, time raya kot. Ingat sangat2 memori tu. Tapi aku x bape ingat tahun bile. Tak silap aku samade darjah 5 atau 6. maksudnye dah 12 tahun dah la usia wallet tu. Pade logik akal... barang dah berbelas tahun ni, mestila dah lusuh, dah lunyai pasal kite salu gune ye tak? Nak2 nye menda macam wallet ni. Hari2 gune. Sebab hari2 kite bukak wallet...pegi soping, kuar duit amik duit cucuk duit, kuar masuk kad bank kad kredit....

Harga wallet ni Rm110. Mak sangat eksaited mase tu nak beli barang ori yg mahal. Seratus tu mahal la ok time tuh. Beli yg betul2 elok, barula tahan lame, kate mak. Tapi hakikatnye barang ori mak boleh kire dgn jari. Ke tak payah gune jari pon boleh rasenye. Kalau kite skrg rm110 ni rase bese2 je kot..kan? korang la, aku tak. hoho. 

Tapi cube lihat wallet ni, ade rupa usia 12 tahun tak?

berkilat. tanpa sebarang cela kelihatan. walaupun brand bese2 je, tp genuine lether ni.
tgk design pun memang klasik. waima pasaraya fajar tu pon aku yakin dah tak wujud lagi.

bahagian dalam. aku gagal mencari kesan koyak di mana2.
nipis...dan ringan tak berisi... kalau baling kat tikus pun tak mati

amacam? 12 tahun?? korang punye wallet pakai 2 tahun ade rupe ni lagi?

aku nak tgk plak ape isi ade..banyak kad kredit atau kad atm tak...

dang.... kad maybeng assurance upenye...ingatkan kad bank.
yg lain2 tu kad ahli ape tah, dan sekeping kalendar...dan 2 keping business card abg aku. 


Pade hemat korg...kenapa wallet berusia kire-kire 12 tahun tu masih kelihatan baru, malah masih elok lagi....?


Aku sangat tahu ape sebabnye.....
T__T






Saturday, October 1, 2011

Mak saya masuk spital

Tengahari smalam usai saje solat zohor, mak aku call. 

"Angah, mak semput." Tiga perkataan. Ok, itu dah banyak kali aku dengar. Die kate time tu die tgh kat klinik, baru lepas nebulized (amik gas) 2x. Uish. Ok ni aku baru 1st time dengar. tekejut jgk aku. sblm ni tak penah seteruk ni. pastu lega sket la katenye. tp aku dengar cam penat la sore die. semput dari khamis malam tu lg, tp still bleh tahan. siang tu dah takleh tahan, lalu die suro adek aku yg laki tu bawak die merempit gi klinik. ni kire terdesak ni kalau tak takdenye die nak naik motor.

Mak kate dah lega so aku takde la rushing nak balek. tunggu abg amik je. mghrib tu aku gerak dr ostel. otw balek tu mak call lg. katenye still semput lg. aku pun kate siap2 la kang kite gi klinik lg, amik gas lagi. Tp bile sampai umah, dgr die wheezing (nafas berbunyi), batuk2 pun bunyi sgt byk kahak, aku ubah fikiran, terus ajak die gi spital pasal aku rase die mungkin kena neb lebih dr sekali lg ni, n ade possibility masuk wad. die ikut je.

Aku pon solat isya, makan nasik laju2 sume, terus gerak (gua saspek akan bermalam di ED so baek makan siap2). ha memang sah2 la tak mandi tak tukar baju ape pun la kan. 

9.40pm start 1st neb. dah abes tu, paru2 die still ade bunyik lg. start 2nd neb. still x clear jgk. mak ngadu tangan die dah gigil2, sebab side efek ubat dlm neb tu. (salbutamol- kesannye: melajukan degupan jantung). kena cucuk hydrocort (anti radang). mulut pun dah pahit, dan kering, smpai mak suruh aku pegi beli air manis nak ilangkan pahit. ha die jela satu2nye pesakit yg ade minum2 kat asthma bay tu lol. 

pastu start neb kali ke3. mase tu dah kul 2am kot. naseb baek aku dah buat mind set awal2 n siap dah setkan mind mak aku skali yg die akan kena duk lame kat situ, so kitogr xde la resah sangat kat emegency tu seraya menjadikan asthma bay tu dah cam ruang tamu umah kitorg malam tu. haha. mak dah siap naikkan2 kakai dah. okla sbb ade tv, xde la boring sgt duk situ. dari cerita the rock (ape tah tajuk die, cite yg ade makhlik asing tu), nightline, pastu drama melayu, drama cina semua ktogr tgk. kerusi besar sebelah maktu dah mcm tmpat aku. org yg duduk situ akan bgn bg aku duduk lol pdhal aku pn same2 temankan ahli kluarga yg saket je.

tertido2 tu tak terkire dah la, mak siap dah naik2 kan kaki. aku plak buatla ape yg boleh sebab mate mmg xleh nak bukak dah lepas kul 2 tu. 2 malam aku tdo kul 2pg lebih sebab hekzam, ingatnye balek umah nak qadha tido ye skali kena tido kat ED huahua. 

