Thursday, October 29, 2009

Aku baru belajar beberapa pelajaran di tadika selepas 16 tahun meninggalkan tadikaku


Entah kenapa semenjak dua menjak ini, minda kerap memutar2 memori sewaktu tadika dulu. Senaif kanak2 berumur 6 tahun yang lain, beruniform biru dan bertudung putih, serkup meleret hingga ke dahi. Oh comelnye aku ketika itu!

Aku mengayuh basikal biruku ke tadika, ditemani emak sambil menolak stroller bayi berisi Aff di dalamnya, berbumbungkan sebatang payung buat belindung dari panas suria pagi.


Tadika Ihkaam. Entah apa maknanye dari segi istilah, sampai sekarang pun aku tak tahu. Mungkin malas nak ambil tahu?... Ada 2-3 orang guru di tadika itu, dan seramai lebih kurang 20 orang murid2 comel dan comot.



Didenda membaca buku cerita bergambar di luar kelas agar tidak mengganggu kawan-kawan lain belajar mengeja di dalam kelas

Kelmarin aku ikut mak ke kelas menjahit manik di Tadika Kemas. Aktiviti suri2 rumah di petang2 hari. Saja nak tengok apa mereka buat... Semasa dalam tadika tu, aku terpandang sebuah rak buku. Beberapa buah buku cerita dongeng dan teladan kanak2 tersusun separa kemas di atasnya. Zooooppp! Memory pantas mengimbas kenangan 16 tahun lalu...


"Nadia, Aimi, meh ikut cikgu..." ujar cikgu tadikaku kepada kami berdua.

'Eh, aku ade pecahkan pasu ke tadi?..' Agak pelik, kenapa kami dipanggil keluar sedangkan kelas baru nak mula.

Sebagai pelajar yg baik, kami akur. Kami di suruh duduk di ruang tamu tadika itu, berhampiran dengan rak buku.


"Nah, Nadia amik buku ni, Aimi amik buku ni...duduk sini, baca ye..." kata cikgu itu kepada kami.

'Lah...nak suruh baca buku rupenye...' getus hati comelku.

"Kitorang nak baca dalam kelas boleh tak cikgu?" aku bertanya secomel yang mungkin. Bosannya duduk luar kelas ni... Ape barang...


"Baca kat situ je lah..." kata cikgu itu lagi sambil menuju ke mejanya.

Kami pun mula membaca...dengan perasaan yang kebosanan kerana terpisah dengan kawan2. Dari luar kelas terdengar suara kawan2 menjerit2 mengeja beberapa suku kata perkataan..membuat hati rasa nak bangun dan menyertai meraka. Walaupun buku cerita itu mengandungi gambar2 haiwan berwarna-warni yang boleh timbul2...namun hati aku sikit pun tak terhibur.. huu...



Setelah 16 tahun berlalu baru la aku paham kenapa kami berdua tiba2 disuruh membaca buku cerita di luar kelas ketika sesi pembelajaran sedang berjalan di dalam kelas.... Kerana kami berdua - aku n aimi akan berebut2 bersuara, dan kalau perlu, berteriak untuk menjawab soalan2 cikgu..apalagi kalau disuruh mengeja... B O = bo, L A = la, BOLA! Hahaha. Sistem denda yang paling berkhikmah. Wuwu~~



Ini bukan buku dongeng -Gambar hiasan





Saya pun pernah pergi Zoo!

Kebelakangan ni mak sibuk menguruskan lawatan tahunan pelajar2 Tadika PASTI ke Zoo Negara bulan depan. Membuat tempahan tiket, menguruskan peserta2 dan pengiring.... dan semua ini memerangkap minda aku untuk sekali lagi memutar kembali kenangan di tadika, 16 tahun lalu...


"Okay murid2, hari ni kita nak belajar pasal haiwan... Baiklah, siapa pernah pergi zoo? angkat tangan...."

"Saya!..."
"Saya pun!!..."
"Saya pun penah jugak.."

Aku? Mana boleh tertinggal....

"Saya pun pernah pergi zoo jugak cikgu, masa kecik2 dulu...heh"

Mendengarkan jawapanku, tiba2 Cikgu berubah wajah...

"Hehh....kalau pergi masa kecik2 dulu tak kira lah...!" getus cikgu itu.


