Friday, December 24, 2010

"Ini keajaiban alam.." (ikut rentak lagu sailormoon)

Ahad lepas aku balik rumah sebab nak pergi kenduri kahwin Kak Su (Suhaizani Suhaimi). Aku naik train je, dan ayah ambil kat stesen Putra Gombak. Masa lalu depan Batu Caves ternampak 3 orang pelancong ni, mcm org malaysia ade, mcm org philipine pon ade, tp klu tengok cara diorg berpakaian meriah2 and diorg mcm batak je dengan alam sekeliling so aku assume diorg tu pelancong. Well, batu caves kan antara tempat pelancongan terkenal kat malaysia.....

Alkisahnye 3 orang akak ni aku tengok sedang mengekori seorang wanita tua, berusia lebih kurang lewat 50an. akak2 tu siap bawak kamera lagi ikut dari jarak dekat, dlm beberapa inci je. sambil jalan ambik2 gambar makcik tu klik klik klik....dan gelak2 kikikikukikukikukikkk...... aku dan ayah pun pelik apehhaall diorg ni kejar makcik tuh mcm penyamun??

Then bile mereka ni lalu depan kereta kami, barula aku nampak punca kebatakkan akak3 tadi tu.  Haha arakian sekali2 dengan aku pun jadi batak, haha yelah, sesuatu yg aku pernah tengok dalam rancangan dokumentari mase kecik2 dulu, tetibe ade lalu depan mata.... "eh nak ambik gambar jugakla," setelah beberapa saat aku terpegun tengok keajaiban alam depan mata, baru la respon aku bertindak balas, dan terus keluarkan my powershot dari handbag. oh nak pergi wedding kan, so bawakla camera. haha nak tau ape mende? Ini dia...

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|



korang rase2 ape mende tu? p/s: ni bukan naruto ye, ade ekor

Panjangkan rambut beliau??! Makcik tu dah jauh pun dari kereta, barula aku terpikir nak ambik gambar. punyala lambat tindak balas aku hahaha

Okay bukan nak mempersendakan makcik tu...saja nak share sebab tak sangka orang mcm ni ade kat malaysia. kalau korg pernah tengok dalam tb dulu2 ade kisah sorang perempuan berambut panjang, bermeter2 panjangnya, dan di gulung2 setebal sepemeluk! Ye mcm exaggerate ok, tapi aku ingat lagi betapa besarnya gumpalan dia. wanita tu cakap kalau dia potong rambut tu nanti dia akan jatuh sakit. Macam kisah mendiang Tran Van Hay jugak, lelaki Vietnam yang memiliki rambut terpanjang di dunia. Beliau meninggal dunia februari lepas. Beliau pernah potong rambut masa berusia 25 tahun dan jatuh sakit yang teruk. Lepas tu dah tak pernah potong rambut lagi. At the time of his death, rambut dia adalah sepanjang 6.8 meter dan seberat 10.5kg!


Tran Van Hay. katanye, beliau pun akan jatuh sakit kalau potong rambut tu..


Smileee....!!! [Source]

Monday, December 20, 2010

Tersalah takut

Bila takut pada manusia lebih daripada takut kepada Allah, hati pun terlebih tunduk pada kata manusia berbanding tuntutanNya.

Takut hilang kekayaan, penghormatan dan kasih sayang manusia untuk manusia yang bersifat sementara cuma, sanggup kita tipu diri sendiri, merelakan hidung ditarik bagai sapi yang dungu, menurut segala perintah rayuan nafsu.

Bila hilang segala yang dicintai, barulah hati yang selama ini hanya bergantung pada cinta manusia itu merasa akan ketandusan tempat bergantung. Hilang.....

Hilang arah. Hati jadi gundah. Hidup tiada indah. Apa dibuat semua salah.

Kita terlupa yang perlu dijaga itu bukan hati manusia, bahkan hubungan kita dengan Pencipta manusia itu sendiri. Sekali Dia menghendaki semua kejayaan, kekayaan, penghormatan dan kasih sayang itu hilang, sekelip mata saja kita bagaikan si hina yang tak punya apa. Malah berkelana mencacai secebis kasih insan yang sudi menghulurkan belas.

Oh buka mata, jangan sampai tersalah sembah!


Sabda Rasulullah SAW:
"Jika kehidupan dunia itu lebih bernilai di sisi Allah melebihi sehelai sayap nyamuk, maka Allah tidak akan memberi minum orang kafir walaupun seteguk air," (Riwayat Ibnu Majah, no. 4110)

Wednesday, December 8, 2010

Jadahnye....warisan merdeka....

"Slalu makcik follow up saket kencing manis ni kat klinik mane?" tanyaku pada MakCik Wan, untuk aku ambil past medical history dia.

"Kat KK Ampang tu ha. Pegi naik bas, kadang2 makcik naik teksi. Tapi skrg ni dah lame dah tak pegi. Nak dekat setahun dah, hehehe." jawab MakCik Wan, diselangi ketawa mesra.

"La, kenapa dah tak pergi?"

"Sejak kitorg dah 'kaya' ni.... mane nak pergi cek2 lagi dah.. hehehe" ketawa lagi. 'Kaya' kali ni membawa maksud yg sebaliknye. Ironi.

"Oh.." hanya itu yg mampu aku jawab.

Ah. Nak pergi klinik pun tak mampu. Kesiannye. Tapi ape mampu aku buat.

Geram.


Adakah nak kami masuk ke ceruk kampung lg cek blood pressure sorang2 makcik dan pakcik? Malangnya posting Community Health hanya sekali..

Bersama seorang makcik di sebuah sekolah pondok di hujung kampung. Memang HUJUNG!   kredit gmbar: Deen.

Itulah antara perkara yg bermain2 dalam fikiran aku mase exam OSCE Internal Medicine minggu lepas, sewaktu minda dipaksa melilau2 di saat kebosanan selama 10 minit menanti di stesen Rehat, mata tertancap pada kemegahan menara KLCC dan Menara KL.

Aku suka pemandangan tu. Setiap kali lalu kat lebuhraya AKLEH, mesti aku akan cuba nak ambik gambar KLCC seberapa yg boleh.

Tapi sejak akhir2 ni, sejak Menara Warisan diwar2kan, rasa sakit hati. Tengok KLCC terbayang Menara Warisan. Jadi ke, tak jadi ke, mcm mana rupa dia. Berapa banyak rakyat yg makin hidup susah dan susah. Apalah kiranye duit tu dibuat bantuan pd yg memerlukan. Makcik2 kat kampung tu, nak pergi klinik pun xde duit. Nak pergi klinik berbayar apetah lagi. Kalau la kerajaan boleh sediakan van untuk diorg pergi follow up, kan bagus. Ow, penting ok follow up kencing manis, darah tinggi. Bunyi cam remeh temeh je kan.








Oh aku dah mcm bunyi wakil rakyat. haha. sekian.



ps: kalau buat hostel untuk kitorg pun lagi bagusss!

Thursday, November 25, 2010

Hai..siapa mandi di dalam?...

I was just realizes few days ago, that for five years, we were paying >RM1200 every year for the anai2 in the door frame, water flowing out of the wall, fungus growing out of the peeling off wall, and risk off getting electrocuted from a flood in one of the rooms. Glad that we also have nice neighbourhoods that always stayed up all night looking after this high risk area, even sometimes they're drunk during their duty. They did gave us visit when we were not at home. Shishh.
 
That's what they call an urban medical-student life here in KL, that they envied so much since long ago. 
 
God helps us to survive.
 
Thank you.  

 
Hai..siapa mandi di dalam?...
 


 



Sunday, November 21, 2010

Kita tak akan pernah tahu samada kita telah buat satu keputusan yg betul atau salah

Gali lubang untuk menutup lubang, dan lubang2 baru akan tetap ada walaupun dah kambus lubang2 lama.

Live is all about making decision, making choices. But we will never know whether the choice that we made will be the the right answer and which one is the wrong one.

So I'll say......redah saje!! Source


Kalau hidup untuk expect yang sempurna saja, matilah.... matila kau takkan dapat, atau pun terpaksa bermati-matian untuk dapat apa yang kau nak. Dan matila orang2 di sekeliling kau, asyik nak turutkan apa yang kau nak. Ni macam dah lari tajuk sket. erk.

Haha. Nampaknye aku makin keliru dengan gaya bahasa aku sendiri. Itu yang best tentang mencacai kat blog sendiri, tak ade skema ejaan dan tatabahasa. ahaha :p

Penat nak ikut telunjuk orang untuk melayari hidup sendiri, maka pekakkan telinga, buta kan mata, bisukan mulut. Mendengar hanya pada yang memahami, bercakap hanya pada yang bisa mengerti. Sebab apa yang kita buat, yang kita lalui dalam hidup, mereka tak akan pernah rasa.

