Saturday, October 30, 2010

Macam menari-nari di dalam kepulan asap sambil ketawa kuat2 seorang diri. Pastu nanges sebab pedih mata.

Semuanya dah tak sama, tak kan sama..

atau perlukah aku berpura2 menganggap semua masih seperti dulu?

Oh baik2 saja.. tadi pagi makan ape? Oh, saya minum kopi dengan biskut.


*dan sesudah itu lempang2 diri sendiri*

huu..susah....

memang dah cuba, tapi tak boleh T____T


Tak mahu lost contact, katenye.

Bagi sedikit masa, kataku pula.

Namun sampai hari ni masih tak pasti sudah cukup masa atau belum.




...yang pasti, semuanya tak kan sama.....




terus berfikir.....






ps: macam mimpi.
ps2: kalau mimpi, semua ketakutan akan hilang lepas bangkit dari tidur... tapi ini.....

=(

Thursday, October 28, 2010

Buka mata

Sanye ape yg Allah jadikan kat sekeliling kita adalah untuk kita.

Hah, untuk kita?

Ya, untuk kita ambil pengajarana, untuk kita rasa bersyukur, untuk kita menginsafi diri, untuk kita contohi.

Buka mata. Tengok kanan, tengok kiri. *lawak bodoh aq dalam bas mase kat egypt aritu rupanya ada maksud tersirat.* Aku mahu kalian buka mata, pandang kanan, pandang kiri...depan dan blakang. Lihat sekeliling kita...seluas2 yang boleh.

Allah datangkan seorang kawan yang sangat baik untuk kita contohi akhlaknya, insafi diri yang sangat keras hati ini. Allah datangkan pula seorang yang sangat annoying supaya nak latih kita bersabar. Ye. Sabar. Lima huruf je tapi masyaAllah punya la susah nak buat.... Semua tu tak kan memudaratkan apa2 pun kalau kita buat tak endah je. Buat apa nak susah2kan hati pasal sikap orang lain yang menyampahkan. Bahkan si annoying itu sendiri sebenarnya tak pernah berniat nak sakitkan hati kawan2nya, tapi setelah dicuba sehabis baik, itulah yang terbaik dia mampu buat. Apa yang dia dapat kalau dia sakitkan hati orang kan? Jadi kita terima dia seadanya, kerana dia adalah 'anugerah' dari Allah untuk kita ambil pengajaran dari sikapnya.

Kemudian Allah jadikan kita seorang yang bahagia yang cukup semua seadanya, walaupun seringkali kita merasakan kurang dari orang lain (manusia tidak pernah merasa cukup). Dia mahu lihat mana sifat bersyukur hambaNya. Cukup segala keperluan fizikal, kasih sayang dan kesihatan.

Saat nikmat ditarik balik, apakah kita redha dengan ujian, dan menjadi semakin kuat, atau kita menjadi kufur dengan menyalahkan takdir atau pun terus-terusan menghukum diri yang bernasib malang. Oh, ini bukan ciri seorang Muslim. Dalam Ma'thurat yang kita baca setiap hari, ada doa yang kita pohon agar tidak jadi seorang yang berduka cita. Orang Islam harus kuat!

Allah tunjukkan pula orang2 di sekeliling yang sedang kesakitan agar kita ambil iktibar, memanfaatkan masa sihat kita dengan penuh rasa bersyukur. Dan mencontohi ketabahan mereka menghadapi dugaan itu.

Allah beri kita nikmat akal yang pintar dan tangkas berfikir, dapat mengingat dengan baik dan pandai berkata2. Namun berapa kerapkah kita memuji2Nya di atas nikmat yg dipinjamkanNya itu? Berapa kerapkah kita menyedari bahawa semua itu bukan milik kita? Dan ada juga saat2 kita diuji kepayahan dalam pelajaran, agar kita sedar bahawa diri ini bukanlah yang terhebat dan masih perlukan didikan... Dan kelebihan yang sedikit itu, bila2 saja kita boleh kehilangannya.

Dan lihat sekeliling kita lagi. Tentu kita sukakan yang indah2 bukan?

