Sunday, December 20, 2009

LR ep2: Ku berlari mencicit-cicit di dalam LR........

Tepat jam 11.25 pagi....

Aku di LR 4...setia menjaga pt ku.. seorang ibu muda yang bakal melahirkan anak sulungnya. Sakit semakin kuat, dan tekanan darahnya semakin tinggi. Tiba masa utk dia makan ubat darah tingginya.

"Nadia, bagi pt makan ubat. Bagi air tu.." kata kak ani kepadaku.

"Eh, air ni air pt ni ke kak ani? Rasanye macam air lama je.." aku sangsi.

"Bukan rasanye. Pegi la tukar air lain Nadia, gi...gi cpt.." kak ani memberi arahan. 2 biji tablet labetalol sudah berada di tapak tangannya, sedia utk diberi kpd pt itu. Aku pun berjalan pantas....sepantas mungkin....

Untuk nak ke pantri pesakit, aku melintas depan beberapa LR... Tiba2 ada suara memanggil dari belakangku "Adik, adik...dik...!!" Aku menoleh ke belakang. Kelihatan seorang JM melambai2, dengan tangan yg bersarung sterile glove. "Sini kejap, mintak tolong, cepat..!" Dengan memegang gelas berisi air separa penuh di tangan, aku berjalan pantas ke LR 10.

"Tolong bukakkan cord clamp," kelihatan sepertinya akak ni nak buat VE....sorang2... Tapi aku kehairanan... 'eih? xkan buat VE nak pakai cord clamp? baby pun xkuar lg, nak buat ape dgn cord clamp ni? ntah2...'

"os fully ke kak??" aku bertanya sambil tangan membuka bungkusan cord clamp. Kerana dah pakai sterile glove, akak tu tak boleh sentuh barang2 yg tak sterile.

"a'ah.."

"Yeke? akak sorang je? saya nak assisst!!"

"hah. cepat pakai glove!"

"warggh. tapi kejap kak. patient sy nak makan ubat ni. sy pegi bg die air kejap!!"

Warggh. Agak sympathetic seketika. Melihat kepala bayi dah sampai ke pintu dunia, tapi hanya ade seorang nurse yang nak menyambutnya...

Aku pun berlari ke pantri, cedok air sambil berkata2 di dalam hati 'Gila rilek akak nih.....biar benar os fully, tapi bleh duk senyap lagi!!?'

Memang tengah hari tu agak sibuk...akak kat LR 10 tu sbnrnye dari jaga LR 9 , dan nurse yang menjaga LR 10 tu masa tu sedang menolong 'top and tail' (bersihkan, timabang, ukur n siap2kan baby) bayi kat bilik lain...ketiadaan JMp sangat dirasai.. haha...

Aku meneruskan larian ke LR4 ku, hulurkan air tu kpd kak ani.

"akak, sy nak assisst kat LR 10...os fully tp Jm ade sorg je..."

"Hah, pegi, pegi...cepat.." kak ani memberi sokongannye sambil menyambut gelas dari tanganku.. hahaha...

Aku berlari kembali ke LR 10... Kelihatan sorang lagi JM di dalam, sedang mengenakan sterile glove... 'oh..nampaknye aku dapat buat top n tail je la ni...' sedikit kekecewaan timbul di hati, setelah berlari2an ke situ.. Aku pun mencari2 suction tube...

"Adik nak conduct eh, g cpt.." kata akak JM itu. Wah! nampaknye die ade telepathy, bleh dengar suara hati aku =)

"oh..ok2..."

Alhamdulillah.... bayi selamat keluar tepat 11.30am... cord plak 11.33am....
Plus, aku dapat belajar macam2 dari kak efa yg baik itu.. hehe... =)



Begitulah kisahnya......antara kisah2 larianku dalam dunia LR itu....









p/s: Dengar kisah syed n yunus sambut baby india tadi lagi tragis. Tengah timing contraction tibe2 ade bunyi baby nanges...rupa2nya baby dah keluar....sebab si ibu duk meneran dari awal, padahal belum tiba masa nak bersalin lg.... Jadi mak bidan syed.. haha.

Friday, December 18, 2009

LR ep1 Menanti ibu bersalin satu ujian...isikan masa terluang dengan..........penjalajahan VE.


p/s: mungkin ada yg berpendapat entry sy kali ni 'kurang manis', 'x sesuai' atau 'pervert' atau ape2 lg la.... tp bg sy, sy tidak menulis utk tujuan2 buruk begitu......walaupun pd mata anda2 semua perkara ini menjijikkan, atau mengerikan dan tidak patut.....tp ianya ilmu yg sgt berharga sy...dan orang2 seperti kami...para bakal 'hamba' di rumah sakit itu.... =)


Ikut nasib...