Susahnya nak buat keputusan tu, mereka tak tahu. Senak di dada menanggung rasa serba salah, pun mereka tak mungkin mengerti. Rasa macam nak pecah jantung. hu.. ye ayat last ni aku tipu. Tapi betol la... T_T

Tahniah buat sahabat, Balqis Bt Mohamad Isahak yang baru mendirikan rumah tangga semalam....maaf tak dapat hadir  =) Lawa gamba ni....




Tumpang gembira tengok kawan2 gembira.  Sumber : Alchemy

Mad mmg pandai amik gmba wedding, orang yg x pegi pun rase macam pegi... ahahah (sebab tu ke ramai yg x dtg? haha xde la gurau jea)

Namun PILIHAN yang aq maksudkan kat atas tu bukan la tentang JODOH semata.. haha. Tapi gambar wedding Balqis tu macam berkaitan la jugak kan dgn topik....Kadang2, macam mana kite nak spend kan 1 hari dalam hidup pun kita perlu buat PILIHAN, kan....

Akhir kata, fikir2lah sebelum berkata. Setiap apa yang orang buat tu ada sebab nye yang kita tak tahu, dan tak mungkin kite boleh tahu. Ye mungkin aku pernah buat kesilapan macam ni dulu. Dulu. Skrg baru paham ape rasanye. eh Karma Salina? ahaha.



ps: tak ade ps ;D

Friday, November 19, 2010

"Ya Allah janganlah engkau jadikan aku seorang doktor yang sombong kat student2 medic bile aku jadi doktor satu hari nanti....Ameeenn..."

Terima kasih kpd doktor2 yg tak pandang rendah pada kami yg serba kekurangan ini. Kerana anda2lah pencetus inspirasi kami.








Nak cakap tu je....

lalalallalalalalaa~

Sunday, November 14, 2010

Tentang Doa dan Budak yang Belum Akil Baligh

Oh ini ke yg org kate belog? haha. Sile jangan. Ade yg kate blog aq mcm drama. Hakhak.. Sile tampar diri sendiri sebab anda tertipu. Ade pulak yg kate boleh dpt input pasal bidang medic. Bwahaha. Boley la kot, entry2 dulu. Tapi yg pasti, ini bukan blog nak cerita kisah2 atau article dengan ayat sedap tersusun. Kalau nak bace tulisan indah2 atau english best sile pergi The Star Online, atau Malaysia Kini. LOL.

Alhamdulillah dah abes oncology posting selama seminggu di HKL last week. Trime kasih Dr. Zabedah, Dr. Ros, Dr. Amin, dan MO2 yg byk membantu...nurses pun ok je.. Staff HKL memang baik! =) <--ni penghargaan sebab tak pandang slack kat kami bebudak student :)

Kalau nak mudah semua ape yg kite buat ni, semuanya kite kena harapkan bantuan Allah. Tapi kalau Allah benci kita macam mana kita nak mintak Allah bantu. Jadi jangan lupa mintak Allah bantu kita tak jadi orang yg dibenci Allah.

Cam senang je kan nak mintak2 dengan Allah..  Ade kisah di sebalik mintak memintak ni. Dari kecik aku diajar supaya selalu berdoa pd Allah, mohon diberikan itu dan ini.  Kebaikan di dunia dan di akhirat.

"Selalu2 la berdoa, mana tahu dalam 50 kali doa tu, ade sekali Allah perkenankan. Ha, tak ke bertuah tu?" pesan Ayah kpd kami di suatu maghrib, tatkala aku berusia 10-11 tahun. Dalam hati aku terkejut. "Lorh...kena mintak sampai 50 kali baru dapat??" tak puas hati nampaknye aku. "Yela, kita ni hamba biasa, tak kan minta sekali dua je nak harapkan makbul. Kena la doa banyak2 kali, beratus2 kali," Oo, baru aku paham. Ingatkan doa sekali dua terus boleh dapat, sbb ustazah kata Allah Maha Pemurah..hehe. <--mentaliti kanak2 belum akil baligh...LOL

bebudak.. ikut je ape orang kate, ape orang buat....

Di usia aku 12 tahun, aku terdetik hati mahu try and error. Kali ni serius punya. "Aku nak doa, mintak 5A dalam UPSR. Allah makbulkan tak agaknye ye..?" nyee....nakal tol mendalah sorg ni. haha memang, cara aku berpikir agak lain dari makhluk yg lain.

Maka setiap kali lepas solat, itula doa wajib aku mintak. Mase tu belum ade cuti2 solat lagi, so memang konsisten la mintak hari2 tak pernah putus, dan DENGAN PENUH YAKIN yg Allah akan makbulkan. Budak2 kan percaya ape yg didengarnya. Jadi aku sangat percaya yg Allah akan mendengar, dan akan makbulkan. Cume sipat nakal tu sket yg buatkan aku rase nak try.... hai bebudak, besela...suke bereksperimen. LOL.

Finally sehari sebelum result UPSR diumumkan secara rasmi, guru2 yg terlibat ke Pej Pendidikan utk amik result n meeting....yg pegi tu Guru penolong kanan ke sape ntah, x ihengat plak aku. Aku ralat jugak la, cuak gile nak tau result. Kitorg jumpe cikgu sane, jumpe cikgu sini. Last2 bile dengar GPK tu dah balik, ape lagi kitorg semember ni menyerbu beliau yg baru turun keta. Tengah2 kantin tu kitorg tahan beliau... lol kesian. n mase tu jugak die umumkan, aku salah sorg nye.. waaahh indahnye dunia.... (mcm la aq sorg je dpt 5A kan??!)

Lepas dari peristiwa tu, keyakinan aku dah tak berbelah bagi..... Bukanlah nak cakap aku ni baik sangat sampai doa makbul. Nope. Tapi aku rase sbb mase tu naif lg, hati bersih, so senang la dapat..maybe...Wallahua'lam. Moral of the story utk aku kat sini, Ape pun yg kita mintak, InsyaAllah Allah akan makbulkan... Tp dengan syarat, kita tak jadi org yg dibenci ALLAH.. Tinggalkan la ape yg Dia larang, dan bersihkan niat dalam setiap perkara... InsyaAllah.. Tp aku pun manusia biasa, selalu culas. Bile sibuk sangat dengan keindahan dunia dan nikmat kejayaan yg tak henti2, hati kadang2 jadi ego. Ala,-aku-bolehnye-buat-ni dan takpe,-aku-ada-tempat-nak-mengadu adalah antara bisik2an syaitan yg acapkali menjauhkan diri dari memohon doa dan bergantung harap hanya padaNya...... Astaghfirullah..... it happened friends... T_T

Jadi, muhasabahlah.... people make mistakes. So selain berdoa mintak apa2 yg kita hajatkan, jgn lupa juga mintak agar hati tak terus2an terpesong. Ya Allah peganglah hati kami...

oh haha ini bukan ceramah, ni pesanan utk diri aku, atas ape yg aku rase dewasa ini

Hati tenang dengan kebaikan

Siape dalam dunia ni yg nak hidup tidak dalam ketenangan, resah, huru hara, stress dan masalaaaah je 24 jam. Tension. Mesti taknak kan.

Jadi hubungan dengan Allah kena jaga, walau ape pun yg terjadi. Bile hati mula rase tak sedap, cepat2 la balik ke asal. Buat apa yg patut, tinggal ape yg belot.








ps: cam bese..... cakap mmg senang....  tapi, warrhh....! T_T

ps2: yeyyy dah beli kasut sukan baru.... yay! boleh lari laju lagi.. ^_^ (setelah kasut sukan lama aku dijahankan adek - die bwk pegi main putsal..shytee..!) --> ok memang saya eksaited! sebab saya hantu LARIIII!! yaayyyyhooo..!!

Ya...die ade di dalam tu... lg seronok sbb berjaya jumpe yg x mahal, below 100 je :)



ps3: amboi3 banyak la ko punye yayy.... CASE WRITE UP APE CITERR??? HA AH AHH HA HAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......... (ulp!)

Wednesday, November 3, 2010

"Angah, adik nak berak la..,"

Tiba-tiba aku rindu pada budak kecik itu. Sudah lama tak jumpa. Mungkin sebelas, mungkin dua belas tahun dahulu. Sekarang dia dah besar, dah remaja. Dah berjerawat.

Dulu dia kecik lagi, pendek, comel, putih gebu...nakal. Mulut bising suka bertanya itu dan ini. Suka meniru apa yang aku buat.

Dia juga selalu membonceng basikal aku di belakang setiap kali aku pergi ke kedai. Pengikut setiaku. Aku masa tu berumur dalam 11-12 tahun. Budak kecik tu pulak baru 3-4 tahun. Sampaikan satu hari tu aku buatkan tempat duduk khas untuk dia kat basikal milik abang aku yang selalu aku bawa tu. Aku ikatkan sebijik bantal kecik sebagai kusyen untuk alas dia duduk atas jaring besi di belakang basikal tu. Semua ni atas dasar kesian sebab dia selalu menjerit "Adoi, sakitla.." setiap kali aku melalui bonggol2 di atas jalan.