Erk..
Aku terdiam. Sungguh tak sangka jawapan aku akan di'reject' mentah2 begitu... Aku terus terduduk, membisu di tempatku, betul2 di depan cikgu... [budak skema duduk depan skali] Namun kelas terus rancak. Mereka mula belajar membunyikan suara2 haiwan2 di zoo itu. Entah apa yang seronok dengan kehebatan bunyi masing2,...dan aku terpinggir kesedihan, sunyi, kelu, terkedu.... sehinggalah kelas berakhir...



Rupa-rupanya....kini, setelah 16 tahun berlalu, baru aku sedar, sebenarnya aku tersalah paham konsep kelas itu... Sangkaku, siapa yang tak pernah pergi zoo, atau yang pergi zoo masa kecik2 dulu, tak boleh join kelas ni.. Duduk diam2 saja di situ... Hahaha....


Cuba buat bunyi chimpanzee ni sket aku nak dengar...! -gambar hiasan








Moral of the story: Cara berfikir dan memahami sorang kanak2 umur 6 tahun tak sama dengan cara dia berfikir bila dia dah berusia 22 tahun... Huhuhu =D




Wednesday, October 14, 2009

Ninety percents LUCK



Rindu?

Erm, I prefer addicted.

How on earth could I be missing that stupid, black rounded thing called 'bola bowling'... As usual, post-exam weekend is the time when the addiction is irresistible.

Mine is 70123.. Just an amateur straight ball.. 11lb weigh. Nothing to brag about. Just a lil appreciation to this 'mende bulat' for being so loyal to me all this while.





Sekitar minggu exam....


Isk3 selekehnye meja study pempuan nih... :p

Ps/: (klu boleh di zoom) artikel di laptop tu berformat pdf (adobe reader) ok...
lambang sy sedang membaca CPG (clinical practice guideline), bukan facebook! haha... ^__^



Tak tahulah kenapa macam tak de haluan aku di pagi2 buta ni... Lepas kena 'kejutan short case' pagi semalam...

"Mata tu dah merah sembab dah nadia...gi la tido.." ujar Kinah 30 minit yang lalu.

Merah sembab? Yeke...? Ke, kesan linangan air mata siang tadi masih berbekas? Diorang prasan ke ekh..?

Aduh...

Bukan sebab tak buleh buat, tapi sangat2 terkesan dengan exam surgery yang lepas. Cuma sebak je tadi, huh, jiwa halus rapuh...

Even though macam mana hancur pun performance aku seperti dalam previous exam, aku takkan nangis. Ini sebab aku sedih, atas faktor2 luaran that would greatly affect my performance, and my results.

Macam orang tak kuat semangat! haha... I'm all okay rite now... Yelah, ujian...



Dua 'poket doraemon' siap terisi dgn kelengkapan untuk ke clinical exam.


Hernia

This is a story of my previous posting (surgery) examination at HoSHAS, Temerloh.

Without knowing why, a day before the exam, I was sort of having a bad feeling about the examination, particularly about hernia topic.

My turn for the Short case session. The examiner, who is a surgeon brought me into the ward. There was a group of 3 men chit-chatting nearby a bed at the corner of the room. They were all looked healthy, around 40-55 years old, and they all wore the white gowns.

Oh no! This must be hernia. They were healthy because they were just admitted for the elective surgery for the hernia (not because of any illness), which is so common over there, and the white gown was an OT (operation theater) gown.

After given a briefing by the examiner, I started examining the patient, which was one of those 3 hernia-men.


"Pakcik, boleh masuk balik tak bengkak ni?" I asked him, before I could proceed to coughing pulse and occlusion test.

"Tak boleh.." he said. I asked once more, to make things clear to him. And the answer was the same.

Nah, I cannot perform those 2 test on this patient because the hernia was already irreducible..

After I done examining him, I presented the case to the examiner.

"Coughing pulse and occlusion test cannot be done since the swelling is irreducible.." I said to the examiner.

"Are u sure??" asked the examiner, with thousands of wrinkles on the forehead.

"Yes, I asked the patient and he said so.." damn, now I already know that I'm all busted!!

"Pakcik, Cuba masukkan balik,,, masukkan balik bengkak tu..." the examiner asked the patient to force the hernia thing to be pushed back into his abdomen.

Tadaaaa!!!
It's gone..!


It was a moment that I feel like want to punch that pakcik's abds, for making me into big trouble. Hahaha. I dont mean it btw. And I was called to listen to the surgeon's speech for about 15 minutes after the session finished, because of my bad performance and lack of practice and bla bla bla.... What a bad luck.... Wuwu..~~ =D



Stroke

Medical posting exam, which has just finished yesterday...

