Sunday, December 20, 2009

LR ep2: Ku berlari mencicit-cicit di dalam LR........

Tepat jam 11.25 pagi....

Aku di LR 4...setia menjaga pt ku.. seorang ibu muda yang bakal melahirkan anak sulungnya. Sakit semakin kuat, dan tekanan darahnya semakin tinggi. Tiba masa utk dia makan ubat darah tingginya.

"Nadia, bagi pt makan ubat. Bagi air tu.." kata kak ani kepadaku.

"Eh, air ni air pt ni ke kak ani? Rasanye macam air lama je.." aku sangsi.

"Bukan rasanye. Pegi la tukar air lain Nadia, gi...gi cpt.." kak ani memberi arahan. 2 biji tablet labetalol sudah berada di tapak tangannya, sedia utk diberi kpd pt itu. Aku pun berjalan pantas....sepantas mungkin....

Untuk nak ke pantri pesakit, aku melintas depan beberapa LR... Tiba2 ada suara memanggil dari belakangku "Adik, adik...dik...!!" Aku menoleh ke belakang. Kelihatan seorang JM melambai2, dengan tangan yg bersarung sterile glove. "Sini kejap, mintak tolong, cepat..!" Dengan memegang gelas berisi air separa penuh di tangan, aku berjalan pantas ke LR 10.

"Tolong bukakkan cord clamp," kelihatan sepertinya akak ni nak buat VE....sorang2... Tapi aku kehairanan... 'eih? xkan buat VE nak pakai cord clamp? baby pun xkuar lg, nak buat ape dgn cord clamp ni? ntah2...'

"os fully ke kak??" aku bertanya sambil tangan membuka bungkusan cord clamp. Kerana dah pakai sterile glove, akak tu tak boleh sentuh barang2 yg tak sterile.

"a'ah.."

"Yeke? akak sorang je? saya nak assisst!!"

"hah. cepat pakai glove!"

"warggh. tapi kejap kak. patient sy nak makan ubat ni. sy pegi bg die air kejap!!"

Warggh. Agak sympathetic seketika. Melihat kepala bayi dah sampai ke pintu dunia, tapi hanya ade seorang nurse yang nak menyambutnya...

Aku pun berlari ke pantri, cedok air sambil berkata2 di dalam hati 'Gila rilek akak nih.....biar benar os fully, tapi bleh duk senyap lagi!!?'

Memang tengah hari tu agak sibuk...akak kat LR 10 tu sbnrnye dari jaga LR 9 , dan nurse yang menjaga LR 10 tu masa tu sedang menolong 'top and tail' (bersihkan, timabang, ukur n siap2kan baby) bayi kat bilik lain...ketiadaan JMp sangat dirasai.. haha...

Aku meneruskan larian ke LR4 ku, hulurkan air tu kpd kak ani.

"akak, sy nak assisst kat LR 10...os fully tp Jm ade sorg je..."

"Hah, pegi, pegi...cepat.." kak ani memberi sokongannye sambil menyambut gelas dari tanganku.. hahaha...

Aku berlari kembali ke LR 10... Kelihatan sorang lagi JM di dalam, sedang mengenakan sterile glove... 'oh..nampaknye aku dapat buat top n tail je la ni...' sedikit kekecewaan timbul di hati, setelah berlari2an ke situ.. Aku pun mencari2 suction tube...

"Adik nak conduct eh, g cpt.." kata akak JM itu. Wah! nampaknye die ade telepathy, bleh dengar suara hati aku =)

"oh..ok2..."

Alhamdulillah.... bayi selamat keluar tepat 11.30am... cord plak 11.33am....
Plus, aku dapat belajar macam2 dari kak efa yg baik itu.. hehe... =)



Begitulah kisahnya......antara kisah2 larianku dalam dunia LR itu....









p/s: Dengar kisah syed n yunus sambut baby india tadi lagi tragis. Tengah timing contraction tibe2 ade bunyi baby nanges...rupa2nya baby dah keluar....sebab si ibu duk meneran dari awal, padahal belum tiba masa nak bersalin lg.... Jadi mak bidan syed.. haha.

Friday, December 18, 2009

LR ep1 Menanti ibu bersalin satu ujian...isikan masa terluang dengan..........penjalajahan VE.


p/s: mungkin ada yg berpendapat entry sy kali ni 'kurang manis', 'x sesuai' atau 'pervert' atau ape2 lg la.... tp bg sy, sy tidak menulis utk tujuan2 buruk begitu......walaupun pd mata anda2 semua perkara ini menjijikkan, atau mengerikan dan tidak patut.....tp ianya ilmu yg sgt berharga sy...dan orang2 seperti kami...para bakal 'hamba' di rumah sakit itu.... =)


Ikut nasib...


