Friday, December 18, 2009

LR ep1 Menanti ibu bersalin satu ujian...isikan masa terluang dengan..........penjalajahan VE.


p/s: mungkin ada yg berpendapat entry sy kali ni 'kurang manis', 'x sesuai' atau 'pervert' atau ape2 lg la.... tp bg sy, sy tidak menulis utk tujuan2 buruk begitu......walaupun pd mata anda2 semua perkara ini menjijikkan, atau mengerikan dan tidak patut.....tp ianya ilmu yg sgt berharga sy...dan orang2 seperti kami...para bakal 'hamba' di rumah sakit itu.... =)


Ikut nasib...


Itula ape yg boleh aku katakan...

Datang awal, tunggu dari pagi, dari mula2 si ibu naik ke katil, pasangkan CTG, kemaskan kainnya, berborak2 dengan si idu untuk menenangkannya, insert branula, ambil blood, ambil BP dan heart rate, timing contraction selama 3-4 jam, atau 5-6 jam atau 6-7 jam....kemudian.....tiba masa untuk ke kelas, seminar atau case presentation dengan specialist atau prof dari ampang....
apekala melangkah je kaki keluar dari dewan bersalin, terdengar si cenonet itu meraung, tanda salam di saat mula2 menjenguk dunia fana ini.....

atau mungkin juga ibu itu bakal disorong ke dewan pembedahan utk emergency caesarean kerana prolonged 2nd stage of labour, atau obstructive labour....atau pun fetal distress.....huhuuh

Warghhh.... rasa seperti mahu membenankan kepala ke dalam tanah.... @_@

Oh x mengapalah....dunia ibarat roda....

Ada jugak pengalaman, dalam masa 2 jam, aku dapat sambut 2 delivery, yang x sampai 1 jam pun setiap satu delivery itu.... indah bukan? rasa macam nak pegi labour room hari2.... haha =D

maka kita bersiap2lah ke OT.....
mahu lihat caesarean section...huhu



Hari VE sedunia

Pagi semalam....Selesai solat subuh di surau labour room, aq ke bilik2 bersalin dalam pukul 7 pg. Mencari ibu2 yg nak bersalin. hehe. Alhamdulillah nasib agak baik sebab tak ramai medical student (MS) kat labour room...[rasanye aq yg pertama sampai]. JMP (jururawat masyarakat pelatih) pun ade 2-3 orang je. Patient pun ade dalam 4 orang. So aku dapat la jage 2 bilik, dgn kerjasama JMP-JMP yg baik...

LR 4.... 27 thn, Gavida 2 Para 1 (2nd pregnancy, n dah ade 1 org anak), 38weeks of pregnancy. "InsyaAllah, xlama ni.." hati berkata. tepat pukul 8pg, Dr. H [houseman] masuk utk tengok patient. Mcm biase die akan buat VE (vaginal examination) utk assess bukaan cervix.... which is a must, to record the process of labour of the mother. So kite bleh la jangka bila si ibu akan bersalin (jangkaan ni pun x selalunye betul).

Dr. H tgk aq hanya terpaku di tepi katil pesakit "U don't wanna do the VE?...take ur chance to learn to do it...bla..bla..." dan aq x dapat nak tangkap the rest of his sentence, since he was wearing a mask, n aq pun tgh mamai2 lagi sbb tido pkul 3.30pg....huhu... then i just answer "Ok2.." I picked a sterile glove, and stand beside him. "Now u do.." he ordered me.

'Err.....keadaan lembap dan suam...' aq terngiang2 skrip JMP ketika mereka buat VE.... hahaha...


"So how was it? Can u appreciate the cervix?" asked Dr. H

"Erm, nope doctor, everything is soft in there..... I dunno know whether I'm reaching the right part or not." I answered.

"Yeah, it's okay for ur first time (actly this is my 2nd VE)... Me too, when I was 1st time doing VE, I hit the wall of cervix, didn't even find the opening. Actually u have to go downward an posteriorly, there u'll find a sort of hole with a thick wall... that's the opening of the cervix, or 'os'..."......he taught me this and that.....

"Owh...ok.. thanks Dr. H"

Tak sangkanye ade yg sudi nak ajar... =)

"Next time u go to the screening, u can find 2-3 cm os, when there's a fully os, u try again to do it, feel a 9-10 cm os...try do it again and again, u'll be able to aprreciate the differences of the dilatations, and the thickness of the cervix..."

"Hou.. ok2..I wil... " I smiled.....and smiled... =))


Maka bermulalah penjelajahan VE ku...

Sementara menunggu patient dlm LR4 td, aq berjalan2 ke screening. Kelihatan seorang ibu muda sedang berbaring di atas katil. Di hujung katil, ade VE set diletakkan di atas troli. Aq pun pegi kat Dr. R, juge sorg HO (houseman)...

"Dr, patient kat bed 3 tu nak buat ape?" [mksd aq: ape yg Dr nak buat dgn pt tu?.. ]

"Nak buat VE..."