Aku rindu budak kecik itu.

Dia juga suka 'menyibuk' hampir setiap malam aku nak studi. Terpaksa stadi, sebab masa tu nak ambil UPSR. Dia akan datang, minta sebatang pensel dan kertas, dan dia duduk atas lantai tepi meja stadi aku, temankan aku stadi. Senyap je, baik, tak kacau orang pun. Dan lukisan 'wajib'nya adalah sebuah sampan, seorang lidi dengan jorannya, sedang memancing ikan di atas sampan, dan seekor ikan hasil tangkapan. Minat betul dengan joran. Dan ikan.

"Besar nanti adik nak jadi nelayan," kata2nya suatu petang menghamburkan gelak ketawa terbarai2 dari kami sekeluarga. Sangat lucu budak ini. Tahulah minat sangat dengan tangkap menangkap ikan, tapi boleh tak pilih cita2 lain? hahaha.

Setelah siap melukis, biasanya dia akan tanya padaku tentang pensel, bekas pensel, pemadam, pembaris atau apa2 saja barang aku. "Angah, pensel box ni angah guna lagi tak?" Sangat sopan dia bertanya bila dia minat sesuatu barang yang bukan miliknya. Mestila guna dik, kalau tak takkan lah penuh pensel2 angah kat dalam tu. Kelakar juga bila diingat kembali. Sebenarnya itulah cara tersopan untuk dia mintak barang2 kepunyaan abang2 atau kakak2nya. Kalau terus cakap dia nak, kang tak pasal2 kena sepuk plak. Hahaha.

Mana pergi ntah budak kecik yang sangat sopan ini...

Paling aku tak boleh lupa, satu malam aku tengah stadi, dan seperti biasa dia sedang melukis di sisi meja stadiku dalam bilik. Malam makin larut, dan semua orang dah tidur. Tinggal la dia dan aku. Beberapa kali aku suruh dia pegi tidur tapi dia tetap tak mahu. Tiba-tiba, "Angah, adik nak berak la..," katanya, dengan sopan. Sebab dia tahu aku tengah sibuk stadi, dan dia tak mahu ganggu aku. "Ala, boleh tahan tak.." kataku sambil gigih nak siapkan latihan malam tu. Malas betul nak bangun dari kerusi. Padahal tandas kat dapur tu bukannya jauh pun. Dia diam je dan meneruskan lukisannya. Seketika dia mengadu lagi, harap aku dapat temankan dia ke tandas di tengah2 malam tu. Tapi aku malas sangat nak bangun. Aku suruh dia 'hold' dulu. Haha.

Beberapa minit berlalu, dan aku dah siap set latihan matematik malam tu. "Jom, nak berak tak?" tanyaku. "Tak nak,"
"Eh, tadi tak tahan sangat?"
"Adik dah buat macam yang ayah ajar aritu..."
"Ayah ajar? apa yang ayah ajar?" aku makin keliru dengan budak ni.
"Ayah cakap, kalau tak tahan sangat nak berak, cakap 'bontot atas, kepala bawah, bontot atas, kepala bawah' banyak2 kali. Adik buat la macam yang ayah ajar, pastu dah tak rase nak berak dah,"
"HAAAAHAHAHAHAHA adeh, adik ni,.....hahahaha"

Aku tergelak dan2 tu jugak. Punyela seorang budak yang lurus. Ya, dia memang baik. Mendengar kata kedua orang tua. Hingga ajaran sesat pun dia ingatkan lurus. Lawak kegemaran ayah tu dianggapnya satu petua untuk hilangkan rasa terdesak nak membuang disaat bantuan lambat dihulurkan. Hahaha.

Tapi hari ini, sungguh, aku kesal tak temankan dia pegi berak masa tu. Kalaulah masa tu aku tahu betapa siksanya hajat yang tidak kesampaian itu....hahaha.. Dan kesan dari peristiwa itu, dia semakin jadi kurang bergantung pada aku.

Aku rindu lawak2 lurusnya.

Suatu petang, di depan tv. Aku tengah makan kot kalau tak silap. Budak kecik tu ada di sisi. Duduk bersila kami berdua. Saluran TV3 sedang menyiarkan Berita Terkini. Aku memberikan tumpuan kepada berita yang sedang disampaikan oleh seorang pembaca wanita cantik. Tiba-tiba, si kecik yang baru berusia lima tahun itu bersuara, "Angah," sekaligus mematikan tumpuanku.

"..adik pelik la, dari tadi adik tengok perempuan tu asyik tengok adik je," kata budak kecik itu dengan muka penuh tanda tanya, keliru dan tak puas hati yang bertindal balik dengan pembaca berita TV3 tersebut.
"HAHHAHAHAHahahahahaHAHAH......adik ni perasan la! perempuan tu pandang kamera kat sana, dia mane nampak adik, dia tak nampak kita la..!! Hahahahaha....." Sekali lagi dia jadi bahan ketawaku. Bukan ape, lurus sangat haihh.. Tambah kelakar, muka dia masa tu memang betul2 tak puas hati. Hahaha.

Ke mana agaknya menghilang budak kecik yang comel ni eh.... =)

Saturday, October 30, 2010

Macam menari-nari di dalam kepulan asap sambil ketawa kuat2 seorang diri. Pastu nanges sebab pedih mata.

Semuanya dah tak sama, tak kan sama..

atau perlukah aku berpura2 menganggap semua masih seperti dulu?

Oh baik2 saja.. tadi pagi makan ape? Oh, saya minum kopi dengan biskut.


*dan sesudah itu lempang2 diri sendiri*

huu..susah....

memang dah cuba, tapi tak boleh T____T


Tak mahu lost contact, katenye.

Bagi sedikit masa, kataku pula.

Namun sampai hari ni masih tak pasti sudah cukup masa atau belum.




...yang pasti, semuanya tak kan sama.....




terus berfikir.....






ps: macam mimpi.
ps2: kalau mimpi, semua ketakutan akan hilang lepas bangkit dari tidur... tapi ini.....

=(

Thursday, October 28, 2010

Buka mata

Sanye ape yg Allah jadikan kat sekeliling kita adalah untuk kita.

Hah, untuk kita?

Ya, untuk kita ambil pengajarana, untuk kita rasa bersyukur, untuk kita menginsafi diri, untuk kita contohi.

Buka mata. Tengok kanan, tengok kiri. *lawak bodoh aq dalam bas mase kat egypt aritu rupanya ada maksud tersirat.* Aku mahu kalian buka mata, pandang kanan, pandang kiri...depan dan blakang. Lihat sekeliling kita...seluas2 yang boleh.

Allah datangkan seorang kawan yang sangat baik untuk kita contohi akhlaknya, insafi diri yang sangat keras hati ini. Allah datangkan pula seorang yang sangat annoying supaya nak latih kita bersabar. Ye. Sabar. Lima huruf je tapi masyaAllah punya la susah nak buat.... Semua tu tak kan memudaratkan apa2 pun kalau kita buat tak endah je. Buat apa nak susah2kan hati pasal sikap orang lain yang menyampahkan. Bahkan si annoying itu sendiri sebenarnya tak pernah berniat nak sakitkan hati kawan2nya, tapi setelah dicuba sehabis baik, itulah yang terbaik dia mampu buat. Apa yang dia dapat kalau dia sakitkan hati orang kan? Jadi kita terima dia seadanya, kerana dia adalah 'anugerah' dari Allah untuk kita ambil pengajaran dari sikapnya.

Kemudian Allah jadikan kita seorang yang bahagia yang cukup semua seadanya, walaupun seringkali kita merasakan kurang dari orang lain (manusia tidak pernah merasa cukup). Dia mahu lihat mana sifat bersyukur hambaNya. Cukup segala keperluan fizikal, kasih sayang dan kesihatan.

Saat nikmat ditarik balik, apakah kita redha dengan ujian, dan menjadi semakin kuat, atau kita menjadi kufur dengan menyalahkan takdir atau pun terus-terusan menghukum diri yang bernasib malang. Oh, ini bukan ciri seorang Muslim. Dalam Ma'thurat yang kita baca setiap hari, ada doa yang kita pohon agar tidak jadi seorang yang berduka cita. Orang Islam harus kuat!

Allah tunjukkan pula orang2 di sekeliling yang sedang kesakitan agar kita ambil iktibar, memanfaatkan masa sihat kita dengan penuh rasa bersyukur. Dan mencontohi ketabahan mereka menghadapi dugaan itu.

Allah beri kita nikmat akal yang pintar dan tangkas berfikir, dapat mengingat dengan baik dan pandai berkata2. Namun berapa kerapkah kita memuji2Nya di atas nikmat yg dipinjamkanNya itu? Berapa kerapkah kita menyedari bahawa semua itu bukan milik kita? Dan ada juga saat2 kita diuji kepayahan dalam pelajaran, agar kita sedar bahawa diri ini bukanlah yang terhebat dan masih perlukan didikan... Dan kelebihan yang sedikit itu, bila2 saja kita boleh kehilangannya.

