Sunday, November 14, 2010

Tentang Doa dan Budak yang Belum Akil Baligh

Oh ini ke yg org kate belog? haha. Sile jangan. Ade yg kate blog aq mcm drama. Hakhak.. Sile tampar diri sendiri sebab anda tertipu. Ade pulak yg kate boleh dpt input pasal bidang medic. Bwahaha. Boley la kot, entry2 dulu. Tapi yg pasti, ini bukan blog nak cerita kisah2 atau article dengan ayat sedap tersusun. Kalau nak bace tulisan indah2 atau english best sile pergi The Star Online, atau Malaysia Kini. LOL.

Alhamdulillah dah abes oncology posting selama seminggu di HKL last week. Trime kasih Dr. Zabedah, Dr. Ros, Dr. Amin, dan MO2 yg byk membantu...nurses pun ok je.. Staff HKL memang baik! =) <--ni penghargaan sebab tak pandang slack kat kami bebudak student :)

Kalau nak mudah semua ape yg kite buat ni, semuanya kite kena harapkan bantuan Allah. Tapi kalau Allah benci kita macam mana kita nak mintak Allah bantu. Jadi jangan lupa mintak Allah bantu kita tak jadi orang yg dibenci Allah.

Cam senang je kan nak mintak2 dengan Allah..  Ade kisah di sebalik mintak memintak ni. Dari kecik aku diajar supaya selalu berdoa pd Allah, mohon diberikan itu dan ini.  Kebaikan di dunia dan di akhirat.

"Selalu2 la berdoa, mana tahu dalam 50 kali doa tu, ade sekali Allah perkenankan. Ha, tak ke bertuah tu?" pesan Ayah kpd kami di suatu maghrib, tatkala aku berusia 10-11 tahun. Dalam hati aku terkejut. "Lorh...kena mintak sampai 50 kali baru dapat??" tak puas hati nampaknye aku. "Yela, kita ni hamba biasa, tak kan minta sekali dua je nak harapkan makbul. Kena la doa banyak2 kali, beratus2 kali," Oo, baru aku paham. Ingatkan doa sekali dua terus boleh dapat, sbb ustazah kata Allah Maha Pemurah..hehe. <--mentaliti kanak2 belum akil baligh...LOL

bebudak.. ikut je ape orang kate, ape orang buat....

Di usia aku 12 tahun, aku terdetik hati mahu try and error. Kali ni serius punya. "Aku nak doa, mintak 5A dalam UPSR. Allah makbulkan tak agaknye ye..?" nyee....nakal tol mendalah sorg ni. haha memang, cara aku berpikir agak lain dari makhluk yg lain.

Maka setiap kali lepas solat, itula doa wajib aku mintak. Mase tu belum ade cuti2 solat lagi, so memang konsisten la mintak hari2 tak pernah putus, dan DENGAN PENUH YAKIN yg Allah akan makbulkan. Budak2 kan percaya ape yg didengarnya. Jadi aku sangat percaya yg Allah akan mendengar, dan akan makbulkan. Cume sipat nakal tu sket yg buatkan aku rase nak try.... hai bebudak, besela...suke bereksperimen. LOL.

Finally sehari sebelum result UPSR diumumkan secara rasmi, guru2 yg terlibat ke Pej Pendidikan utk amik result n meeting....yg pegi tu Guru penolong kanan ke sape ntah, x ihengat plak aku. Aku ralat jugak la, cuak gile nak tau result. Kitorg jumpe cikgu sane, jumpe cikgu sini. Last2 bile dengar GPK tu dah balik, ape lagi kitorg semember ni menyerbu beliau yg baru turun keta. Tengah2 kantin tu kitorg tahan beliau... lol kesian. n mase tu jugak die umumkan, aku salah sorg nye.. waaahh indahnye dunia.... (mcm la aq sorg je dpt 5A kan??!)

Lepas dari peristiwa tu, keyakinan aku dah tak berbelah bagi..... Bukanlah nak cakap aku ni baik sangat sampai doa makbul. Nope. Tapi aku rase sbb mase tu naif lg, hati bersih, so senang la dapat..maybe...Wallahua'lam. Moral of the story utk aku kat sini, Ape pun yg kita mintak, InsyaAllah Allah akan makbulkan... Tp dengan syarat, kita tak jadi org yg dibenci ALLAH.. Tinggalkan la ape yg Dia larang, dan bersihkan niat dalam setiap perkara... InsyaAllah.. Tp aku pun manusia biasa, selalu culas. Bile sibuk sangat dengan keindahan dunia dan nikmat kejayaan yg tak henti2, hati kadang2 jadi ego. Ala,-aku-bolehnye-buat-ni dan takpe,-aku-ada-tempat-nak-mengadu adalah antara bisik2an syaitan yg acapkali menjauhkan diri dari memohon doa dan bergantung harap hanya padaNya...... Astaghfirullah..... it happened friends... T_T

Jadi, muhasabahlah.... people make mistakes. So selain berdoa mintak apa2 yg kita hajatkan, jgn lupa juga mintak agar hati tak terus2an terpesong. Ya Allah peganglah hati kami...

oh haha ini bukan ceramah, ni pesanan utk diri aku, atas ape yg aku rase dewasa ini

Hati tenang dengan kebaikan

Siape dalam dunia ni yg nak hidup tidak dalam ketenangan, resah, huru hara, stress dan masalaaaah je 24 jam. Tension. Mesti taknak kan.

Jadi hubungan dengan Allah kena jaga, walau ape pun yg terjadi. Bile hati mula rase tak sedap, cepat2 la balik ke asal. Buat apa yg patut, tinggal ape yg belot.








ps: cam bese..... cakap mmg senang....  tapi, warrhh....! T_T

ps2: yeyyy dah beli kasut sukan baru.... yay! boleh lari laju lagi.. ^_^ (setelah kasut sukan lama aku dijahankan adek - die bwk pegi main putsal..shytee..!) --> ok memang saya eksaited! sebab saya hantu LARIIII!! yaayyyyhooo..!!

Ya...die ade di dalam tu... lg seronok sbb berjaya jumpe yg x mahal, below 100 je :)



ps3: amboi3 banyak la ko punye yayy.... CASE WRITE UP APE CITERR??? HA AH AHH HA HAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......... (ulp!)

2 comments:

Faiz Ezanee said...

best kan Dr Z? tok aku selalu pesan, buat baik sekali Allah balas 10. ko nk percaya ke x terpulanglah pada ko yg dah akil baligh..:p

ko nak berlari ke mana? jgn lari buat medic sudah la eh..

Ndea said...

wah! faiz ade belog...ape lg isik la entry sekeping dua...tp klo ko asyik tulis pasal epel je sumpah aq xnak dtg blog ko lg haha

thnx 4 ur advice..appreciate it..walopun aq garang mcm singe tp jgn la tkut nak tegur2 kesilapan aq (sbb org yg xberprasaan cam ko je yg brani tegur aq hahaha)

oh kalaulah boleh lari dari itu! hahahha ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...