lepas neb ke3 aku tak dpt nak bendung kuriositi aku terhadap bunyi2 dlm paru2 mak. aku pn dengar skali lepas MA tu dgr, nak tau banyak lagi ke x bunyi. hmm, mmg ade bunyi lg, upper zone ke lower zone, both lungs. aku pon pelik dah 3 kali neb xilang2 jugak. pastu MA tu cakap kena cucuk bricanyl (terbutaline) plak. pastu start neb ke 4. kesian mak, kulat2 muke die tahan kepahitan neb tu. mulut kering, tangan menggigil2. muke die pun flushed. tp still semput lg. 

Dah kul 3, Doc cek lagi skali. Still x clear. doc kate la mungkin kene masuk wad, buat xray, amik darah sume. doc cakap lagi die suspek ade jangkitan kuman kat paru2 (pneumonia). sebab die kate bunyi kahak dah xde tp still ade bunyi paru2 sempit. time doc ckp dgn mak tu aku tetido sbelah mak, dengar sore2 org becakap dgn mak tp tak larat nak bukak mate. ces. 

pastu kitorg bincang2, pikir2, mak pun setuju masuk wad. die pun dah tak tahan dan sangat penat sebab semput tu. aku pon rase admit je la sebab ni tak clear lg, kalau balek pun maybe kena dtg lg. so pegi buat xray, pasang IV line kat tangan, ambik darah ABG (arterial blood gas) dan lain2. Dorang kate kena cek electrolyte sebab risau dah turun sebab dah banyak kali neb.

Lepas amik darah tu, kul 4am, start neb ke 5 sementara tunggu result darah. time tu doc dari medical dtg cek mak. die amikla history sket pasal penyakit lelah mak tu, nak tau brape kerap kena attack. pastu osmen yg incharge tu tnjuk la result ABG tu kat dokte medical td. doc tu tanye kat osmen td "memang ade type 1 ke?" smbil tgk mak, tgk kertas result dara, tgk mak, tgk kertas balek... type 1? aku pn perah2 otak yg dh lame x dgr psl asma ni, nak kaitkan type 1 yg die sebut tu dgn asthma. 'Eh, takkan respiratory failure type 1??' Sangsi.... Aku harap taklaaa

Doc osmen tu pn suro mak rehat kat observation bay sebab nak tunggu result electrolyte td plak. sebab kalau rendah kena correct dulu baru dorg hantar die naik wad. aku call ayah bgtau mak kena masuk wad n suruh die datang. tunggu dalam 30minit cetu, nurse pun pasangkan drip dan potassium skali. "tu potassium ke?" aku tanye. "aah, KCl (potassium chloride)." kate akak nurse. ok. sah2 la rendah. die kate dokte suro correct dulu baru bleh naik wad. kang lepas abes drip ngan potassium tu kena amik darah lg, nak tengok potassium die naik ke tak. 

Subuh tu ayah datang bawak barang2 mak sume. aku pun mintak la diri untuk menstabilkan kepala hotak yg sedikit semput ketika itu. tp okla dpt tumpang lelapkan kepala kat birai katil mak so segar la sket nak drive balek. ok babai mak, ayah. alhamdulillah x ngntuk walaupun sedikit bengong. 

Td ayah kate kul9 baru mak naik wad. tengahri td ayah balek, abang plak pegi temankan. kang petang sket baru aku pegi balek. 

So far okla dia dah kurang semput, tp dengar die call td cam still penat lagi sore. 

Sanye mak mmg sorg yg sgt susah nak gi spital. Treshold die terhadap kesakitan mmg tinggi. sebelum2 ni banyak je masalah die, penah kepala pusing2 sebab anemic (kurang darah merah), aku ajak pegi spital, pun tak mau. mmg payah nak pujuk. tp kali ni nampaknye mmg betul2 tak larat, tu yg die sanggup pegi spital. 

Sorry pd sedara mare n rerakan yg x sempat nak diberitahu. 1st sebab mak kate jgn heboh2 sgt (tp aku heboh gak sket2) sbb die kate tak de apape. 2nd kang org tepon2 die banyak cakap jd penat balek. 3rd aku mmg xsmpat nak sms n call sume kerabat handai. balek td pk nak tido je hehe tp sskrg alhamdulillah dah kurang semput, kahak pun dah kurang cume die rase penat... nothing to worry ok :) she'll be good insyaAllah....

Erm, worry jgk la sanye, ayah kate potassium die 0.5 je td (normal 3.5-5.5). doc bgtau lepas aku balek umah. tu level before infused la, lepas dah bg KCl td tak tau la brape dah. 

takpela....ape pun, kite doakan smoge mak cepat sembuh =)

Mak saya kuat!

sedih plak tgk gmba ni lol
eh tetibe *mate masuk habuk*.

okbye. siap2 nak pegi spital.













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...