Dan lihat sekeliling kita lagi. Tentu kita sukakan yang indah2 bukan?

Melihat bilik yang berhabuk, kita akan cari penyapu untuk menyapu. Melihat mangkuk tandas dan sinki yang kuning berkarat, lalu terbongkok2lah kita menyental hingga putih berkilat. Melihat tong sampah yang penuh dan busuk, terus kita ikat dan bawa pergi buang di tempat sampah.Terpijak lantai yang basah dek air paip yang bocor, bergilir2 kita menge'mop'nya setiap hari.

Itulah yang dinamakan FITRAH.

Fitrah manusia yang sukakan kecantikan, keindahan, kebersihan, dan kebaikan.

Bukan saja pada rupa. Juga pada hati.

Sebab itulah hati takkan tenang kalau ada terbuat silap. Harus mahu lekas mencari tuan punya badan dan minta maaf. Ganti apa yang harus diganti.

Curi2 tulang, curi2 masa dan curi2 cuti (penulis juga tak terkecuali) takkan pernah buat dada dapat bernafas dengan tenang, andai diri masih dilandasan FITRAH yang benar. Ape lagi curi2 hisap rokok atau yang seumpama dengannya atau yang lebih hebat dari itu.

Tapi semua semua ni kita takkan nampak kalau kita hanya memandang tanpa melihat.......






ps: memang mudah dikata, tapi susaaaah sangat nak dibuat...huu....


ps2: ini nasihat buat diri sendiri yang kerap kali LUPA!


ps3: baru balik dari umah  kak ayu kak ijan....main dengan 3 ekor anak kucing dorg - kenit, bulat & comot.


Kenit Buka Mata

Monday, October 25, 2010

I was killed

It's just a dream, but it feels so real! warrrhhh......
Empty ur mind, and feed ur imagination as beautiful as u want........

It was a beautiful night for me, having dinner with people I love. We occupied two round tables. There were my love one which is I-dunno-who-the-hell-is-he, but he somehow looks like Rashidi Ishak hahahaha, his brother (I supposed) and his sister in law, and two to three more people that I failed to identitified. But I could feel that we're so close and love each other. Like the Cullen's family. hahaha.

Unfortunately, one of the member of the nite was a pain-in-the-ass guy who is suffering from a broken heart disease, for he failed to win my heart. huahuahua! This made me feel sooo like drama. I dunno why is he invited that nite, to our dinner. Perhaps he was also one of their family member. People were so excited that I can smell something great's gonna happen that nite.

Foods were served. I thought we should get ready to eat, instead, his brother spoke something. He please the-love-one to do begin it (I have no idea). He brougt out a red little ring case (lovely!). But,..

At this moment I walked to a nearby mini fountain (xtaw la utk ape..well, ini kan mimpi so layan je la ). The fountain was so beautiful and it was very fascinating to see water falling into it. And for a few seconds I was lost into thinking how lovely it was made.

beautiful fountain it is!

All of sudden, I'm lost.......this time it's for real. Everything became so dark and I couldn't remember anything (except that I thought I was sleeping! lollss).

Sedar2 je rase basah kuyup, sangat sesak dada dan pernafasan, and everybody's crowding me, and they looked so angry and anxious and everything was not as beautiful as the beginning anymore.

Later I understood the situation. The pain-in-the-ass guy was trying to kill me! It happened so fast, within seconds after I lost from people's eyes. I've just woke up after being CPR-ed (agaknye la). OMG So grateful that I'm still alive! I cried as much as i want. (Strong girls do cry! ;p). The sister-in-law tried to calm me.

"Where is he??" the bother asked, in a madness.

And the scene ended. Kan aku kate macam drama. LOL.

Next scene, we went to the crime scene again, as to look for how did the pain-in-the-ass guy did it. We found something belonged to him near the fountain. Busted.

Next, next scene, a friend of mine and I went to a mini reunion party. Oh lps kejadian menyayat hati pun boleh pegi reunion? kahkah layannn. Oh yes, it was Eija, the only people that I know in this dream. And it was at The Look Out Point! Wah kitorg sangat nak pegi sini lagi, sampai termimpi2. Bad thing went worse, I saw the pain-in-the-ass guy over there. Oh he was our school mate! WTH is he doing here! And I was so scared seeing that bloody face, I stepped backward hiding behind Eija whenever I saw him. And there were several kolam ikan up there......that wrenced my heart every time I looked at'em. ******Trauma******



---The enddeh!---


I dont wanna make any perception on what I had in the dream. Or at least let it be me, to undress the meaning behind it based on what I face in my life. But everything feels so real man!! In this kind of dream, I think the people in it were not so important. What really matter is what's happening in it. The feeling. I can feel the trauma, the fear everytime I see water, and the pain-in-the-ass' face after the incident (in the dream).

Sometimes during my school years, when I miss my family, I had a dream with an awkward background, but consisting people that I've been thinking of. I still remember one dream - I was washing my clothes in the hostel's cleaning bathroom, and suddenly my younger sister appear at the door of the room saying "Angah, jom, ayah nak gi jejalan ni," ahaha tetibe adik2 aku muncul kat bangunan serama.

Now I understand, that dream consists of two elements - the people or the background - which one is that matter depends on what we're dealing with in our current life situation. Mungkin mimpi ni sebab kes orang aniaya aku baru2 ni kot. lalalala~





ps: semua watak2 dalam mimpi itu adalah tidak dikenali except Eija. huhu.
ps2: tapi aku adalah watak utama huahuahua ;p
ps3: kesian aku. trauma sangat. sampai terbawa2 dalam mimpi T__T





Thursday, October 21, 2010

sikap tahap cipan. cipan lagi beradab.

arhhhh.....

tangan gatal nak tulis samting.

rase dragging gile posting ni....lambatnye la nak abess......banyak gile nak kne pegi sane sini...tengah2 musim poket kering kontang ni ayaiyai.... (haruskah aku gadai almari ke meja study ke?? ikat perut tu mmg ckp awal2 xmampu nak buat hahah... laptop xleh gadai, klu x xde tmpat aq nak meluahkan prasaan muahaha.....)

"takde sape pakse kite jadi proaktif, positif atau optimis... tapi jangan la kerana sikap tahap cipan diri kite tu menyebabkan keproaktifan orang lain terbantut"

Mendalah ni terhasil lps dgr cerita dr kawan2 aq yg kecik ati dgn kekate kengkawan dorg... grupmate or osmet dorg.... alahai sian kwn tu, dah la smgt nak blaja...tp mulut longkang org lain tu la yg salunye buat manusia2 harapan bangsa dan negara cam dorg ni lemah smangat. dorg kuat smangat, tp sbagai manusia biase perasaan kecit ati tu harusa la ade.

Tp org yg ati kering cam aq ni hahaha ckp la ape pun cam kne angin sepoi2 bahasa je aq rase..... contohnye wlupn penah kne hentam (alah mamat tu yg slenga...bukan pt die pon) sebab dgn proaktifnye (ah gelinye pekataan ni, sumpah aku bukan org mcm tu snanye) aq pegi CLERK PATIENT di suatu petang yg damai, ari ni aq masih xdpt tahan napsu nak clerk patient smpai TERclerk patient bed org...huahuahuahua tp aq tau member tu kool......n die pn men clerk je pt aq n aq pon xkesah......rezeki memasing beb..... 

Oh terpesong. Abaikan kisah si hati kering di atas. Aq nak citer psl sikap tahap cipan tu je. Smpai arini still terngiang2 lg cerita kesedihan kwn2 aq tu.... sean sangat kat diorg. Hanya mampu mendengar. Takkan nak pegi serang plak mulut2 cipan tu kan, itu takkan membantu apape.Tp aq pun tah2 dalam tak sedar kekadang tercakap gak bahasa2 cipan yang mengoyakkan ati kengkawan. Jadi aq mintak maaf sesangat ye kpd sape2 yg terbabit. *Insaf*.





it's 21st oct today!  HAPPYYYY... ^_^
:) oh how could i forgettt??......
i didn't actually.....i did reminding myself about it ways before it come anyway.

haha.







ps: eh aq xla rakus xtentu arah....actually pt tu dh nak discharged dah pun ptg smalam so sementara die tggu sume mende setel aq borak2 r dgn die kejap. see? aq perampas bertauliah. hahahhah

Wednesday, October 20, 2010

pee arr

td aq disuruh buat PR kat patient anemiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........and i feel like dont wanna touch any food anymore.. ayark!!!

(kejutan budaya heheh) :p






ps: VE is ten times cooler than PR huahuahuahua
ps2: PR is per-rectal examination
ps3: VE is vaginal examination (for further info, sile gugel sendirik!) ;p

Monday, October 18, 2010

everything is RUSTY!