Itula ape yg boleh aku katakan...

Datang awal, tunggu dari pagi, dari mula2 si ibu naik ke katil, pasangkan CTG, kemaskan kainnya, berborak2 dengan si idu untuk menenangkannya, insert branula, ambil blood, ambil BP dan heart rate, timing contraction selama 3-4 jam, atau 5-6 jam atau 6-7 jam....kemudian.....tiba masa untuk ke kelas, seminar atau case presentation dengan specialist atau prof dari ampang....
apekala melangkah je kaki keluar dari dewan bersalin, terdengar si cenonet itu meraung, tanda salam di saat mula2 menjenguk dunia fana ini.....

atau mungkin juga ibu itu bakal disorong ke dewan pembedahan utk emergency caesarean kerana prolonged 2nd stage of labour, atau obstructive labour....atau pun fetal distress.....huhuuh

Warghhh.... rasa seperti mahu membenankan kepala ke dalam tanah.... @_@

Oh x mengapalah....dunia ibarat roda....

Ada jugak pengalaman, dalam masa 2 jam, aku dapat sambut 2 delivery, yang x sampai 1 jam pun setiap satu delivery itu.... indah bukan? rasa macam nak pegi labour room hari2.... haha =D

maka kita bersiap2lah ke OT.....
mahu lihat caesarean section...huhu



Hari VE sedunia

Pagi semalam....Selesai solat subuh di surau labour room, aq ke bilik2 bersalin dalam pukul 7 pg. Mencari ibu2 yg nak bersalin. hehe. Alhamdulillah nasib agak baik sebab tak ramai medical student (MS) kat labour room...[rasanye aq yg pertama sampai]. JMP (jururawat masyarakat pelatih) pun ade 2-3 orang je. Patient pun ade dalam 4 orang. So aku dapat la jage 2 bilik, dgn kerjasama JMP-JMP yg baik...

LR 4.... 27 thn, Gavida 2 Para 1 (2nd pregnancy, n dah ade 1 org anak), 38weeks of pregnancy. "InsyaAllah, xlama ni.." hati berkata. tepat pukul 8pg, Dr. H [houseman] masuk utk tengok patient. Mcm biase die akan buat VE (vaginal examination) utk assess bukaan cervix.... which is a must, to record the process of labour of the mother. So kite bleh la jangka bila si ibu akan bersalin (jangkaan ni pun x selalunye betul).

Dr. H tgk aq hanya terpaku di tepi katil pesakit "U don't wanna do the VE?...take ur chance to learn to do it...bla..bla..." dan aq x dapat nak tangkap the rest of his sentence, since he was wearing a mask, n aq pun tgh mamai2 lagi sbb tido pkul 3.30pg....huhu... then i just answer "Ok2.." I picked a sterile glove, and stand beside him. "Now u do.." he ordered me.

'Err.....keadaan lembap dan suam...' aq terngiang2 skrip JMP ketika mereka buat VE.... hahaha...


"So how was it? Can u appreciate the cervix?" asked Dr. H

"Erm, nope doctor, everything is soft in there..... I dunno know whether I'm reaching the right part or not." I answered.

"Yeah, it's okay for ur first time (actly this is my 2nd VE)... Me too, when I was 1st time doing VE, I hit the wall of cervix, didn't even find the opening. Actually u have to go downward an posteriorly, there u'll find a sort of hole with a thick wall... that's the opening of the cervix, or 'os'..."......he taught me this and that.....

"Owh...ok.. thanks Dr. H"

Tak sangkanye ade yg sudi nak ajar... =)

"Next time u go to the screening, u can find 2-3 cm os, when there's a fully os, u try again to do it, feel a 9-10 cm os...try do it again and again, u'll be able to aprreciate the differences of the dilatations, and the thickness of the cervix..."

"Hou.. ok2..I wil... " I smiled.....and smiled... =))


Maka bermulalah penjelajahan VE ku...

Sementara menunggu patient dlm LR4 td, aq berjalan2 ke screening. Kelihatan seorang ibu muda sedang berbaring di atas katil. Di hujung katil, ade VE set diletakkan di atas troli. Aq pun pegi kat Dr. R, juge sorg HO (houseman)...

