Saturday, September 25, 2010

Tutup mulut. Kerja!

Bila kita mula sedar erti hidup, baru la timbul rasa syukur dgn apa yg ada. Selama ni mata hati yg jahil ni sentiasa mahukan lebih dari biasa. Rasa yg tak pernah cukup. Kalau kita jadikan org yg sentiasa lebih sebagai ukuran, sampai bila2 pun kite xkan ke mane2... Cuba tgk kisah 4 beradik yg 7 tahun xjmpe mak diorg, sebab mak diorg xdtg2 jenguk diorg kat maahad tahfiz krn xde duit nak pegi sane. Isk3. 7 tahun. Empat beradik. Baru2 ni diorg ditemukan dgn mak diorg. Kata mak tu, bukan mak tak sayang, tapi mak tak mampu. Mak sayang kamu semua sangat2. tsskkkk...

Itu nikmat keluarga. Bersyukur la kita masih punya ibu, ayah, adik beradik, saudara mara. Lihat sekeliling kita. Barang2 milik kita. Peluang2 yg ada. Peluang belajar, bekerja, berjalan pergi sana sini dan buat itu ini.

Kenapa masih nak merungut tentang kesusahan, padahal setiap org pun ada kesusahan hidup masing2.

Yang kerja rungutkan susah bekerja, yg belajar merungut bosan belajar, yg tak ade kerja pun merungut sebab susah nak cari kerja.

Janganla pandang semua tu sebagai masalah atau beban. Tp lihatlah semua tu sebagai wasilah, jalan kita beribadah mengumpul bekal buat ke 'sana'. Cube bayangkan idup flat je, monotonous, xde pape life event yg mencabar, yg menguji tahap 'kemanusiaan' kite....


Setiap orang dgn warna hidup masing2. Kalau kite merungut dgn susahnye belajar, ketahuilah, raaaaamai lg org yg xde peluang belajar. Tgk tepi2 kite, mesti ade contoh terdekat. Kalau kite merungut ttg susahnye kerja, ketahuilah kat luar sana raaaamai lg yg cari kerja xdapat2..Kalau kita merungut ttg mslh pasangan, ketahuilah, raaaamai lg yg sedang mencari2 pasangan idup. Opss!!


SO, JUST SHUT THE HELL UP AND GET YOUR WORK DONE!


Friday, September 17, 2010

Baeekkkk.....!

Semua org nak jadi baik. dan kite pun mmg dituntut utk jd yg terbaik, buat yg terbaik.....
akan tetapi,,,,

Tak semua sedar akan bahaya bile perasan diri baik. Jangan sesekali terdetik kat hati rasa diri tu baik. Sebab bile kite rase kite baik, secara automatiknye, secara lumrahnya, secara psychology nye, secara hukum alamnye, rasa tu akan mendorong kite utk melihat org2 disekeliling kite sebagai tak baik atau kurang baik daripada kite.

Ianya satu permainan logik akal

ada yg cantik, ada lah yg hodoh
ada yg hitam, ada lah yg putih
ada yg besar, ada lah yg kecil
ada yg tinggi, ada lah yg rendah
ada yg baik, maka ada lah yg jahat

Nah,
once kite terdetik yg diri kite ni baik, maka otak ni pun akan secara subconscious nye, mencari ciri2 ketidakbaikan atau keburukan org lain. Nampak aje kesilapan org, cacat cela org. Apa yg kita nampak semua yg buruk, yg jahat, waima org tu cuba nak buat baik...
Dan bertambah buruk, bile kite rase diri baik, minda xkan bekerja utk menjadikan diri lebih baik. Maka cam tu je la diri kite, xkan ade apape improvement, baik dari perilaku, kerja, usaha, pembersihan hati......

Isk3..... x mau la camtu kan....so kalau nak baik, terapkan dlm diri, yg "aq ni belum cukup baik lg sanye"...atau "wah, baiknya dia tu...nak jd mcm dia jugakla"

Tanpa sedar, hanya dengan rasa diri kita baik, dah membukak 1001 jalan pd dosa2 & kesilapan laen. Mane la hati tak berkarat, mane la mulut x asik nak mengutok org jer...... ahah...... Astaghfirullah...

Ayuh sucikan hati! ^_^



Just my 5 cents.