Just as expected!..... smalam lg dah rase that today's gonna be the most hampeh day for me....as usual, the lousy me in my 1st day in the ward in any rotation (even though b4 ni dah buat pun medical)....everything is RUSTY!

I failed today.

yes that's my result for my performance today, assesed by myself. I failed in many sense as a meds stud. I failed to follow my patient's progression, I did not clerk any patient today, unable to answer questions smoothly and I was scolded by the specialist for my unsatisfying way of approaching a patient (actually dr tu xnampak ape yg aq dah buat b4 tu...tp xnak la bg alasan so dgr je la huhu hehe haha ;p).....

and the most expected curse was "u're 5th year now, should know this, u should know that...u should be able to answer this and do that....."

....huhu.. hehe... ;p

bile nak insaf ni...


sile la cepat2 revise semua yg dah berkarat dlm pale otak ni....hmm....










ps: the above 'assessment' is made purely by on my own capabilities (and incapabilities), without comparing with other person's achievement. anyway only i know how bad am i... =(

see u again bieber!

Im rocking medicine againnnnn huahuahuahua (gelak rakus. pdhal kang aq yg paling kena hentam ngan doctor hahah)

Ape2 pun layan sajer... gelak je dulu, nanges2 kemudian..... hahah

How I LOOOVEEEE MEDICINE ;D ;D ;D

jua aq suke dengan makhluk2 berbulu di bawah....tp..isskk issskkk sedeyh... kerana malam ini mereka telah diambil (dibeli actually) oleh kawan ayah.......sebab ayah xlarat nak jaga diorg ni... banyak sangat dah haiwan kat umah tu, ikan kaloi, ikan emas, ikan gapi, ikan xtau-name-ape, arnab 3 ekor, hamster 3-1 ekor sebab mati..... xlarat ayah nak bg perhatian (dan makanan) kat semua skali huhu

rakus ok entry kali ni banyak gile gambar


ni Putih..tp die pengotor hahah

ele eleh kesat2 idung... ingat chomel???!!



ha ni la tuan mendalah2 bulu2 ni.... tunjuk bontot.. eewww...

bieber...


Putih bermata merah

tige abdul betol! hahah

three musketeers hehe

oh manjenyeee.. roar!!!...


owh belaian penuh (lakonan) kasih sayang

bieber's eating with Putih in the background...suke gmba nih!




Tuesday, October 12, 2010

Pengajaran dari sebuah buku bernama 'kehidupan'

Kadang2 kite rase x patut diri diperlakukan seperti tiada makna, tak penting, terhina, 'bagai sampah' - term kesukaan aku.

Ya, aku pernah mengalaminya. Dan aku percaya hampir semua yg membaca ni pun penah rase jugak kan....diperlakukan sedemikian rupa. Mase tu mmg rase saket hati kecik hati, rase nak lari pegi dunia lain, atau pun kalau boleh nak tukar semua org di sekeliling ni kepada org lain. haha. ridikulos!

Yg dibuang 
Yg ditinggalkan
Yg ditengking
yg dimarah
Yg dimaki
Yg dikutuk
Yg diumpat
Yg disindir
Yg diperlekeh

Yg dimacam2kan lagi.....semua pernah ada dalam diari hidup ni... waima HARI INI pun aku masih rasa mende2 ni...... kawan2ku, CT, Touya, Fina, Ella, Ruq....u know what i mean.. and thank you all soooo much for being WITH me....hehe....syg korg much much.....muuah2x.. :D

Ye ini benar...yg pernah buat semua ni pd aku mungkin sedang tersenyum sinis pd diri sendiri. Atau paling kurang terus tutup muke sambil gigit2 bantal.

Kite selalu tertanye2 "ape yg kurang pd aku sampai org buat aku mcm ni?" "Apa salah aku pada mereka?"

Padahal jawapan kpd persoalan2 tu sanye ade kat diri sendiri.

Cuba introspect balek. Macam mana layanan kita pd org? Adakah kite xpernah sakitkan walau satu pun hati kawan2 kite hingga rasa diri kite xlayak utk disakiti?.... intospek diri..........


Namun kawan jangan bimbang, aku tak pernah salahkan kamu atas semua ini. Semua ini adalah kehendakNya. Semua yg aku rasa, adalah apa yg Dia mahu aku rasa. Semua ni adalah pengajaran dari Dia untukku. Kawan tak pernah salah. Kawan hanyalah 'alat' untuk Dia gunakan dalam mendidik seorang hamba yang ingkar sepertiku. Hamba yang lemah, mudah tewas bila dijentik dek dugaan dunia. 

Dia mahu lihat kemana arah aku tadahkan tangan di saat aku kesakitan tatkala diabaikan manusia. Dia mahu lihat sujud penuh harapku di saat aku dilempar tak bermakna. Dia rindu akan rintihan tangis ku kepada rahmat dan kasih sayangNya. Adakah diri masih angkuh tak mahu memohon dan meminta kepadaNya, adakah hati masih buta pada siapa harus aku menagih kasih dan belas? Adakah diri masih megah mahukan penghormatan dari manusia? Tanpa sedar yang sebenarnya diri sangat2 jauh dengan kasih dan sayang Allah....apalagi CINTA dariNya, jua CINTA kepadaNya ......

Hari ini, terasa sungguh manisnya kesabaran lalu. Betapa penyerahan hati sepenuh2nya kpd Rab adalah ubat terbaik kepada dosa2 lalu. 

Kekuatan sebenar diri adalah anugerah CINTA dariNya...

Lihatlah sesuatu itu dengan pandangan mata hati. Nescaya kita akan faham kenapa ALLAH jadikan itu begitu dan ini begini. Lihatlah dengan akal yang suci, nescaya kita tak akan goyah tatkala kehilangan cinta manusia.

Tak usah buang masa dengan mainan2 dunia...makan hati sampai buat apa pun tak jadi, benci membenci sampai merana hati sendiri, dan akhirnya kite x perasaan apa mesej yg ALLAH nak sampaikan di sebalik setiap apa yang berlaku.

Marah dan kecewa tu boleh. Aku juga marah dan kecewa dgn apa yg berlaku. Tapi dalam marah, carilah masa untuk berfikir. Dunia hanya dunia. Yg Mengatur segala pejalanan di dunia ini Maha Mengetahui apa yg terbaik utk kita.

Berfikirlah wahai akal yang kental.....

Wallahua'lam.

Thursday, October 7, 2010

Betapa tingginya maruah seorang wanita - buat sang teruna

"jumpe mak bapak dia? ape ade hal.... kenal2 je la dulu.."

ehem2...topik agak berat sket kali ni. dak2 pi men jejauh, org besa nak gebang.. :p mase 1st year ke 2nd year dulu tah, kitorg ade la satu subjek ni name nye Muhaddathah Hurrah..atau dlm englishnye, Public Speaking.. Ustaz yg ngajar kitorg tu namenye Ustaz Lutfi.

Antara subjek yg die penah ajar ialah tentang Khitbah...dia ajar apa itu khitbah.. bagaimana sorg laki tu perlu utk pegi jumpe parents perempuan tu klu die nak 'bekawan' ngan gadis tu... pendek kata nak 'cop' la.... sebelum tu aku tak penah pun tahu pasal khitbah ni. tp arini aku takdela nak pi ajar plak khitbah tu dari segi lughah dan istilah, hukum syarat sume mendalah uh.... kalau nak tau lain cerita la.....tp aq nak share tentang apa yg tersirat disebalik khitbah tu..... ape kepentingannye....kenapa kene buat semua tu... lepas dah blaja, n lepas difikir2kan, barula aku paham.....

Ianya tentang KEHORMATAN dan HARGA DIRI seorang wanita......dan KELELAKIAN (keberanian) seorang yg bernama lelaki......

Duhai lelaki... org perempuan ni bukan sekadar seorang perempuan...yang kau boleh datang dekat bile2 kau suke....yang boleh kau suka2 nak bermesra dgn dia, atau pun nak ambil berat pasal dia...tanpa izin..

"Izin? izin sape plak??... haihh...."

 Izin dari penjaga2nya lah....

Izin dari IBU BAPAnya, jua izin dari TUHANnya...

"Apesal plak?"

1. Izin dari ibu bapanya
sebab mak bapak dia adalah org yg paling berhak ke atasnya. Sape ko nak intim2 dgn anak dara org? Jadi once kita nak wujudkan ape2 hubungan dgn si gadis tersebut, better mintak la izin dari org yg paling berhak....paling rapat dan paling dekat.... kalau anak tu dah xde mak ayah, maka minta izin sape2 yg menjaga anak tu la... (eg. bapa atau mak sedara, tok atau nenek ke.. )

Let us take it like this. Suke ke kite kalau tetibe ade org kacaw barang kite tanpa izin? Dlm hal ni, si gadis adalah hak mutlak ibu bapa dia. So seharusnye kite kena la jumpe si pemilik kalau kite berkehendakkan  sesuatu yg menjadi miliknya. Adalah biadap kalau kite maen redah je kan usik hak orang...... Kita pun tak suka kan kalau org buat mcm tu kat anak2 kita satu ari nnti?...