Itula ape yg boleh aku katakan...

Datang awal, tunggu dari pagi, dari mula2 si ibu naik ke katil, pasangkan CTG, kemaskan kainnya, berborak2 dengan si idu untuk menenangkannya, insert branula, ambil blood, ambil BP dan heart rate, timing contraction selama 3-4 jam, atau 5-6 jam atau 6-7 jam....kemudian.....tiba masa untuk ke kelas, seminar atau case presentation dengan specialist atau prof dari ampang....
apekala melangkah je kaki keluar dari dewan bersalin, terdengar si cenonet itu meraung, tanda salam di saat mula2 menjenguk dunia fana ini.....

atau mungkin juga ibu itu bakal disorong ke dewan pembedahan utk emergency caesarean kerana prolonged 2nd stage of labour, atau obstructive labour....atau pun fetal distress.....huhuuh

Warghhh.... rasa seperti mahu membenankan kepala ke dalam tanah.... @_@

Oh x mengapalah....dunia ibarat roda....

Ada jugak pengalaman, dalam masa 2 jam, aku dapat sambut 2 delivery, yang x sampai 1 jam pun setiap satu delivery itu.... indah bukan? rasa macam nak pegi labour room hari2.... haha =D

maka kita bersiap2lah ke OT.....
mahu lihat caesarean section...huhu



Hari VE sedunia

Pagi semalam....Selesai solat subuh di surau labour room, aq ke bilik2 bersalin dalam pukul 7 pg. Mencari ibu2 yg nak bersalin. hehe. Alhamdulillah nasib agak baik sebab tak ramai medical student (MS) kat labour room...[rasanye aq yg pertama sampai]. JMP (jururawat masyarakat pelatih) pun ade 2-3 orang je. Patient pun ade dalam 4 orang. So aku dapat la jage 2 bilik, dgn kerjasama JMP-JMP yg baik...

LR 4.... 27 thn, Gavida 2 Para 1 (2nd pregnancy, n dah ade 1 org anak), 38weeks of pregnancy. "InsyaAllah, xlama ni.." hati berkata. tepat pukul 8pg, Dr. H [houseman] masuk utk tengok patient. Mcm biase die akan buat VE (vaginal examination) utk assess bukaan cervix.... which is a must, to record the process of labour of the mother. So kite bleh la jangka bila si ibu akan bersalin (jangkaan ni pun x selalunye betul).

Dr. H tgk aq hanya terpaku di tepi katil pesakit "U don't wanna do the VE?...take ur chance to learn to do it...bla..bla..." dan aq x dapat nak tangkap the rest of his sentence, since he was wearing a mask, n aq pun tgh mamai2 lagi sbb tido pkul 3.30pg....huhu... then i just answer "Ok2.." I picked a sterile glove, and stand beside him. "Now u do.." he ordered me.

'Err.....keadaan lembap dan suam...' aq terngiang2 skrip JMP ketika mereka buat VE.... hahaha...


"So how was it? Can u appreciate the cervix?" asked Dr. H

"Erm, nope doctor, everything is soft in there..... I dunno know whether I'm reaching the right part or not." I answered.

"Yeah, it's okay for ur first time (actly this is my 2nd VE)... Me too, when I was 1st time doing VE, I hit the wall of cervix, didn't even find the opening. Actually u have to go downward an posteriorly, there u'll find a sort of hole with a thick wall... that's the opening of the cervix, or 'os'..."......he taught me this and that.....

"Owh...ok.. thanks Dr. H"

Tak sangkanye ade yg sudi nak ajar... =)

"Next time u go to the screening, u can find 2-3 cm os, when there's a fully os, u try again to do it, feel a 9-10 cm os...try do it again and again, u'll be able to aprreciate the differences of the dilatations, and the thickness of the cervix..."

"Hou.. ok2..I wil... " I smiled.....and smiled... =))


Maka bermulalah penjelajahan VE ku...

Sementara menunggu patient dlm LR4 td, aq berjalan2 ke screening. Kelihatan seorang ibu muda sedang berbaring di atas katil. Di hujung katil, ade VE set diletakkan di atas troli. Aq pun pegi kat Dr. R, juge sorg HO (houseman)...

"Dr, patient kat bed 3 tu nak buat ape?" [mksd aq: ape yg Dr nak buat dgn pt tu?.. ]

"Nak buat VE..."