It was also the Short case session. I followed Dr. Rashidi to the patient's bed. Oh, it's makcik Salipah, the one who Marahaini and me met last Saturday. We did practice the upper and lower limb examination on her, and we ended up being such a counselor listening to her sorrows and cries for missing her son like crazy. She did get my sympathy, and almost made me burst into tears..

Surprisingly, again, I admit that I had a vague intuition of meeting her again in this examination. Probably because she was just admitted last week, and stroke patient usually spend a quite long hospitalization.


Examining the patient's biceps reflex


I started examining her muscle power. "Makcik, boleh angkat tak tangan kiri ni?" I asked her, even though I already know the left part of her body is paralized.

"Tak boleh.." she answered me. Again, I repeat the question to be more sure. "Gerak-gerakkan jari ni boleh makcik?"

"Tak bolehhhh...." she still cannot move her fingers. I continue with the rest of the examination.

Time's up. It's time to present my findings.

"The muscle power for the left upper limb is zero (0)." I said.

"Are u sure??" said Dr. Rashidi. Wrinkles on his forehead told me that I'm in trouble.

"Yes, I asked her to lift her arm (eh, bukan aq dah tanye ke tadi...doc x prasan ke..adehh..!), but she said she can't"


"Makcik, gerakkan jari makcik.." Dr. Rashidi said to the patient.

Nyett,,nyet...her fingers were moving! Arrghh!!


"Ni tangan ni bolah angkat makcik? Angkat tangan ni makcik.."

"Tak bolehh.." she said.

"Cuba makcik, cuba angkat.." he asked the patient again, with a more forceful tone of voice.


Toiiinnngggg!!!


I was screaming inside, like crazy: MAKCCIIIKKKKKK...!!!!!

T__T

She suddenly lifted her left arm up to the shoulder level, making the muscle power to be 3!

Oh my God. I'm screwed up again, for the 2nd time in the 2nd end posting exam.

Dr. Rashidi has made his mind, that I did not examine the patient properly. Oh no...just because of the muscle-power thingy... I appeared to be wrong about the findings - probably that was the problem. huhu.

The story was much alike the previous nightmare, which made me traumatic with short-cases thingy. It's not easy to be a doctor. Wuwu~~







Friday, October 9, 2009

Drama paru-paru dan hati


“Akhirnya sampai jugak ke bilik…”
inilah statement tipikal aku setiap kali pulang dari hospital. Walaupun penat, tapi seronok… huhu. Sort of a special day, I encountered many interesting things today. (Even though my day started a bit late than usual…hahaha :p)

Respi examination --  turned out being a ‘feeding session’….
Tengah hari, 12pm. Aku dan Marahaini Rusdi nak buat respiratory examination kat sorang makcik berbangsa Indonesia ni…It started well, tapi masa Marahaini tengah auscultate tu dia tiba2 makcik sendawa berulang2 kali…
“Errkkk…..errkkkkk….”, sendawa lagi.., “Erk…errrkkk…" dan lagi..."Errrkkkk"
"Angin ni… dalam perut..” kata makcik tu.
‘Aih, boleh ke teruskan ni?’…aku mula sangsi.
Aku pun ajak Marahaini cari patient lain je la, lagipun makcik ni macam lemah je aku tengok. Dah berapa hari asyik terbaring je. Respi examination ni nak kena dudukkan patient, tak complete la kalau patient tak boleh nak duduk. Masa tu lunch meals makcik ni dah tersedia di atas mejanya. Kami pun suruh la dia makan dulu… Tiba2, dia cakap,
“Nak makan la ni, tapi tolong la suap. Makcik x lalu..”
Oh, baiklah…..
Aku mulakan giliran hingga rasa lenguh pinggang. Kemudian diteruskan dgn Marahaini, hingga la habis sayur taugeh n ayam mkcik tuh kami suap… haha.. Berselera sungguh makcik makan, sebab katanya pagi tu pun dia tak sarapan. Tiba2 ade sorang student nurse intai, “Laa..ingatkan buat apa tadi…haha… korang layan je la ye…” katanya.

Demi Allah, kami tak menyesal pun tolong suapkan makcik tu makan...Mulanya aku hesitate jugak, macam nak suruh Marahaini je buat..isk3, kejamnye aku. Tapi tak sampai hati pulak tengok makcik tu. Aq pujuk hati, macam mana kalau aq berada di tempat makcik itu? Macam mana kalau itu mak, atau opah aku sendiri? Tergamak ke aku nak biarkan diorang macam tu je?????