Dan ape plak perasaan si gadis pula klu org perlakukan dia mcm tu? Gadis yg baik tak mungkin akan berasa tenang kalau dia buat sesuatu dgn membelakangkan mak bapak dia....rasa serba salah menyelubungi diri sepanjang masa. Juga dia akan rasa seperti dirinya 'kurang dihormati', sesuke je org nak amik2 die cetu je......

Kat sinila kite nampak sanye Khitbah ni mengangkat martabat dan maruah seseorang wanita...betapa berharganya nilai seorang wanita =)

2. Izin dari TUHANnya
"hoah...yg ni cemane pulak??"

Pertama, dengan cara minta izin dr ibu bapanya, secara x langsung sanye anda mntak izin dr Tuhannya jugak. Sanye perbuatan pegi mengadap mak bapak si gadis tu dah menunjukkan kejujuran dan keikhlasan hati sang teruna, betul2 nak kan si gadis. Sebab tu la si teruna nekad berjumpa si ibu dan bapa gadis, dan menyatakan hasratnye (terpulang cara mcm mana). Dan kejujuran dan keihlasan tu, hanya Tuhan, hanya Allah saje yg dpt ukur. Si teruna tak pergi mengadap ibu dan bapa si gadis dan persembahkan sedulang kejujuran atau  keikhlasan yg boleh dilihat dengan mata kasar, tp kejujuran dan keikhlasan itu nun jauh tersirat di dasar hati sang teruna yg tulus suci. Dan semua itu, hanya TUHAN yang Tahu....yang Maha Mengetahui, dan Maha Melihat.

Kedua, dengan cara solat Istikharah. Memangla solat istikharah adalah utk mintak petunjuk. Tapi secara tak langsung sanye kite mintak izin dari Allah, dalam doa yg dibaca: "Ya Allah, seandainya hubungan ini lebih banyak membawa kebaikan kepada diri kami, keluarga kami dan agama kami, maka kekalkanlah, dan permudahkanlah ia Ya ALLAH......"


Nah....lihat betapa tinggi harga maruah seorang wanita =)

"ape ade hal dengan 'kelelakian' sorg lelaki plak??" kasaq mamat ni..aq pang kang!

Haha ingat senang ke nak pegi mengadap mak bapak si gadis? setelah bertahun2 si bapa dan si ibu membesarkan dan menjaga si gadis bagai menampung minyak yg penuh.... so ape persiapan yg hang ade utk menggantikan tugas si bapa dan si ibu?? Apa ciri lelaki sejati yg telah kau persiapkan dalam dirimu untuk menjadi penjaga dan pelindung si gadis?..... Ibarat sang panglima nak mengadap sultan, nak melamar tuan puteri anakanda sang raja... segala sikap keperkasaan haruslah ada, baik dari segi rohani, mahupun jasmani... physically and spiritually....

Hanya lelaki yg betul2 lelaki sejati je yang mampu buat semua ni... =)


Bagi sang teruna yg dah berjaya laksanakan tanggungjawab ni, tahniah diucapkan....




Kengangan bersama Allahyarhamah Nurul Huda...
ehem2..mereka ni 'mahal' ye.....

Enz: just my 10 cent....

Saturday, September 25, 2010

Tutup mulut. Kerja!

Bila kita mula sedar erti hidup, baru la timbul rasa syukur dgn apa yg ada. Selama ni mata hati yg jahil ni sentiasa mahukan lebih dari biasa. Rasa yg tak pernah cukup. Kalau kita jadikan org yg sentiasa lebih sebagai ukuran, sampai bila2 pun kite xkan ke mane2... Cuba tgk kisah 4 beradik yg 7 tahun xjmpe mak diorg, sebab mak diorg xdtg2 jenguk diorg kat maahad tahfiz krn xde duit nak pegi sane. Isk3. 7 tahun. Empat beradik. Baru2 ni diorg ditemukan dgn mak diorg. Kata mak tu, bukan mak tak sayang, tapi mak tak mampu. Mak sayang kamu semua sangat2. tsskkkk...

Itu nikmat keluarga. Bersyukur la kita masih punya ibu, ayah, adik beradik, saudara mara. Lihat sekeliling kita. Barang2 milik kita. Peluang2 yg ada. Peluang belajar, bekerja, berjalan pergi sana sini dan buat itu ini.

Kenapa masih nak merungut tentang kesusahan, padahal setiap org pun ada kesusahan hidup masing2.

Yang kerja rungutkan susah bekerja, yg belajar merungut bosan belajar, yg tak ade kerja pun merungut sebab susah nak cari kerja.

Janganla pandang semua tu sebagai masalah atau beban. Tp lihatlah semua tu sebagai wasilah, jalan kita beribadah mengumpul bekal buat ke 'sana'. Cube bayangkan idup flat je, monotonous, xde pape life event yg mencabar, yg menguji tahap 'kemanusiaan' kite....


Setiap orang dgn warna hidup masing2. Kalau kite merungut dgn susahnye belajar, ketahuilah, raaaaamai lg org yg xde peluang belajar. Tgk tepi2 kite, mesti ade contoh terdekat. Kalau kite merungut ttg susahnye kerja, ketahuilah kat luar sana raaaamai lg yg cari kerja xdapat2..Kalau kita merungut ttg mslh pasangan, ketahuilah, raaaamai lg yg sedang mencari2 pasangan idup. Opss!!


SO, JUST SHUT THE HELL UP AND GET YOUR WORK DONE!


Friday, September 17, 2010

Baeekkkk.....!

Semua org nak jadi baik. dan kite pun mmg dituntut utk jd yg terbaik, buat yg terbaik.....
akan tetapi,,,,

Tak semua sedar akan bahaya bile perasan diri baik. Jangan sesekali terdetik kat hati rasa diri tu baik. Sebab bile kite rase kite baik, secara automatiknye, secara lumrahnya, secara psychology nye, secara hukum alamnye, rasa tu akan mendorong kite utk melihat org2 disekeliling kite sebagai tak baik atau kurang baik daripada kite.

Ianya satu permainan logik akal

ada yg cantik, ada lah yg hodoh
ada yg hitam, ada lah yg putih
ada yg besar, ada lah yg kecil
ada yg tinggi, ada lah yg rendah
ada yg baik, maka ada lah yg jahat

Nah,
once kite terdetik yg diri kite ni baik, maka otak ni pun akan secara subconscious nye, mencari ciri2 ketidakbaikan atau keburukan org lain. Nampak aje kesilapan org, cacat cela org. Apa yg kita nampak semua yg buruk, yg jahat, waima org tu cuba nak buat baik...
Dan bertambah buruk, bile kite rase diri baik, minda xkan bekerja utk menjadikan diri lebih baik. Maka cam tu je la diri kite, xkan ade apape improvement, baik dari perilaku, kerja, usaha, pembersihan hati......

Isk3..... x mau la camtu kan....so kalau nak baik, terapkan dlm diri, yg "aq ni belum cukup baik lg sanye"...atau "wah, baiknya dia tu...nak jd mcm dia jugakla"

Tanpa sedar, hanya dengan rasa diri kita baik, dah membukak 1001 jalan pd dosa2 & kesilapan laen. Mane la hati tak berkarat, mane la mulut x asik nak mengutok org jer...... ahah...... Astaghfirullah...

Ayuh sucikan hati! ^_^



Just my 5 cents.

Friday, September 10, 2010

Eid yang sama, rasa yg berbeza

it's eid again everyone... yeah... we should be happy.. no worries, no sorrow...

it's eid again, yeah... just like the one we were having last year, for what i still remember..

blue and pink. ahah....

it's just that, something is different this time.

some precious thing, has gone missing somewhere..

some beautiful moments, will just be a long lost memory...

and things are different now.... so much different.

deep inside, an empty space which has left me with odd feeling...

hurm...

just let go of it nadia.




Terima kasih cinta...

10/9/2010
1 Syawal 1431H

Thursday, September 9, 2010

Akan Ku Jumpa - Azfar

OST Syurgamu Ramadhan


Ku mengatur langkahku
Berjalan tanpa bayang-bayangMu
Langit dan bumi setia menemaniku
Matahari menyinar tak pernah berpihak padaku
Ku kepanasan tanpa perlindunganMu

Hari berganti hari aku masih teguh menanti
Hadir diriMu dalam hidupku ini
Rasa kecewa ada bila kaki penat berlari
Namun yakinku Kau kan ku temui

Ku takkan pernah cuba berhenti
Langkahku mencari cinta
Yang ku tahu hanya untuk diriku
Kan ku terus cari sampai hujung dunia

Kerna ku tahu akan ku jumpa diriMu
Dan ku kan terus menempuh mimpi-mimpiku selalu

Ku lihat semua gembira
Bila mengenali erti cinta
Senyuman ku beri hanya duka
Bila ingin teman untuk berbicara

Cinta jangan sembunyi
Mataku kabur mencari
Hadirlah dalam hidupku ini
Cinta jangan engkau pergi bila langkahku cuba
Untuk mengejar diriMu

Ku menerus kangkahku
Ku mengejar bayang-bayangMu
Sinarkanku cahaya dari mataMu itu
Inginku temu cinta tuk mengisi ruang hatiku
Takkan pernahku berhenti mencari....