Friday, September 10, 2010

Eid yang sama, rasa yg berbeza

it's eid again everyone... yeah... we should be happy.. no worries, no sorrow...

it's eid again, yeah... just like the one we were having last year, for what i still remember..

blue and pink. ahah....

it's just that, something is different this time.

some precious thing, has gone missing somewhere..

some beautiful moments, will just be a long lost memory...

and things are different now.... so much different.

deep inside, an empty space which has left me with odd feeling...

hurm...

just let go of it nadia.




Terima kasih cinta...

10/9/2010
1 Syawal 1431H

Thursday, September 9, 2010

Akan Ku Jumpa - Azfar

OST Syurgamu Ramadhan


Ku mengatur langkahku
Berjalan tanpa bayang-bayangMu
Langit dan bumi setia menemaniku
Matahari menyinar tak pernah berpihak padaku
Ku kepanasan tanpa perlindunganMu

Hari berganti hari aku masih teguh menanti
Hadir diriMu dalam hidupku ini
Rasa kecewa ada bila kaki penat berlari
Namun yakinku Kau kan ku temui

Ku takkan pernah cuba berhenti
Langkahku mencari cinta
Yang ku tahu hanya untuk diriku
Kan ku terus cari sampai hujung dunia

Kerna ku tahu akan ku jumpa diriMu
Dan ku kan terus menempuh mimpi-mimpiku selalu

Ku lihat semua gembira
Bila mengenali erti cinta
Senyuman ku beri hanya duka
Bila ingin teman untuk berbicara

Cinta jangan sembunyi
Mataku kabur mencari
Hadirlah dalam hidupku ini
Cinta jangan engkau pergi bila langkahku cuba
Untuk mengejar diriMu

Ku menerus kangkahku
Ku mengejar bayang-bayangMu
Sinarkanku cahaya dari mataMu itu
Inginku temu cinta tuk mengisi ruang hatiku
Takkan pernahku berhenti mencari....

Sunday, September 5, 2010

Temerloh - KL 4 Sept with the Twins ^_^

weehoo...touch down at 6.44pm yesterday...after a day long journey from temerloh..departed at 1pm from the twin's house in taman bahagia, temerloh.... =)





a 4 members trip - kak ijan, kak ayu, kak shida (the twin's younger sister) & me... they met kinah yesterday to take their biskut raya..


greeted by a long traffic all the way from ampang exit from gombak toll to pandan indah (dropped by at my hostel to pick my samehdossesss!!). then we continued our journey to kinah's house at setiawangsa, via jalan ampang route. another long traffic.....fu... luckily Im quite familiar with that place...sebab salu lalu situ dgn eija...mggu lps pun baru lalu situ mase ktorg nak gi amik emon kat stesen putra ampang park.

leaved kinah's place at 6, we hit duke hiway straight to batu caves....alhamdulillah it just took us 30 minutes... but a lil slow in batu caves sebab semua org nak kuar pegi bazar..... mase tu rase awal lg so akak2 pun plan nak teruskan je their journey back to temerloh right after dropping me at my house....however, sampai umah, i dragged them to berbuka kat my home je.....since mak pun ade kat umah, lgpun mase tu dah 6.45pm.......

kesian kak ayu saket kepala yg amat sangat....xtaw la sejak bile die start saket since sampai ampang ke atau lepas kuar dr umah kinah ke... tp mase at my home mmg saket sgt, n mak suruh die baring2 je dl dlm bilik....

bestnye berbuke dgn ayam golek ngan akak2 kembar! ;D

around 8.30pm they made their move to go back to temerloh, eh, jengka.....
alhamdulillah they reached Jengka 23 around 11.30pm that nite...hujan all the way from kL sampai Jengka kate kak ijan.....their abah waited for them near jengka toll sebab jalan masuk jengka tu sangat gelap dan sunyi..... [oh abah...sy dah sgt2 malu dgn abah..... dulu, kini & selamanya.... T_T smalam punye peristiwa lg xleh blah!! aaaaaa...]

these are photos of genting highland.....yg kak ayu excited sgt nak amik smalam...nice view of buildings in the midst of white clouds.....tp sgt kesal aq xamik gmba dgn diorg pun sbb situasi mengejar2 masa smalam... iskkk hahaha.. xpela raya nanti je la ye akak2 syg......hu.... ^_^









selama ni lalu kat hiway karak tu aq xpasan pun nampak genting highland.....smalam dgn diorg baru aq tau....haha  paling jelas nampak kat toll bentong...hueh3.....

sgt best being with them! ^_^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...