Melihat bilik yang berhabuk, kita akan cari penyapu untuk menyapu. Melihat mangkuk tandas dan sinki yang kuning berkarat, lalu terbongkok2lah kita menyental hingga putih berkilat. Melihat tong sampah yang penuh dan busuk, terus kita ikat dan bawa pergi buang di tempat sampah.Terpijak lantai yang basah dek air paip yang bocor, bergilir2 kita menge'mop'nya setiap hari.

Itulah yang dinamakan FITRAH.

Fitrah manusia yang sukakan kecantikan, keindahan, kebersihan, dan kebaikan.

Bukan saja pada rupa. Juga pada hati.

Sebab itulah hati takkan tenang kalau ada terbuat silap. Harus mahu lekas mencari tuan punya badan dan minta maaf. Ganti apa yang harus diganti.

Curi2 tulang, curi2 masa dan curi2 cuti (penulis juga tak terkecuali) takkan pernah buat dada dapat bernafas dengan tenang, andai diri masih dilandasan FITRAH yang benar. Ape lagi curi2 hisap rokok atau yang seumpama dengannya atau yang lebih hebat dari itu.

Tapi semua semua ni kita takkan nampak kalau kita hanya memandang tanpa melihat.......






ps: memang mudah dikata, tapi susaaaah sangat nak dibuat...huu....


ps2: ini nasihat buat diri sendiri yang kerap kali LUPA!


ps3: baru balik dari umah  kak ayu kak ijan....main dengan 3 ekor anak kucing dorg - kenit, bulat & comot.


Kenit Buka Mata

Monday, October 25, 2010

I was killed

It's just a dream, but it feels so real! warrrhhh......
Empty ur mind, and feed ur imagination as beautiful as u want........

It was a beautiful night for me, having dinner with people I love. We occupied two round tables. There were my love one which is I-dunno-who-the-hell-is-he, but he somehow looks like Rashidi Ishak hahahaha, his brother (I supposed) and his sister in law, and two to three more people that I failed to identitified. But I could feel that we're so close and love each other. Like the Cullen's family. hahaha.

Unfortunately, one of the member of the nite was a pain-in-the-ass guy who is suffering from a broken heart disease, for he failed to win my heart. huahuahua! This made me feel sooo like drama. I dunno why is he invited that nite, to our dinner. Perhaps he was also one of their family member. People were so excited that I can smell something great's gonna happen that nite.

Foods were served. I thought we should get ready to eat, instead, his brother spoke something. He please the-love-one to do begin it (I have no idea). He brougt out a red little ring case (lovely!). But,..

At this moment I walked to a nearby mini fountain (xtaw la utk ape..well, ini kan mimpi so layan je la ). The fountain was so beautiful and it was very fascinating to see water falling into it. And for a few seconds I was lost into thinking how lovely it was made.

beautiful fountain it is!

All of sudden, I'm lost.......this time it's for real. Everything became so dark and I couldn't remember anything (except that I thought I was sleeping! lollss).

Sedar2 je rase basah kuyup, sangat sesak dada dan pernafasan, and everybody's crowding me, and they looked so angry and anxious and everything was not as beautiful as the beginning anymore.

Later I understood the situation. The pain-in-the-ass guy was trying to kill me! It happened so fast, within seconds after I lost from people's eyes. I've just woke up after being CPR-ed (agaknye la). OMG So grateful that I'm still alive! I cried as much as i want. (Strong girls do cry! ;p). The sister-in-law tried to calm me.

"Where is he??" the bother asked, in a madness.

And the scene ended. Kan aku kate macam drama. LOL.

Next scene, we went to the crime scene again, as to look for how did the pain-in-the-ass guy did it. We found something belonged to him near the fountain. Busted.

Next, next scene, a friend of mine and I went to a mini reunion party. Oh lps kejadian menyayat hati pun boleh pegi reunion? kahkah layannn. Oh yes, it was Eija, the only people that I know in this dream. And it was at The Look Out Point! Wah kitorg sangat nak pegi sini lagi, sampai termimpi2. Bad thing went worse, I saw the pain-in-the-ass guy over there. Oh he was our school mate! WTH is he doing here! And I was so scared seeing that bloody face, I stepped backward hiding behind Eija whenever I saw him. And there were several kolam ikan up there......that wrenced my heart every time I looked at'em. ******Trauma******



---The enddeh!---


I dont wanna make any perception on what I had in the dream. Or at least let it be me, to undress the meaning behind it based on what I face in my life. But everything feels so real man!! In this kind of dream, I think the people in it were not so important. What really matter is what's happening in it. The feeling. I can feel the trauma, the fear everytime I see water, and the pain-in-the-ass' face after the incident (in the dream).