Sunday, September 5, 2010

Temerloh - KL 4 Sept with the Twins ^_^

weehoo...touch down at 6.44pm yesterday...after a day long journey from temerloh..departed at 1pm from the twin's house in taman bahagia, temerloh.... =)





a 4 members trip - kak ijan, kak ayu, kak shida (the twin's younger sister) & me... they met kinah yesterday to take their biskut raya..


greeted by a long traffic all the way from ampang exit from gombak toll to pandan indah (dropped by at my hostel to pick my samehdossesss!!). then we continued our journey to kinah's house at setiawangsa, via jalan ampang route. another long traffic.....fu... luckily Im quite familiar with that place...sebab salu lalu situ dgn eija...mggu lps pun baru lalu situ mase ktorg nak gi amik emon kat stesen putra ampang park.

leaved kinah's place at 6, we hit duke hiway straight to batu caves....alhamdulillah it just took us 30 minutes... but a lil slow in batu caves sebab semua org nak kuar pegi bazar..... mase tu rase awal lg so akak2 pun plan nak teruskan je their journey back to temerloh right after dropping me at my house....however, sampai umah, i dragged them to berbuka kat my home je.....since mak pun ade kat umah, lgpun mase tu dah 6.45pm.......

kesian kak ayu saket kepala yg amat sangat....xtaw la sejak bile die start saket since sampai ampang ke atau lepas kuar dr umah kinah ke... tp mase at my home mmg saket sgt, n mak suruh die baring2 je dl dlm bilik....

bestnye berbuke dgn ayam golek ngan akak2 kembar! ;D

around 8.30pm they made their move to go back to temerloh, eh, jengka.....
alhamdulillah they reached Jengka 23 around 11.30pm that nite...hujan all the way from kL sampai Jengka kate kak ijan.....their abah waited for them near jengka toll sebab jalan masuk jengka tu sangat gelap dan sunyi..... [oh abah...sy dah sgt2 malu dgn abah..... dulu, kini & selamanya.... T_T smalam punye peristiwa lg xleh blah!! aaaaaa...]

these are photos of genting highland.....yg kak ayu excited sgt nak amik smalam...nice view of buildings in the midst of white clouds.....tp sgt kesal aq xamik gmba dgn diorg pun sbb situasi mengejar2 masa smalam... iskkk hahaha.. xpela raya nanti je la ye akak2 syg......hu.... ^_^









selama ni lalu kat hiway karak tu aq xpasan pun nampak genting highland.....smalam dgn diorg baru aq tau....haha  paling jelas nampak kat toll bentong...hueh3.....

sgt best being with them! ^_^

Monday, August 9, 2010

Khutbah Rasulullah SAW menjelang Ramadhan

Dikutip dibawah ini beberapa hadis yang cukup panjang, yaitu dalam khutbah Rasulullah SAW menjelang bulan Ramadhan.

Khutbah ini diriwayatkan oleh Al - Imam Ali R.A.

"Wahai manusia, sungguh telah datang kepada kalian bulan Allah yang membawa berkah, rahmat, dan maghfirah, bulan yang paling mulia di sisi
Allah. Hari-harinya adalah hari-hari yang paling utama, malam-malam di bulan Ramadhan adalah malam-malam yang paling utama, jam demi jamnya adalah jam yang paling utama”.

"Inilah bulan yang ketika engkau diundang menjadi tetamu Allah dan dimuliakan oleh-Nya. Pada bulan ini napasmu menjadi tasbih, tidur mu menjadi ibadah, amal-amalmu diterima, dan doa-doamu di ijabah”.
“Bermohonlah kepada Allah, Rabb-mu dengan hati yang tulus dan hati yang suci agar Allah membimbingmu untuk melakukan puasa dan membaca kitab-Nya.
Sungguh celakalah orang yang tidak mendapatkan ampunan Allah pada bulan yang agung ini”.

"Kenanglah rasa lapar dan hausmu sebagaimana kelaparan dan kehausan pada hari kiamat.
Bersedekahlah kepada kaum fuqara dan masakin.
Muliakan orangtuamu.
Sayangilah yang muda.
Sambungkanlah tali persaudaraan.
Jaga lidahmu.
Tahanlah pandangan mu dari apa yang tidak halal kamu memandangnya.
Dan tahan lah pula pendengaranmu dari apa yang tidak halal kamu mendengarkannya” .

"Kasihilah anak-anak yatim.
Bertaubatlah kepada Allah dari dosa-dosamu.
Angkatlah tangan-tanganmu untuk berdoa di waktu salatmu karena saat itulah saat yang paling utama ketika Allah Azza Wajalla memandang hamba-hamba- Nya dengan penuh kasih. Dia menjawab ketika mereka menyeru-Nya, Dia menyambut ketika mereka memanggil-Nya, dan Dia mengabulkan doa-doa ketika mereka bermunajat kepada-Nya”.

"Wahai manusia!
Sesungguhnya diri kalian tergadai karena amal-amal kalian,maka bebaskanlah dengan istighfar.
Punggung-punggungmu berat karena beban dosamu, maka ringankanlah dengan memperpanjang sujudmu.
“Ketahuilah, Allah SWT bersumpah dengan segala kebesaran-Nya bahwa Dia tidak akan mengazab orang-orang yang bersujud, tidak mengancam mereka dengan neraka pada hari manusia berdiri di hadapan Rabbul'alamin”.

"Wahai manusia...!
Barang siapa di antaramu memberi makan untuk berbuka kepada kaum mukmin yang melaksanakan saum di bulan ini, maka di sisi Allah nilainya sama dengan membebaskan seorang budak dan dia diberi ampunan atas dosa-dosa yang lalu”.
 
Para sahabat bertanya, “Kami semua tidak akan mampu berbuat demikian”.
 
Lalu Rasulullah SAW melanjutkan khutbah nya :
 
“Jagalah diri kalian dari api neraka walau hanya dengan sebiji kurma. Jagalah diri kalian dari api neraka walau hanya dengan setitik air”.

"Wahai manusia...!
Barang siapa yang membaguskan akhlaknya di bulan ini,dia akan berhasil melewati Shiraatalmustaqim, pada hari ketika kaki-kaki tergelincir.
Barang siapa yang meringankan pekerjaan orang-orang yang dimiliki tangan kanannya dan membantunya di bulan ini, maka Allah akan meringankan pemeriksaannya di hari kiamat”.

"Barang siapa yang menahan kejelekannya di bulan ini, Allah akan menahan murkanya pada hari dia berjumpa dengan-Nya.
Barang siapa yang memuliakan anak yatim di bulan ini, Allah akan memuliakannya di hari berjumpa dengan-Nya,
Dan barang siapa yang menyambungkan tali silaturahmi dibulan ini,maka Allah akan menghubungkan dia dengan rahmat-Nya pada hari dia berjumpa dengan-Nya.
Dan barang siapa yang memutuskan silaturahmi di bulan ini, Allah akan memutuskan dia dari rahmat-Nya”.

"Siapa yang melakukan salat sunat di bulan Ramadhan, Allah akan menuliskan baginya kebebasan dari api neraka.
Barang siapa yang melakukan salat fardu, baginya ganjaran seperti 70 salat fardu di bulan yang lain”.

"Barang siapa yang memperbanyak salawat kepadaku di bulan ini, Allah akan memberatkan timbangannya pada hari ketika timbangan meringan.
Barang siapa yang pada bulan ini membaca satu ayat Al-Quran, ganjaran nya sama dengan mengkhatamkan Al-Quran di bulan-bulan yang lain”.

"Wahai manusia....!
Sesungguhnya di Bulan Ramadhan, pintu- pintu surga dibukakan bagimu, maka mintalah kepada Tuhanmu agar tidak akan pernah menutupkannya bagimu.
Di bulan ramadhan yg suci,pintu-pintu neraka tertutup maka mohonkanlah kepada Rabb-mu agar tidak akan pernah dibukakan bagimu.
Di Bulan Ramadhan,setan- setan terbelenggu, maka mintalah kepada Tuhanmu agar mereka tidak pernah lagi menguasaimu”.
 

"Lalu Amirulmukminin Ali bin Abi Thalib berdiri dan berkata :
 
“Ya Rasulullah, amal apa yang paling utama di bulan ini..??”.
 
Rasulullah SAW yang mulia menjawab:

“Ya Abul Hasan, amal yang paling utama di bulan ini adalah menjaga diri dari apa yang diharamkan Allah SWT"



Sunday, August 8, 2010

lazy bum's in the hooouse!!

