Thursday, October 7, 2010

Betapa tingginya maruah seorang wanita - buat sang teruna

"jumpe mak bapak dia? ape ade hal.... kenal2 je la dulu.."

ehem2...topik agak berat sket kali ni. dak2 pi men jejauh, org besa nak gebang.. :p mase 1st year ke 2nd year dulu tah, kitorg ade la satu subjek ni name nye Muhaddathah Hurrah..atau dlm englishnye, Public Speaking.. Ustaz yg ngajar kitorg tu namenye Ustaz Lutfi.

Antara subjek yg die penah ajar ialah tentang Khitbah...dia ajar apa itu khitbah.. bagaimana sorg laki tu perlu utk pegi jumpe parents perempuan tu klu die nak 'bekawan' ngan gadis tu... pendek kata nak 'cop' la.... sebelum tu aku tak penah pun tahu pasal khitbah ni. tp arini aku takdela nak pi ajar plak khitbah tu dari segi lughah dan istilah, hukum syarat sume mendalah uh.... kalau nak tau lain cerita la.....tp aq nak share tentang apa yg tersirat disebalik khitbah tu..... ape kepentingannye....kenapa kene buat semua tu... lepas dah blaja, n lepas difikir2kan, barula aku paham.....

Ianya tentang KEHORMATAN dan HARGA DIRI seorang wanita......dan KELELAKIAN (keberanian) seorang yg bernama lelaki......

Duhai lelaki... org perempuan ni bukan sekadar seorang perempuan...yang kau boleh datang dekat bile2 kau suke....yang boleh kau suka2 nak bermesra dgn dia, atau pun nak ambil berat pasal dia...tanpa izin..

"Izin? izin sape plak??... haihh...."

 Izin dari penjaga2nya lah....

Izin dari IBU BAPAnya, jua izin dari TUHANnya...

"Apesal plak?"

1. Izin dari ibu bapanya
sebab mak bapak dia adalah org yg paling berhak ke atasnya. Sape ko nak intim2 dgn anak dara org? Jadi once kita nak wujudkan ape2 hubungan dgn si gadis tersebut, better mintak la izin dari org yg paling berhak....paling rapat dan paling dekat.... kalau anak tu dah xde mak ayah, maka minta izin sape2 yg menjaga anak tu la... (eg. bapa atau mak sedara, tok atau nenek ke.. )

Let us take it like this. Suke ke kite kalau tetibe ade org kacaw barang kite tanpa izin? Dlm hal ni, si gadis adalah hak mutlak ibu bapa dia. So seharusnye kite kena la jumpe si pemilik kalau kite berkehendakkan  sesuatu yg menjadi miliknya. Adalah biadap kalau kite maen redah je kan usik hak orang...... Kita pun tak suka kan kalau org buat mcm tu kat anak2 kita satu ari nnti?...

Dan ape plak perasaan si gadis pula klu org perlakukan dia mcm tu? Gadis yg baik tak mungkin akan berasa tenang kalau dia buat sesuatu dgn membelakangkan mak bapak dia....rasa serba salah menyelubungi diri sepanjang masa. Juga dia akan rasa seperti dirinya 'kurang dihormati', sesuke je org nak amik2 die cetu je......

Kat sinila kite nampak sanye Khitbah ni mengangkat martabat dan maruah seseorang wanita...betapa berharganya nilai seorang wanita =)

2. Izin dari TUHANnya
"hoah...yg ni cemane pulak??"

Pertama, dengan cara minta izin dr ibu bapanya, secara x langsung sanye anda mntak izin dr Tuhannya jugak. Sanye perbuatan pegi mengadap mak bapak si gadis tu dah menunjukkan kejujuran dan keikhlasan hati sang teruna, betul2 nak kan si gadis. Sebab tu la si teruna nekad berjumpa si ibu dan bapa gadis, dan menyatakan hasratnye (terpulang cara mcm mana). Dan kejujuran dan keihlasan tu, hanya Tuhan, hanya Allah saje yg dpt ukur. Si teruna tak pergi mengadap ibu dan bapa si gadis dan persembahkan sedulang kejujuran atau  keikhlasan yg boleh dilihat dengan mata kasar, tp kejujuran dan keikhlasan itu nun jauh tersirat di dasar hati sang teruna yg tulus suci. Dan semua itu, hanya TUHAN yang Tahu....yang Maha Mengetahui, dan Maha Melihat.

Kedua, dengan cara solat Istikharah. Memangla solat istikharah adalah utk mintak petunjuk. Tapi secara tak langsung sanye kite mintak izin dari Allah, dalam doa yg dibaca: "Ya Allah, seandainya hubungan ini lebih banyak membawa kebaikan kepada diri kami, keluarga kami dan agama kami, maka kekalkanlah, dan permudahkanlah ia Ya ALLAH......"


Nah....lihat betapa tinggi harga maruah seorang wanita =)

"ape ade hal dengan 'kelelakian' sorg lelaki plak??" kasaq mamat ni..aq pang kang!

Haha ingat senang ke nak pegi mengadap mak bapak si gadis? setelah bertahun2 si bapa dan si ibu membesarkan dan menjaga si gadis bagai menampung minyak yg penuh.... so ape persiapan yg hang ade utk menggantikan tugas si bapa dan si ibu?? Apa ciri lelaki sejati yg telah kau persiapkan dalam dirimu untuk menjadi penjaga dan pelindung si gadis?..... Ibarat sang panglima nak mengadap sultan, nak melamar tuan puteri anakanda sang raja... segala sikap keperkasaan haruslah ada, baik dari segi rohani, mahupun jasmani... physically and spiritually....

Hanya lelaki yg betul2 lelaki sejati je yang mampu buat semua ni... =)


Bagi sang teruna yg dah berjaya laksanakan tanggungjawab ni, tahniah diucapkan....




Kengangan bersama Allahyarhamah Nurul Huda...
ehem2..mereka ni 'mahal' ye.....

Enz: just my 10 cent....

2 comments:

azaHmaeL said...

aku rindu saat ini

Ndea said...

saat yg mne satu azah? saat dlm gambar di atas atau saat sang teruna dtg mengadap? ekekekeke ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...