Sometimes during my school years, when I miss my family, I had a dream with an awkward background, but consisting people that I've been thinking of. I still remember one dream - I was washing my clothes in the hostel's cleaning bathroom, and suddenly my younger sister appear at the door of the room saying "Angah, jom, ayah nak gi jejalan ni," ahaha tetibe adik2 aku muncul kat bangunan serama.

Now I understand, that dream consists of two elements - the people or the background - which one is that matter depends on what we're dealing with in our current life situation. Mungkin mimpi ni sebab kes orang aniaya aku baru2 ni kot. lalalala~





ps: semua watak2 dalam mimpi itu adalah tidak dikenali except Eija. huhu.
ps2: tapi aku adalah watak utama huahuahua ;p
ps3: kesian aku. trauma sangat. sampai terbawa2 dalam mimpi T__T





Thursday, October 21, 2010

sikap tahap cipan. cipan lagi beradab.

arhhhh.....

tangan gatal nak tulis samting.

rase dragging gile posting ni....lambatnye la nak abess......banyak gile nak kne pegi sane sini...tengah2 musim poket kering kontang ni ayaiyai.... (haruskah aku gadai almari ke meja study ke?? ikat perut tu mmg ckp awal2 xmampu nak buat hahah... laptop xleh gadai, klu x xde tmpat aq nak meluahkan prasaan muahaha.....)

"takde sape pakse kite jadi proaktif, positif atau optimis... tapi jangan la kerana sikap tahap cipan diri kite tu menyebabkan keproaktifan orang lain terbantut"

Mendalah ni terhasil lps dgr cerita dr kawan2 aq yg kecik ati dgn kekate kengkawan dorg... grupmate or osmet dorg.... alahai sian kwn tu, dah la smgt nak blaja...tp mulut longkang org lain tu la yg salunye buat manusia2 harapan bangsa dan negara cam dorg ni lemah smangat. dorg kuat smangat, tp sbagai manusia biase perasaan kecit ati tu harusa la ade.

Tp org yg ati kering cam aq ni hahaha ckp la ape pun cam kne angin sepoi2 bahasa je aq rase..... contohnye wlupn penah kne hentam (alah mamat tu yg slenga...bukan pt die pon) sebab dgn proaktifnye (ah gelinye pekataan ni, sumpah aku bukan org mcm tu snanye) aq pegi CLERK PATIENT di suatu petang yg damai, ari ni aq masih xdpt tahan napsu nak clerk patient smpai TERclerk patient bed org...huahuahuahua tp aq tau member tu kool......n die pn men clerk je pt aq n aq pon xkesah......rezeki memasing beb..... 

Oh terpesong. Abaikan kisah si hati kering di atas. Aq nak citer psl sikap tahap cipan tu je. Smpai arini still terngiang2 lg cerita kesedihan kwn2 aq tu.... sean sangat kat diorg. Hanya mampu mendengar. Takkan nak pegi serang plak mulut2 cipan tu kan, itu takkan membantu apape.Tp aq pun tah2 dalam tak sedar kekadang tercakap gak bahasa2 cipan yang mengoyakkan ati kengkawan. Jadi aq mintak maaf sesangat ye kpd sape2 yg terbabit. *Insaf*.





it's 21st oct today!  HAPPYYYY... ^_^
:) oh how could i forgettt??......
i didn't actually.....i did reminding myself about it ways before it come anyway.

haha.







ps: eh aq xla rakus xtentu arah....actually pt tu dh nak discharged dah pun ptg smalam so sementara die tggu sume mende setel aq borak2 r dgn die kejap. see? aq perampas bertauliah. hahahhah

Wednesday, October 20, 2010

pee arr

td aq disuruh buat PR kat patient anemiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........and i feel like dont wanna touch any food anymore.. ayark!!!