Kalau hanya kerana paru-paru, nescaya sudah aku tinggalkan saja makcik itu, lantaran mementingkan teknik 'Pemeriksaan Paru-paru'ku yang tak berapa mahir lagi. Tapi mujur aku punya HATI...hati seorang insan, yang masih mampu melihat insan lain lemah seperti lemahnya diri ini. Dulu2 aku ni jahat...

From a sincere heart of a n old man with a lung problem
It was so unusual when a patient asked permission from the lecturer to give 1-2 minutes advices to the students. It was pakcik Abd. Jalil, the one who I did the respiratory examination on this afternoon. He came with right pleural effusion (water in the lung sack, inside the chest), presented with shortness of breath. Formerly he was an army.


“Pakcik was a teacher in army before this. Look at the way he lies” said Dr.Rashidi to us.
“Waaa….” was our respond upon looking at him.
The way he lies so straight, as if he is in a marching band, was so impressing. He was a lil bit tachypnoeic (breathing faster) at that moment. After we were about to finish, unbelievably, he asked permission from Dr. Rashidi to give some advices to us.
“Doktor, saya nak mintak seminit dua la ye, nak bagi kata2 nasihat sket pada pelajar2 ni..”
“Oh, silakan, silakan...”
“Assalamualaikum wbt anak2….pakcik mintak masa sikit la ye, nak sampaikan sedikit sebanyak pesanan. Kita bercakap ni bukan sebagai guru yang pandai sangat, tapi nak kongsi pengalaman sikit….”
‘Erk, terharunye aku dgn pakcik nih… sure nanti teringat2 dia sampai bila2’
Pakcik meneruskan kata2nya….

“Pesan pakcik, pertama skali, kalau nak bercakap depan orang, kita mesti yakin. Yakin bila nak bercakap, jangan tersangkut2. Kalau tersilap cakap, cakap sory cepat2, dan teruskan bercakap dengan penuh keyakinan. Dalam perbuatan pun sama jugak, buat dengan yakin dan ikhlas. Masa kamu letak tangan atas perut pakcik tadi pun, pakcik dapat rasakan tangan mana yg baik, mana yg tak berapa baik….”

What an awesome old man…! Macho giler pakcik ni, siap boleh tilik tapak tangan kitorang lagi... Masih jelas terasa spleen pakcik ni slaping on my hand...huhu...

“Pakcik dulu askar, kerja bunuh orang. Tapi pakcik tak takut, sebab pakcik yakin dengan apa yang pakcik buat. Kamu pun mcm tu jugak la, kamu nak selamatkan orang, kalau kamu tak yakin, mcm mana orang nak yakin dgn kamu…Lagi satu, ikhlas. Kalau kita ikhlas, InsyaAllah, Allah akan Bantu kita, permudahkan apa yg kita buat…”

Sebelum ni memang ada patient2 yang suka memberi nasihat, borak2 dengan kami. Tapi ini pertama kali yang berani bercakap secara open. Macam atok aku bagi nasihat kat cucu dia dulu2. Dia akan panggil cucu2nya duduk di sekelilingnya, dan dia bercerita tentang pengalamannya semasa bertugas sebagai polis khas dulu. Aduhai, tingat lak kat tok…

“Akhir skali pakcik nak kamu ingat tentang disiplin. Ini sangat penting kalau nak berjaya. Disiplin diri mesti tinggi, kalau tak, kita susah nak berjaya.… dah 4 kali pakcik keluar masuk wad, inilah kali pertama pakcik bagi nasihat pada doktor2..sebelum ni pakcik tengok aje. Ini adalah sebab pakcik redha dengan cikgu kamu (Dr. Rashidi), cara dia layan pakcik, dan pakcik redha dengan kamu semua….”

Alhamdulillah…. Ada jugak orang yg sudi nasihatkan kami. Kalau dia tahu perangai sebenar kita sumer sure lagi pnjang n lagi pedas ucapan die td!! haha :p Tak la selamanya kami kesesatan… ahaks…

What a man…
Jelas dia tak puanya apa2 kepentingan dengan memberi nasihat kepada kami, melainkan dirinya mahu anak bangsa ini terus maju dan berjaya, agar kami dapat berbakti kepada orang lain. Demi agama dan bangsa.

Hati seorang pejuang yang sangat bersemangat patriotik, walaupun paru-parunya memaksa beliau terlantar di katil hospital.......


Regardless how screwed his lung’s function is, how hard he struggles for every single breath, his soul is all alive with a spirit of a fighter. He is the man!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...