Sunday, December 20, 2009

LR ep2: Ku berlari mencicit-cicit di dalam LR........

Tepat jam 11.25 pagi....

Aku di LR 4...setia menjaga pt ku.. seorang ibu muda yang bakal melahirkan anak sulungnya. Sakit semakin kuat, dan tekanan darahnya semakin tinggi. Tiba masa utk dia makan ubat darah tingginya.

"Nadia, bagi pt makan ubat. Bagi air tu.." kata kak ani kepadaku.

"Eh, air ni air pt ni ke kak ani? Rasanye macam air lama je.." aku sangsi.

"Bukan rasanye. Pegi la tukar air lain Nadia, gi...gi cpt.." kak ani memberi arahan. 2 biji tablet labetalol sudah berada di tapak tangannya, sedia utk diberi kpd pt itu. Aku pun berjalan pantas....sepantas mungkin....

Untuk nak ke pantri pesakit, aku melintas depan beberapa LR... Tiba2 ada suara memanggil dari belakangku "Adik, adik...dik...!!" Aku menoleh ke belakang. Kelihatan seorang JM melambai2, dengan tangan yg bersarung sterile glove. "Sini kejap, mintak tolong, cepat..!" Dengan memegang gelas berisi air separa penuh di tangan, aku berjalan pantas ke LR 10.

"Tolong bukakkan cord clamp," kelihatan sepertinya akak ni nak buat VE....sorang2... Tapi aku kehairanan... 'eih? xkan buat VE nak pakai cord clamp? baby pun xkuar lg, nak buat ape dgn cord clamp ni? ntah2...'

"os fully ke kak??" aku bertanya sambil tangan membuka bungkusan cord clamp. Kerana dah pakai sterile glove, akak tu tak boleh sentuh barang2 yg tak sterile.

"a'ah.."

"Yeke? akak sorang je? saya nak assisst!!"

"hah. cepat pakai glove!"

"warggh. tapi kejap kak. patient sy nak makan ubat ni. sy pegi bg die air kejap!!"

Warggh. Agak sympathetic seketika. Melihat kepala bayi dah sampai ke pintu dunia, tapi hanya ade seorang nurse yang nak menyambutnya...

Aku pun berlari ke pantri, cedok air sambil berkata2 di dalam hati 'Gila rilek akak nih.....biar benar os fully, tapi bleh duk senyap lagi!!?'

Memang tengah hari tu agak sibuk...akak kat LR 10 tu sbnrnye dari jaga LR 9 , dan nurse yang menjaga LR 10 tu masa tu sedang menolong 'top and tail' (bersihkan, timabang, ukur n siap2kan baby) bayi kat bilik lain...ketiadaan JMp sangat dirasai.. haha...

Aku meneruskan larian ke LR4 ku, hulurkan air tu kpd kak ani.

"akak, sy nak assisst kat LR 10...os fully tp Jm ade sorg je..."

"Hah, pegi, pegi...cepat.." kak ani memberi sokongannye sambil menyambut gelas dari tanganku.. hahaha...

Aku berlari kembali ke LR 10... Kelihatan sorang lagi JM di dalam, sedang mengenakan sterile glove... 'oh..nampaknye aku dapat buat top n tail je la ni...' sedikit kekecewaan timbul di hati, setelah berlari2an ke situ.. Aku pun mencari2 suction tube...

"Adik nak conduct eh, g cpt.." kata akak JM itu. Wah! nampaknye die ade telepathy, bleh dengar suara hati aku =)

"oh..ok2..."

Alhamdulillah.... bayi selamat keluar tepat 11.30am... cord plak 11.33am....
Plus, aku dapat belajar macam2 dari kak efa yg baik itu.. hehe... =)



Begitulah kisahnya......antara kisah2 larianku dalam dunia LR itu....









p/s: Dengar kisah syed n yunus sambut baby india tadi lagi tragis. Tengah timing contraction tibe2 ade bunyi baby nanges...rupa2nya baby dah keluar....sebab si ibu duk meneran dari awal, padahal belum tiba masa nak bersalin lg.... Jadi mak bidan syed.. haha.

6 comments:

yellowrose said...

aku sekalik terase berlari2 ngn ko kat joden nih...hahahahah.BES GILER KOTTTTTTTTTTTT.....SUKE BUSY2 SAMBIL BERLARI2 SAMBIL TERKEJAR2...CEH BAJET MCM BYK PATIENT GILER..

Ndea said...

ceh. poyo abes kwn aq sorg nih haha =D

xpe2, bgus la tuh...ade smngt... pastu bleh jd pelakon grey's anatomy plak haha

aq xpuas lg mnyambut delivery kat temerloh ni... Wuwu...

frm said...

echeh.. DR Ndea. :D
VE tu ape weh? ak x tau mksd lain VE slain dr kump VE

Aderi Aryasu said...

Salam...
wow, good blog content... walaupun aku x phm ape2 terms medic, tapi situasi yg cenggitu dpt dibayangkan mcm ER...

mulia sungguh kerja2 kamu semua ni..
good luck in the future..

Ndea said...

fath - VE= vaginal examination. aq ade citer pasal mnde ni dalam previous entry...sile lihat, mne tau ko bleh dpt gambaran....sumer org kena tau pasal nih, so xde la nanti ngamuk bile doktor buat VE kat isteri memasing nanti... huhu. =)

Ndea said...

adli - trimas! hee...xde pape la...biase2 je.. bile time2 ramai org nak terbersalin (delivery) tu yg kalut sket... really miss all that.. tnx again =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...