(kejutan budaya heheh) :p






ps: VE is ten times cooler than PR huahuahuahua
ps2: PR is per-rectal examination
ps3: VE is vaginal examination (for further info, sile gugel sendirik!) ;p

Monday, October 18, 2010

everything is RUSTY!

Just as expected!..... smalam lg dah rase that today's gonna be the most hampeh day for me....as usual, the lousy me in my 1st day in the ward in any rotation (even though b4 ni dah buat pun medical)....everything is RUSTY!

I failed today.

yes that's my result for my performance today, assesed by myself. I failed in many sense as a meds stud. I failed to follow my patient's progression, I did not clerk any patient today, unable to answer questions smoothly and I was scolded by the specialist for my unsatisfying way of approaching a patient (actually dr tu xnampak ape yg aq dah buat b4 tu...tp xnak la bg alasan so dgr je la huhu hehe haha ;p).....

and the most expected curse was "u're 5th year now, should know this, u should know that...u should be able to answer this and do that....."

....huhu.. hehe... ;p

bile nak insaf ni...


sile la cepat2 revise semua yg dah berkarat dlm pale otak ni....hmm....










ps: the above 'assessment' is made purely by on my own capabilities (and incapabilities), without comparing with other person's achievement. anyway only i know how bad am i... =(

see u again bieber!

Im rocking medicine againnnnn huahuahuahua (gelak rakus. pdhal kang aq yg paling kena hentam ngan doctor hahah)

Ape2 pun layan sajer... gelak je dulu, nanges2 kemudian..... hahah

How I LOOOVEEEE MEDICINE ;D ;D ;D

jua aq suke dengan makhluk2 berbulu di bawah....tp..isskk issskkk sedeyh... kerana malam ini mereka telah diambil (dibeli actually) oleh kawan ayah.......sebab ayah xlarat nak jaga diorg ni... banyak sangat dah haiwan kat umah tu, ikan kaloi, ikan emas, ikan gapi, ikan xtau-name-ape, arnab 3 ekor, hamster 3-1 ekor sebab mati..... xlarat ayah nak bg perhatian (dan makanan) kat semua skali huhu

rakus ok entry kali ni banyak gile gambar


ni Putih..tp die pengotor hahah

ele eleh kesat2 idung... ingat chomel???!!



ha ni la tuan mendalah2 bulu2 ni.... tunjuk bontot.. eewww...

bieber...


Putih bermata merah

tige abdul betol! hahah

three musketeers hehe

oh manjenyeee.. roar!!!...


owh belaian penuh (lakonan) kasih sayang

bieber's eating with Putih in the background...suke gmba nih!




Tuesday, October 12, 2010

Pengajaran dari sebuah buku bernama 'kehidupan'

Kadang2 kite rase x patut diri diperlakukan seperti tiada makna, tak penting, terhina, 'bagai sampah' - term kesukaan aku.

Ya, aku pernah mengalaminya. Dan aku percaya hampir semua yg membaca ni pun penah rase jugak kan....diperlakukan sedemikian rupa. Mase tu mmg rase saket hati kecik hati, rase nak lari pegi dunia lain, atau pun kalau boleh nak tukar semua org di sekeliling ni kepada org lain. haha. ridikulos!

Yg dibuang 
Yg ditinggalkan
Yg ditengking
yg dimarah
Yg dimaki
Yg dikutuk
Yg diumpat
Yg disindir
Yg diperlekeh

Yg dimacam2kan lagi.....semua pernah ada dalam diari hidup ni... waima HARI INI pun aku masih rasa mende2 ni...... kawan2ku, CT, Touya, Fina, Ella, Ruq....u know what i mean.. and thank you all soooo much for being WITH me....hehe....syg korg much much.....muuah2x.. :D

Ye ini benar...yg pernah buat semua ni pd aku mungkin sedang tersenyum sinis pd diri sendiri. Atau paling kurang terus tutup muke sambil gigit2 bantal.

Kite selalu tertanye2 "ape yg kurang pd aku sampai org buat aku mcm ni?" "Apa salah aku pada mereka?"

Padahal jawapan kpd persoalan2 tu sanye ade kat diri sendiri.

Cuba introspect balek. Macam mana layanan kita pd org? Adakah kite xpernah sakitkan walau satu pun hati kawan2 kite hingga rasa diri kite xlayak utk disakiti?.... intospek diri..........