"Dr, patient kat bed 3 tu nak buat ape?" [mksd aq: ape yg Dr nak buat dgn pt tu?.. ]

"Nak buat VE..."

"Oh, saya nak buat jugak boleh Dr?" [msd aq: saya pun nak buat VE kat pt tu, boleh Dr?]

"Boleh2...jom" jwb Dr. R

Dengan menggunakan firasat yg ade..."3cm kan Dr?"

"A'ah..3cm.."

yay! ^_^


Adik?

Lepas dapat sekelumit ilmu kat screening, aq ke LR1, pt baru ditolak masuk. Kelihatan ade Dr. Z..

"Dr tengah review ek?"

"Oh, dah abes dah...br je siap.."

"ala yeke...xpe2..hehe"

"Hahaha...dah abes....xdpt buat!!..hahaha.." terdengar suara sumbang mentertawakan aq dr belakang.. 'ah, lantak e engkau lah...' dengan hati yg geram dgn si pemilik suara sumbang itu, Aq pun terus ke LR2... kat situ ade Dr. Z and Dr. I..

Dr. Z : I, ni adek ko nak buat VE...

'adik?? ade2 je la Dr. Z ni....' xkisahla... dpt jugak lg 1 pengalaman...

"4cm eyh doc?" aq bertanya at Dr. I lepas selesai examine pt tu.

"yup, 4cm"

Yay! ^_^

Teruskan penjelajahan ilmu

Jam sudah menunjukkan tepat 12.30pm... 'Erm, bilik sblh ni nak review pkul 12.30...' Aq pun duk mengintai2 kalau ade doktor yg dtg nak review pt tu.... Xlama lepas tu, Dr.Z lalu...

Dr. Z: "Eh, bilik mne td? LR4 ke 6?"

SN (staff nurse): haa...tu pun dia... LR4 ni doc...

Aq pun terus ikut Dr. Z dr belaknag...hati sudah berbunga2...

"Ha, nak buat VE. P amik glove cpt" Dr. Z berkata kpd ku.

"eh. hahaha.." xsangka Dr. Z memahami tujuan kehadiranku di situ... haha

"Eh. gelak plak die. org ckp betul2..."

"Eh, btul2.. nak2...ok sy amik glove.." aku pun terjingkit2 mencapai glove di rak yg tinggi dlm bilik itu.

"Tp sy xdpt nak appreciate lg la doc....sy reti nk rse dilatation je..."

"meh sini..." Dr.Z ambil 1 kertas dan melukis gmbr cervix itu.... "ok, ini cervix punye wall, ini os die...bile masukkan jari, kamu akan rase ini..... mcm ini... bla...bla... kalau kepala baby dah descent, kamu akan rase kepala atau rambut dia kat os tu....pastu rase thickness of the wall tu skali, sme de 1 cm atau dah effaced......bla..bla.."

Wah.... alhamdulillah...dpt lg ilmu... thanks Dr.Z! =)


"Hah, kamu buatlah..."

"Oh, saya buat dl?" mcm x percaya plak...slalunye Dr yg buat dl, br suruh student buat.. hehe.

Setelah selesai examine pt tu..... "Doktor dpt brpe, 4cm eyh doktor?"

"A'ah..."

Yay! ^_^














moral of the story: 1. Tak de ape yang menjijikkan.... sebelum kritik kerja atau kata2 org lain, sila kaji dulu ttg kerja org itu..ok... 2. isikan masa terluang menunggu di labour room dgn membuat procedur2 such as taking blood, insert branula, take BP....and do VE! smpai skrg sy masih xpandai lg nak appreciate mnde2 laen slaen dilatation of the os haha =) 3. obstetric is tiring, but it is very2 interesting =) 4. Nadia!!! jgn lupe case write up dan seminar kamooo!!!! >=p

Thursday, December 3, 2009

Prakata... [wahaha]




Mata melihat....hati terkedu..lidah terkelu.....


bukan setitik dua peluh yang merembes di wajah itu....bukan sedikit darah yang tumpah....bukan secebis kudrat yang hilang......tapi, seluruh nyawa digadaikan....

demi melihat lahirnya si anak yang kecil itu, yang daif itu....tak tak munkin faham erti derita seorang ibu....

payah langkahnya
sakit duduknya
penat berdirinya
terganggu tidurnya
apalagi makan minum yang diselangi muntah2 yang menderitakan.....


insaflah anak, kenangilah derita yang ditanggung ibumu ketika melahirkanmu....












