Sunday, June 7, 2009

Most welcome

Wah, arini kami dapat jiran baru....setelah seminggu kesunyian dan kegersangan kat sini. To adik2 junior 3rd batch, welcome to Kolej Kediaman Pandan Mewah Heights, ...apartment yang dah 3thn kami duduki....n slmt kembali ke alam buku2 n kuliahs...

=)

Pagi ni x mcm pg biase..agak riuh dgn suara2 asing -- adik2 mereka yg tolong angkatkan barang abang2 n kakak2 mereka.. diselang-seli dgn bunyi lift 'menjerit' "Teeetttttttt...." bile dah overloaded. Kang tengahari sikit ade la lift yg 'jam' skejap, sbb penat angkut brg2 berat.... mcm tu lah kebiasaan hari pertama masuk Ostel... huhu


Still a small matter anyway.


Daya Tahan

Pandan Mewh ni 'special' sket dr kolej2 yg laen kat Kampus Kotaraya ni, mcm Sri Pandan n Glenview, dua2 tu apartment baru, compared to PMH. Bangunan tua la senang cerita. 3 thn duk kat sini, kami dah 'masak' dgn keuzuran bangunan ni.


Tapi rumah kami cantek2 je, x de la rongak sane sini. Tp biase la, kadang2 tu agak mencabar daya tahan kami sbgi insan yg lemah.


Kenangan duk kat unit 6 dl sangat x boleh lupe. Until today, still terkenang2 lg saat Kinah n Aq dgn nekadnye mengangkut TV naik ke bilik dia. Soket elektrik kat bawah semua x boleh pakai, satu demi satu 'short'.. yg klakarnye, bile dah short tu, soket2 tu seolah2 'sedut' palam (ntah ape name sbnrnye aq pn xtaw) ataw kepala extension tu, hingga mustahil untuk kami cabut ia dari soket di dinding ruang tamu itu....maka tinggallah extension tu melekat hingga ke akhir hayatnya di situ haha. Ape punye kes ntah, aku x pernah jumpe kat tempat laen.


Bilik Kinah n Ruq (Master Bedroom) jadi ruang tamu, bilik aq plak jd bilik iron baju n masak air.. hingga soket utama bilik aq pun 'short' jua akhirnya. Tp kami smpat kesan symptom2 awal kejadian, so dapat la selamatkan extension tu dr melekat kat soket tu. Bertukar ke soket ke dua, yg terletak di blkg loker Siti. Dan Siti was in a high risk of getting burned by the iron n the water heater, sbb kedua2 alat tu terpaksa diletak kat tepi katil beliau...



Dapur?

Dapur paling mendukacitakan...even kami xde la menggunakan dapur tu sebagai tempat masak-memasak, tapi susah juga bila dapur tu gelap... 'Cik Li' dengan bahagianya berkeliaran di dapur baik siang atau pun malam.


Dan part paling menyedihkan tentang dapur, adalah sinki. Selama 2 thn lebih kami gunakan sinki tu dgn aman damai, tiba2 satu hari rumah kami diketuk. 'Eh, sejak bile pulak jiran kat sini suke datang ziarah?'

"Ye saya, ade ape makcik?"

"Ni, makcik dari rumah bawah ni, rumah anak makcik. Nak bgtaw anak2, air dapur kamu dah bocor ke rumah anak makcik, habis basah lencun tilam cucu makcik,"

[dlm hati aq: "So?"]

"Ohh....." tak taw nak jawab ape.

"Jadi mak cik mintak anak jangan bukak la paip sinki tu ye, dah banyak kali dah sbnrnye tukar tilam tu. Anak makcik xde kat rumah ni, tu yg makcik naik. Cube tgk ni, meh sini" makcik tu suruh aq keluar, tgk keadaan bilik cucu dia melalui koridor. Aq pun menurut je la, hormati warga emas. Tp mane nampak ape2.... huhuhu.

"Boleh ye, jangan gune lg sinki tu,"

"Oh, ye la. Maaf la makcik, kami xtahu menahu pulak."

"Eh xpe, makcik bukan nak marah, cume nak bgtaw je, sbb dah banyak kali dah ni"

Baiklah... sejak hari tu sinki tu mcm hidup segan, mati x mahu... Haha. And the consequences? Toilet bilik Ela n Ain (bilik 4) jadi mangse, tempat mencuci pinggan mangkuk. Ape boleh buat... Kesian mereka.

Selang beberapa hari, akak tuan rumah datang, marah2.. Tp mase tu Ela sorang je yg dgr bebelan beliau. Ela dgn slamber badaknye mengiyekan aje kate2 perempuan itu..

"Ni berapa kali nak ckp, dah sepuluh kali dah bgtaw jgn gune paip tu kan?! kotor rumah saya taw!...bla....bla...."

"Hm...ye... ok....hm..."

Hahaha. Jgn layan sgt org tgh angen, nnti makin buruk keadaan. Tapi kesian kami, xpasal2 kena marah dgn org luar. Bagi aku, masalahnye adalah paip kat rumah dia yg bocor. Repair lah bahagian anda sendiri, jangan salahkan org lain.



Air Terjun

Kalau hujan lebat, tengokla kat syiling atas pintu bilik No.2 (bilik aq)... dapat tgk air terjun niagara mengalir...pastu lecah kat pintu. Masuk bilik air, dongakkan kepala, fuh, cantiknye, ade flora dan fauna kat dinding... kehijauan alam. Semua tu sbb syiling bocor. As long it make no harm, xpelah, kami redhakan ajelah. Orang maintainance tu, sampai kucing bertanduk pun x kan datang2. (Tp skrg x mcm tu dah kot). Dan kami pun paham, bukan kecik punya hal nak repair tu sumer.

Kinah pun sampai terpaksa 'beku'kan toilet di biliknye, sebab x mau dinding bilik aq (sebelah bilik Kinah) berkulat, sebab paip air yg tertanam dalam dinding tu pun dah bocor.



Report

Jangan ditanya soal adu-mengadu, dikhuatiri kami akan 'ter'burukkan nama sesetengah pihak. Tak mengapalah, semua tu cerita lama, and no one is perfect.


Ape pun, ALHAMDULILLAH kami dapat rumah yang jauh lebih baik sem ni.


And to all who are happen to read this post, jangan plak anggap ini satu rungutan. Demi Allah, Langsung tak berniat begitu... huhu. Cume nak coret sekelumit kenangan rumah lame... Hehe. Dan supaya sape2 yg anggap kita kat Kampus Kotaraya ni sangat hidup bahagia dan senang lenang di apartment tinggi2, sila lah terokai apa sbnrnye yg kami lalui selama ini.



Maklumkah, pelangi yang indah itu sentiasa dilihat berada di atas kepala orang lain, x pernah di atas kepala kita.


Cheers. budak mate sepet. (^__^)y










3 comments:

noin said...

nice gile quote last ko tu weh.
aku nk wat shout out fs leh?
haha :D

sian korg eh, cam merana gile je dok umh tuh.
takpe2, mende da lps en.
tu la, takmo aply blaja kemahiran hidup dulu2.
hehehes

kidding :P

ndeanuar said...

apesal name ko noin weh?
mcm name alien jeh hahah

wat la, glemer sikit, aq ni dh lame single ha3

kemahiran idup? cikgu KH aq dl x ajar pon akan kewujudan soket 'sedut' kat dunia nih??!...


xla merana sgt..selagi ade kwn2 (& TV) tu hepy je ktOrg... tp skrg da xde TV... hu. T__T

noin said...

noin?
tu kazen aku panggil.
nice kot aku rase
so dat aku wat nickname kat blog neh
haha :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...