Namun kawan jangan bimbang, aku tak pernah salahkan kamu atas semua ini. Semua ini adalah kehendakNya. Semua yg aku rasa, adalah apa yg Dia mahu aku rasa. Semua ni adalah pengajaran dari Dia untukku. Kawan tak pernah salah. Kawan hanyalah 'alat' untuk Dia gunakan dalam mendidik seorang hamba yang ingkar sepertiku. Hamba yang lemah, mudah tewas bila dijentik dek dugaan dunia. 

Dia mahu lihat kemana arah aku tadahkan tangan di saat aku kesakitan tatkala diabaikan manusia. Dia mahu lihat sujud penuh harapku di saat aku dilempar tak bermakna. Dia rindu akan rintihan tangis ku kepada rahmat dan kasih sayangNya. Adakah diri masih angkuh tak mahu memohon dan meminta kepadaNya, adakah hati masih buta pada siapa harus aku menagih kasih dan belas? Adakah diri masih megah mahukan penghormatan dari manusia? Tanpa sedar yang sebenarnya diri sangat2 jauh dengan kasih dan sayang Allah....apalagi CINTA dariNya, jua CINTA kepadaNya ......

Hari ini, terasa sungguh manisnya kesabaran lalu. Betapa penyerahan hati sepenuh2nya kpd Rab adalah ubat terbaik kepada dosa2 lalu. 

Kekuatan sebenar diri adalah anugerah CINTA dariNya...

Lihatlah sesuatu itu dengan pandangan mata hati. Nescaya kita akan faham kenapa ALLAH jadikan itu begitu dan ini begini. Lihatlah dengan akal yang suci, nescaya kita tak akan goyah tatkala kehilangan cinta manusia.

Tak usah buang masa dengan mainan2 dunia...makan hati sampai buat apa pun tak jadi, benci membenci sampai merana hati sendiri, dan akhirnya kite x perasaan apa mesej yg ALLAH nak sampaikan di sebalik setiap apa yang berlaku.

Marah dan kecewa tu boleh. Aku juga marah dan kecewa dgn apa yg berlaku. Tapi dalam marah, carilah masa untuk berfikir. Dunia hanya dunia. Yg Mengatur segala pejalanan di dunia ini Maha Mengetahui apa yg terbaik utk kita.

Berfikirlah wahai akal yang kental.....

Wallahua'lam.

Thursday, October 7, 2010

Betapa tingginya maruah seorang wanita - buat sang teruna

"jumpe mak bapak dia? ape ade hal.... kenal2 je la dulu.."

ehem2...topik agak berat sket kali ni. dak2 pi men jejauh, org besa nak gebang.. :p mase 1st year ke 2nd year dulu tah, kitorg ade la satu subjek ni name nye Muhaddathah Hurrah..atau dlm englishnye, Public Speaking.. Ustaz yg ngajar kitorg tu namenye Ustaz Lutfi.

Antara subjek yg die penah ajar ialah tentang Khitbah...dia ajar apa itu khitbah.. bagaimana sorg laki tu perlu utk pegi jumpe parents perempuan tu klu die nak 'bekawan' ngan gadis tu... pendek kata nak 'cop' la.... sebelum tu aku tak penah pun tahu pasal khitbah ni. tp arini aku takdela nak pi ajar plak khitbah tu dari segi lughah dan istilah, hukum syarat sume mendalah uh.... kalau nak tau lain cerita la.....tp aq nak share tentang apa yg tersirat disebalik khitbah tu..... ape kepentingannye....kenapa kene buat semua tu... lepas dah blaja, n lepas difikir2kan, barula aku paham.....

Ianya tentang KEHORMATAN dan HARGA DIRI seorang wanita......dan KELELAKIAN (keberanian) seorang yg bernama lelaki......

Duhai lelaki... org perempuan ni bukan sekadar seorang perempuan...yang kau boleh datang dekat bile2 kau suke....yang boleh kau suka2 nak bermesra dgn dia, atau pun nak ambil berat pasal dia...tanpa izin..

"Izin? izin sape plak??... haihh...."

 Izin dari penjaga2nya lah....