Masih belum sempat untuk menulis panjang
InsyaAllah dalam masa terdekat
Aku akan kupas pandangan mata hati
selama seminggu berada di posting yang penuh keinsafan nih....huhu...










p/s: aku bukanlah seorang anak yang baik....

Sunday, November 15, 2009

Hati berlagu.....

Sebelum Cahaya

by: Letto

ku teringat hati
yang bertabur mimpi
kemana kau pergi cinta
perjalanan sunyi
engkau tempuh sendiri
kuatkanlah hati cinta

ingatkan engkau kepada
embun pagi bersahaja
yang menemanimu sebelum cahaya
ingatkan engkau kepada
angin yang berhembus mesra
yang kan membelaimu cinta

kekuatan hati yang berpegang janji
genggamlah tanganku cinta
ku tak akan pergi meninggalkanmu sendiri
temani hatimu cinta

ingatkan engkau kepada
embun pagi bersahaja
yang menemanimu sebelum cahaya
ingatkan engkau kepada
angin yang berhembus mesra
yang kan membelaimu cinta

ku teringat hati
yang bertabur mimpi
kemana kau pergi cinta
perjalanan sunyi
engkau tempuh sendiri
kuatkanlah hati cinta

ingatkan engkau kepada
embun pagi bersahaja
yang menemanimu sebelum cahaya
ingatkan engkau kepada
angin yang berhembus mesra
yang kan membelaimu cinta




..............................................................


Thursday, October 29, 2009

Aku baru belajar beberapa pelajaran di tadika selepas 16 tahun meninggalkan tadikaku


Entah kenapa semenjak dua menjak ini, minda kerap memutar2 memori sewaktu tadika dulu. Senaif kanak2 berumur 6 tahun yang lain, beruniform biru dan bertudung putih, serkup meleret hingga ke dahi. Oh comelnye aku ketika itu!

Aku mengayuh basikal biruku ke tadika, ditemani emak sambil menolak stroller bayi berisi Aff di dalamnya, berbumbungkan sebatang payung buat belindung dari panas suria pagi.


Tadika Ihkaam. Entah apa maknanye dari segi istilah, sampai sekarang pun aku tak tahu. Mungkin malas nak ambil tahu?... Ada 2-3 orang guru di tadika itu, dan seramai lebih kurang 20 orang murid2 comel dan comot.



Didenda membaca buku cerita bergambar di luar kelas agar tidak mengganggu kawan-kawan lain belajar mengeja di dalam kelas

Kelmarin aku ikut mak ke kelas menjahit manik di Tadika Kemas. Aktiviti suri2 rumah di petang2 hari. Saja nak tengok apa mereka buat... Semasa dalam tadika tu, aku terpandang sebuah rak buku. Beberapa buah buku cerita dongeng dan teladan kanak2 tersusun separa kemas di atasnya. Zooooppp! Memory pantas mengimbas kenangan 16 tahun lalu...


"Nadia, Aimi, meh ikut cikgu..." ujar cikgu tadikaku kepada kami berdua.

'Eh, aku ade pecahkan pasu ke tadi?..' Agak pelik, kenapa kami dipanggil keluar sedangkan kelas baru nak mula.

Sebagai pelajar yg baik, kami akur. Kami di suruh duduk di ruang tamu tadika itu, berhampiran dengan rak buku.


"Nah, Nadia amik buku ni, Aimi amik buku ni...duduk sini, baca ye..." kata cikgu itu kepada kami.

'Lah...nak suruh baca buku rupenye...' getus hati comelku.

"Kitorang nak baca dalam kelas boleh tak cikgu?" aku bertanya secomel yang mungkin. Bosannya duduk luar kelas ni... Ape barang...


"Baca kat situ je lah..." kata cikgu itu lagi sambil menuju ke mejanya.

Kami pun mula membaca...dengan perasaan yang kebosanan kerana terpisah dengan kawan2. Dari luar kelas terdengar suara kawan2 menjerit2 mengeja beberapa suku kata perkataan..membuat hati rasa nak bangun dan menyertai meraka. Walaupun buku cerita itu mengandungi gambar2 haiwan berwarna-warni yang boleh timbul2...namun hati aku sikit pun tak terhibur.. huu...



Setelah 16 tahun berlalu baru la aku paham kenapa kami berdua tiba2 disuruh membaca buku cerita di luar kelas ketika sesi pembelajaran sedang berjalan di dalam kelas.... Kerana kami berdua - aku n aimi akan berebut2 bersuara, dan kalau perlu, berteriak untuk menjawab soalan2 cikgu..apalagi kalau disuruh mengeja... B O = bo, L A = la, BOLA! Hahaha. Sistem denda yang paling berkhikmah. Wuwu~~



Ini bukan buku dongeng -Gambar hiasan





Saya pun pernah pergi Zoo!