"Oh, saya nak buat jugak boleh Dr?" [msd aq: saya pun nak buat VE kat pt tu, boleh Dr?]

"Boleh2...jom" jwb Dr. R

Dengan menggunakan firasat yg ade..."3cm kan Dr?"

"A'ah..3cm.."

yay! ^_^


Adik?

Lepas dapat sekelumit ilmu kat screening, aq ke LR1, pt baru ditolak masuk. Kelihatan ade Dr. Z..

"Dr tengah review ek?"

"Oh, dah abes dah...br je siap.."

"ala yeke...xpe2..hehe"

"Hahaha...dah abes....xdpt buat!!..hahaha.." terdengar suara sumbang mentertawakan aq dr belakang.. 'ah, lantak e engkau lah...' dengan hati yg geram dgn si pemilik suara sumbang itu, Aq pun terus ke LR2... kat situ ade Dr. Z and Dr. I..

Dr. Z : I, ni adek ko nak buat VE...

'adik?? ade2 je la Dr. Z ni....' xkisahla... dpt jugak lg 1 pengalaman...

"4cm eyh doc?" aq bertanya at Dr. I lepas selesai examine pt tu.

"yup, 4cm"

Yay! ^_^

Teruskan penjelajahan ilmu

Jam sudah menunjukkan tepat 12.30pm... 'Erm, bilik sblh ni nak review pkul 12.30...' Aq pun duk mengintai2 kalau ade doktor yg dtg nak review pt tu.... Xlama lepas tu, Dr.Z lalu...

Dr. Z: "Eh, bilik mne td? LR4 ke 6?"

SN (staff nurse): haa...tu pun dia... LR4 ni doc...

Aq pun terus ikut Dr. Z dr belaknag...hati sudah berbunga2...

"Ha, nak buat VE. P amik glove cpt" Dr. Z berkata kpd ku.

"eh. hahaha.." xsangka Dr. Z memahami tujuan kehadiranku di situ... haha

"Eh. gelak plak die. org ckp betul2..."

"Eh, btul2.. nak2...ok sy amik glove.." aku pun terjingkit2 mencapai glove di rak yg tinggi dlm bilik itu.

"Tp sy xdpt nak appreciate lg la doc....sy reti nk rse dilatation je..."

"meh sini..." Dr.Z ambil 1 kertas dan melukis gmbr cervix itu.... "ok, ini cervix punye wall, ini os die...bile masukkan jari, kamu akan rase ini..... mcm ini... bla...bla... kalau kepala baby dah descent, kamu akan rase kepala atau rambut dia kat os tu....pastu rase thickness of the wall tu skali, sme de 1 cm atau dah effaced......bla..bla.."

Wah.... alhamdulillah...dpt lg ilmu... thanks Dr.Z! =)


"Hah, kamu buatlah..."

"Oh, saya buat dl?" mcm x percaya plak...slalunye Dr yg buat dl, br suruh student buat.. hehe.

Setelah selesai examine pt tu..... "Doktor dpt brpe, 4cm eyh doktor?"

"A'ah..."

Yay! ^_^














moral of the story: 1. Tak de ape yang menjijikkan.... sebelum kritik kerja atau kata2 org lain, sila kaji dulu ttg kerja org itu..ok... 2. isikan masa terluang menunggu di labour room dgn membuat procedur2 such as taking blood, insert branula, take BP....and do VE! smpai skrg sy masih xpandai lg nak appreciate mnde2 laen slaen dilatation of the os haha =) 3. obstetric is tiring, but it is very2 interesting =) 4. Nadia!!! jgn lupe case write up dan seminar kamooo!!!! >=p

7 comments:

Shazwani Adnan said...

salam

u're lucky having this apportunity doing VE. here I only did it once.

Sop said...

wah hebatnye! aku buat VE dua kali je.

yellowrose said...

"Maka bermulalah penjelajahan VE ku... "
ADUI...lawak ayat ko nih..mcm hunting ape jek..
besnye dpt blaja macam22222..!saje nak jeleskan aku kan...saba2 ....

Ndea said...

Wani - oh yeah? patient factor or lack of supervision from the doctors? I feel very lucky to be exposed to such experiences =)alhamdulillah..xpe2, ko blk mesia nti buat attachment kat O&G ok....sgt best =)

usop - oh really my senior? ampang people dont really 'like' VE that much eh?


asma' - haha aq pun xsedar ayat tu lawak ke x.. =) haha tq2 weh...rase x sesia aq mencoret di sini bile ade die hard fan O&G mcm ko ni hehe
moral of the story, balek la keje kat mesia weh! =p hahaha

noin said...

aku bace.. tapi no comment arh. huhu.. gud2 :)

mr KA said...

gud.... menarik.... cerite banyak2 lagi.. hehehhe

Ndea said...

ain & mr KA - hehe tnx 4 reading!...malangnye O&G posting ni sgt happening, n idea yg sgt menimbun hngge xsempat nak susun idea2 tu utk ditulis di sini.... =( some other time, perhaps...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...