Izin dari IBU BAPAnya, jua izin dari TUHANnya...

"Apesal plak?"

1. Izin dari ibu bapanya
sebab mak bapak dia adalah org yg paling berhak ke atasnya. Sape ko nak intim2 dgn anak dara org? Jadi once kita nak wujudkan ape2 hubungan dgn si gadis tersebut, better mintak la izin dari org yg paling berhak....paling rapat dan paling dekat.... kalau anak tu dah xde mak ayah, maka minta izin sape2 yg menjaga anak tu la... (eg. bapa atau mak sedara, tok atau nenek ke.. )

Let us take it like this. Suke ke kite kalau tetibe ade org kacaw barang kite tanpa izin? Dlm hal ni, si gadis adalah hak mutlak ibu bapa dia. So seharusnye kite kena la jumpe si pemilik kalau kite berkehendakkan  sesuatu yg menjadi miliknya. Adalah biadap kalau kite maen redah je kan usik hak orang...... Kita pun tak suka kan kalau org buat mcm tu kat anak2 kita satu ari nnti?...

Dan ape plak perasaan si gadis pula klu org perlakukan dia mcm tu? Gadis yg baik tak mungkin akan berasa tenang kalau dia buat sesuatu dgn membelakangkan mak bapak dia....rasa serba salah menyelubungi diri sepanjang masa. Juga dia akan rasa seperti dirinya 'kurang dihormati', sesuke je org nak amik2 die cetu je......

Kat sinila kite nampak sanye Khitbah ni mengangkat martabat dan maruah seseorang wanita...betapa berharganya nilai seorang wanita =)

2. Izin dari TUHANnya
"hoah...yg ni cemane pulak??"

Pertama, dengan cara minta izin dr ibu bapanya, secara x langsung sanye anda mntak izin dr Tuhannya jugak. Sanye perbuatan pegi mengadap mak bapak si gadis tu dah menunjukkan kejujuran dan keikhlasan hati sang teruna, betul2 nak kan si gadis. Sebab tu la si teruna nekad berjumpa si ibu dan bapa gadis, dan menyatakan hasratnye (terpulang cara mcm mana). Dan kejujuran dan keihlasan tu, hanya Tuhan, hanya Allah saje yg dpt ukur. Si teruna tak pergi mengadap ibu dan bapa si gadis dan persembahkan sedulang kejujuran atau  keikhlasan yg boleh dilihat dengan mata kasar, tp kejujuran dan keikhlasan itu nun jauh tersirat di dasar hati sang teruna yg tulus suci. Dan semua itu, hanya TUHAN yang Tahu....yang Maha Mengetahui, dan Maha Melihat.

Kedua, dengan cara solat Istikharah. Memangla solat istikharah adalah utk mintak petunjuk. Tapi secara tak langsung sanye kite mintak izin dari Allah, dalam doa yg dibaca: "Ya Allah, seandainya hubungan ini lebih banyak membawa kebaikan kepada diri kami, keluarga kami dan agama kami, maka kekalkanlah, dan permudahkanlah ia Ya ALLAH......"


Nah....lihat betapa tinggi harga maruah seorang wanita =)

"ape ade hal dengan 'kelelakian' sorg lelaki plak??" kasaq mamat ni..aq pang kang!

Haha ingat senang ke nak pegi mengadap mak bapak si gadis? setelah bertahun2 si bapa dan si ibu membesarkan dan menjaga si gadis bagai menampung minyak yg penuh.... so ape persiapan yg hang ade utk menggantikan tugas si bapa dan si ibu?? Apa ciri lelaki sejati yg telah kau persiapkan dalam dirimu untuk menjadi penjaga dan pelindung si gadis?..... Ibarat sang panglima nak mengadap sultan, nak melamar tuan puteri anakanda sang raja... segala sikap keperkasaan haruslah ada, baik dari segi rohani, mahupun jasmani... physically and spiritually....

Hanya lelaki yg betul2 lelaki sejati je yang mampu buat semua ni... =)


Bagi sang teruna yg dah berjaya laksanakan tanggungjawab ni, tahniah diucapkan....




Kengangan bersama Allahyarhamah Nurul Huda...
ehem2..mereka ni 'mahal' ye.....

Enz: just my 10 cent....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...