"Oh, saya nak buat jugak boleh Dr?" [msd aq: saya pun nak buat VE kat pt tu, boleh Dr?]

"Boleh2...jom" jwb Dr. R

Dengan menggunakan firasat yg ade..."3cm kan Dr?"

"A'ah..3cm.."

yay! ^_^


Adik?

Lepas dapat sekelumit ilmu kat screening, aq ke LR1, pt baru ditolak masuk. Kelihatan ade Dr. Z..

"Dr tengah review ek?"

"Oh, dah abes dah...br je siap.."

"ala yeke...xpe2..hehe"

"Hahaha...dah abes....xdpt buat!!..hahaha.." terdengar suara sumbang mentertawakan aq dr belakang.. 'ah, lantak e engkau lah...' dengan hati yg geram dgn si pemilik suara sumbang itu, Aq pun terus ke LR2... kat situ ade Dr. Z and Dr. I..

Dr. Z : I, ni adek ko nak buat VE...

'adik?? ade2 je la Dr. Z ni....' xkisahla... dpt jugak lg 1 pengalaman...

"4cm eyh doc?" aq bertanya at Dr. I lepas selesai examine pt tu.

"yup, 4cm"

Yay! ^_^

Teruskan penjelajahan ilmu

Jam sudah menunjukkan tepat 12.30pm... 'Erm, bilik sblh ni nak review pkul 12.30...' Aq pun duk mengintai2 kalau ade doktor yg dtg nak review pt tu.... Xlama lepas tu, Dr.Z lalu...

Dr. Z: "Eh, bilik mne td? LR4 ke 6?"

SN (staff nurse): haa...tu pun dia... LR4 ni doc...

Aq pun terus ikut Dr. Z dr belaknag...hati sudah berbunga2...

"Ha, nak buat VE. P amik glove cpt" Dr. Z berkata kpd ku.

"eh. hahaha.." xsangka Dr. Z memahami tujuan kehadiranku di situ... haha

"Eh. gelak plak die. org ckp betul2..."

"Eh, btul2.. nak2...ok sy amik glove.." aku pun terjingkit2 mencapai glove di rak yg tinggi dlm bilik itu.

"Tp sy xdpt nak appreciate lg la doc....sy reti nk rse dilatation je..."

"meh sini..." Dr.Z ambil 1 kertas dan melukis gmbr cervix itu.... "ok, ini cervix punye wall, ini os die...bile masukkan jari, kamu akan rase ini..... mcm ini... bla...bla... kalau kepala baby dah descent, kamu akan rase kepala atau rambut dia kat os tu....pastu rase thickness of the wall tu skali, sme de 1 cm atau dah effaced......bla..bla.."

Wah.... alhamdulillah...dpt lg ilmu... thanks Dr.Z! =)


"Hah, kamu buatlah..."

"Oh, saya buat dl?" mcm x percaya plak...slalunye Dr yg buat dl, br suruh student buat.. hehe.

Setelah selesai examine pt tu..... "Doktor dpt brpe, 4cm eyh doktor?"

"A'ah..."

Yay! ^_^














moral of the story: 1. Tak de ape yang menjijikkan.... sebelum kritik kerja atau kata2 org lain, sila kaji dulu ttg kerja org itu..ok... 2. isikan masa terluang menunggu di labour room dgn membuat procedur2 such as taking blood, insert branula, take BP....and do VE! smpai skrg sy masih xpandai lg nak appreciate mnde2 laen slaen dilatation of the os haha =) 3. obstetric is tiring, but it is very2 interesting =) 4. Nadia!!! jgn lupe case write up dan seminar kamooo!!!! >=p

Thursday, December 3, 2009

Prakata... [wahaha]




Mata melihat....hati terkedu..lidah terkelu.....


bukan setitik dua peluh yang merembes di wajah itu....bukan sedikit darah yang tumpah....bukan secebis kudrat yang hilang......tapi, seluruh nyawa digadaikan....

demi melihat lahirnya si anak yang kecil itu, yang daif itu....tak tak munkin faham erti derita seorang ibu....

payah langkahnya
sakit duduknya
penat berdirinya
terganggu tidurnya
apalagi makan minum yang diselangi muntah2 yang menderitakan.....


insaflah anak, kenangilah derita yang ditanggung ibumu ketika melahirkanmu....












Masih belum sempat untuk menulis panjang
InsyaAllah dalam masa terdekat
Aku akan kupas pandangan mata hati
selama seminggu berada di posting yang penuh keinsafan nih....huhu...










p/s: aku bukanlah seorang anak yang baik....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...