Im homeee....and i wanna be here until.. raya perhaps? ahahaha malas malas pemalas betul aq ni ahahaha

I love my comfort zone very much ahah...eventhou there's nothing called luxury in here.....no aircond, no flat screen, no astro, but it's so comforting, and i feel very safe being here. sheltered. pampered.

nope. there's no way i can live in a safe world. no matter what, i have to go out there, live the life, face the trouble, go to the hospital, meet the people (doctors, friends, patients, makcik kedai), chatting with the sick people, listen to people talking and torturing us with their witless brain (while maki2 dia balek dlm hati), falling in love with someone, giving and taking, and have a fight with our love ones, forgive and forget, watching movies with friends, studying and surfing the net, watching jb dancing and playing drums in youtube, critics the movies and dramas we've watched, condemn the lousy restaurant for their dishonest meals (ahaha what the hell?) ........whoah and the rest of the list of a typical uni student life in this very country.


ayuh makan nasik ayam kat dapur. best kan, xpayah susah2 pegi beli dah ade... aahahahahhahahahaha *sepak2 diri sendiri sebab malas gile*


♥ my home ♥ my bed ♥  my red dolphin =))
♥ mak ♥ ayah.
kesian ayah, asyik kne dera ngan aq hehe.

Thursday, August 5, 2010

Ortho the pain-in-the-ass posting

here I am in this very room. alllllll alone...

oh ortho's just too much....hundreds of bones and muscles and joints and nerves and all the tiny little branches that you can never ever see by your naked eyes...and the defects they bring with any injury......a conundrum of human mechanics....the more things i stare in the book, the more chaos im about to have in my brain.

but i think it is unfair for me to kinda disliking this posting, since i know where's the problem is. that is bcuz im losing parts of my basic in anatomy! huhu. waahhh dah lupa semua anat anat dlm otak ni..... *dementia??*

yeah, im coping with it. i will. but

WHERE IS MY SAMEH DOSS ANATOMY BOOKS??.......AND MY NETTER ANATOMY ATLAS,.....??? *sigh*

memory is like a sword in a battle of education...the sharper the sword, the easier you bring down the enemy...which i mean, there'll be more chances for you to win the battle... you have all the basic knowledge at your finger tips, and you'll sail through it smoother than ever ~ ~ fiu...fiu...~ ~

but memory somehow would make you crazy...yes it does. it makes you reminisce the pain you ever had before, the one that you've lost,...and it also remind you on the things that.... uh.. just forget it. the more you remember, the more embittered you'll be.

it kills you as much as it helps you with what ever live you are living in. trust me.








Hm. I always wanted to say this:

              "Saya dah habes blajarrrr....!!!!" 
                    (which is the most impossible thing once u enter this world called medicine) 













Te amor.......





 

Thursday, July 29, 2010

Lagi cerita dalam labour room - UM

UM stands for 'unmarried mother', who has given birth to a baby, a product of her premarital pregnancy. 

It was a usual day as any other day. Only that was the day where I was assigned to be in the labour room according to our group rotations. Mothers came in and out of the labour room. Some got admitted and some were discharged home for there were no alarming sign of labour.

And I...was waiting for a patient, to be clerked or a delivery to be assisted. Just assisting. I'm nobody to really conduct a delivery. huhu

Suddenly there were chaos at the patients admission center (PAC), near the the main door of the labour room. The staff there were conflicting over something that was not so obvious. They shouted and babbling, with frowning faces that inhibited me from asking anything. I'd rather be a silent observer than being shouted to...huhu... scary.

I entered the room. A young lady with a term pregnancy lying painfully on the bed, and she looked so restless. Off course, because she is in labour. (This the pain one will feels when she's about to deliver - the contraction of the uterus, the back ache, the fetus/baby that continuously pushing to get a way out of the tunnel....huu...saket giler...) The doctor continued clerking, trying to get as much information as she can before letting the girl, I should say, to get into labor. The clerking became very troublesome because she defaulted too many antenatal check up. 

"Pindahkan dia ke labour room (LR) 10," the nurse ordered. And continued babbling over something that irritated her so much.

I tried to help her to get off the bed. "Er, jalan je ke kak,?" I asked the staff for seeing no wheelchair was provided for her.



"Saya tak larat nak jalan," the girl begged, looking into my eyes.

"Jalan je..laratnye tu...baru 6 cm," she said, very wrathful. Erk.. (6cm wide of the cervical opening)

OMG 6 cm...and she just wanted this girl to walk nearly 10 meters away to the other labour room... But she was not that mean, after a few seconds, she came back with a wheelchair. Fuh lega aq. takot terberanak je die ni tgh2 berjalan nanti.

Another staff made her to the LR 10 with the wheelchair. I followed from the back, with her slippers, trousers and a bag she came in with. "Dah sampai, turun," the staff asked her to walk from the wheelchair to the bed.

"Kalau ade laki kan senang, xde la saket sorang2!" Ouchh...! This was the sentence that I will never ever forget. Like a sharp blade, it'd bleed anyone's heart who's listening to it, even I have got nothing to do with it. Let alone to the person herself. That akak is rock!! :p

Slowly she got up, with some help of the people inside the room. A lil bit like a drama scene, things went so stressful in there. They asked the girl her name, her parents name, their phone number and home adress, interspersed with some 'kata2 perlian', and a warning so that she was not lying about her details. The girl begged the staff not to tell her parents about it.

They also asked the girl for who's gonna be taking care of her after the delivery,  and she said her boyfriend had already arrange it. (OMG! they have planned it already. what a responsible asshole!). They even dig a lil deeper. The girl has no choice but to answer all the questions they asked. huhu kesian. dah la tgh saket nak bersalen, kena soal selidik pulak. Yela, punye la staff 2 kat situ ambik berat....One important thing that the girl cannot give an answer was, who are going to take care of the baby, since the girl was still a 2nd year diploma student in a nearby college... They said she can't keep the baby since was a minor (budak bawah umur).

The scene went no longer than 15 minutes, until the staff nurse incharged re-assessed the cervical opening.

"8 cm!" she alarmed. It seemed like she can predict that the delivery will occur very soon, unlike the other delivery of a primigravid (primi=first, gravid=pregnancy) mother. She asked us to get prepared. My colleague Ahnaf wore the apron and a pair of sterile gloves and stood beside the staff nurse (aq bg Anap conduct since die baru bg patient die kat aq..huhu).

Few minutes later she asked the girl to start pushing. "Os fully at 14:35," she reported, and another staff were recording.

"Teran dik, dah dekat dah ni, dah rase pun kepala die" I can barely see the baby's hair. "Ok sikit lagi, ok skrg teran kuat2" the staff nurse did all the orders, in order to help her coordinating between voluntarily pushing and the involuntary uterine contraction. It is something every mother should learn! Awesome. The baby can even die if the mother doesn't know how to push correctly. Owh I'm digressing. Back to the scene. Things went very smoothly and I was nothing more than an observer. haha.Oh I did sometime gave her support ok.

"Puussshhhhh...."

"Baby's out, 14:42 hr" Oh my.....that was very rapid. Just in a blink of an eye.......................... after 7 minutes of pushing and the baby's already kissing the mother's assess. huu...




Gambar hiasan. Eh budak ni ade talipes....hehe... mummy, i pinjam ye gambo anak u.... :)


Jadi betulla apa yang Ustaz Hasrizal cerita dalam entry dia tentang kelahiran anaknya yg ke3. Kata nurse tersebut: “kalau ikut pengalaman saya di hospital, orang yang baik-baik memang sakit bersalin, tetapi senang melepaskan nyawa bila nak mati. Tetapi perempuan zina, memang cukup mudah semasa bersalin, tetapi ketika nazak, naudhubillah.. Allah sahajalah yang tahu siksanya nyawa nak lepas!” lebih kurang cetula ayatnye... dipetik dari artikel Tiga Hospital Tiga Suasana.
 

Now I saw partly of what the nurse said, with my eyes.....part yg senang bersalin tu. Yg susah pun dah tgk. Memang sakkeettt. Perasaan bercampur baur tatkala pertama kali menyaksikannnya. Bukan nak menjatuhkan mauah sesape, sekadar berkongsi pengalaman. Dan pengalaman nurse yg Ustaz Hasrizal cerita tu juga. Ianya iktibar untuk kita.

Naudzubillahi mindzalik.....


nota kaki: nurse yg marah2 tu bukan sebab die bengkeng. tak, diorg baik je sanye, cool je... tp mase tu diorg sgt upset sebab terpakse mengadap kelahiran anak luar nikah.....mmg diorg xsuke..... hu... tp x la semua, ade jugak yg berlembut dgn budak tu. Hm agaknye diorg xnak budak2 ni sesuke ati je nnti dtg branak anak tidak sah taraf kat situ untuk kali kedua dan ketiga dan seterusnye,,,kot.

Wallahua'lam :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...