Kebelakangan ni mak sibuk menguruskan lawatan tahunan pelajar2 Tadika PASTI ke Zoo Negara bulan depan. Membuat tempahan tiket, menguruskan peserta2 dan pengiring.... dan semua ini memerangkap minda aku untuk sekali lagi memutar kembali kenangan di tadika, 16 tahun lalu...


"Okay murid2, hari ni kita nak belajar pasal haiwan... Baiklah, siapa pernah pergi zoo? angkat tangan...."

"Saya!..."
"Saya pun!!..."
"Saya pun penah jugak.."

Aku? Mana boleh tertinggal....

"Saya pun pernah pergi zoo jugak cikgu, masa kecik2 dulu...heh"

Mendengarkan jawapanku, tiba2 Cikgu berubah wajah...

"Hehh....kalau pergi masa kecik2 dulu tak kira lah...!" getus cikgu itu.


Erk..
Aku terdiam. Sungguh tak sangka jawapan aku akan di'reject' mentah2 begitu... Aku terus terduduk, membisu di tempatku, betul2 di depan cikgu... [budak skema duduk depan skali] Namun kelas terus rancak. Mereka mula belajar membunyikan suara2 haiwan2 di zoo itu. Entah apa yang seronok dengan kehebatan bunyi masing2,...dan aku terpinggir kesedihan, sunyi, kelu, terkedu.... sehinggalah kelas berakhir...



Rupa-rupanya....kini, setelah 16 tahun berlalu, baru aku sedar, sebenarnya aku tersalah paham konsep kelas itu... Sangkaku, siapa yang tak pernah pergi zoo, atau yang pergi zoo masa kecik2 dulu, tak boleh join kelas ni.. Duduk diam2 saja di situ... Hahaha....


Cuba buat bunyi chimpanzee ni sket aku nak dengar...! -gambar hiasan








Moral of the story: Cara berfikir dan memahami sorang kanak2 umur 6 tahun tak sama dengan cara dia berfikir bila dia dah berusia 22 tahun... Huhuhu =D




Wednesday, October 14, 2009

Ninety percents LUCK



Rindu?

Erm, I prefer addicted.

How on earth could I be missing that stupid, black rounded thing called 'bola bowling'... As usual, post-exam weekend is the time when the addiction is irresistible.

Mine is 70123.. Just an amateur straight ball.. 11lb weigh. Nothing to brag about. Just a lil appreciation to this 'mende bulat' for being so loyal to me all this while.





Sekitar minggu exam....


Isk3 selekehnye meja study pempuan nih... :p

Ps/: (klu boleh di zoom) artikel di laptop tu berformat pdf (adobe reader) ok...
lambang sy sedang membaca CPG (clinical practice guideline), bukan facebook! haha... ^__^



Tak tahulah kenapa macam tak de haluan aku di pagi2 buta ni... Lepas kena 'kejutan short case' pagi semalam...

"Mata tu dah merah sembab dah nadia...gi la tido.." ujar Kinah 30 minit yang lalu.

Merah sembab? Yeke...? Ke, kesan linangan air mata siang tadi masih berbekas? Diorang prasan ke ekh..?

Aduh...

Bukan sebab tak buleh buat, tapi sangat2 terkesan dengan exam surgery yang lepas. Cuma sebak je tadi, huh, jiwa halus rapuh...

Even though macam mana hancur pun performance aku seperti dalam previous exam, aku takkan nangis. Ini sebab aku sedih, atas faktor2 luaran that would greatly affect my performance, and my results.

Macam orang tak kuat semangat! haha... I'm all okay rite now... Yelah, ujian...



Dua 'poket doraemon' siap terisi dgn kelengkapan untuk ke clinical exam.


Hernia

This is a story of my previous posting (surgery) examination at HoSHAS, Temerloh.

Without knowing why, a day before the exam, I was sort of having a bad feeling about the examination, particularly about hernia topic.

My turn for the Short case session. The examiner, who is a surgeon brought me into the ward. There was a group of 3 men chit-chatting nearby a bed at the corner of the room. They were all looked healthy, around 40-55 years old, and they all wore the white gowns.

Oh no! This must be hernia. They were healthy because they were just admitted for the elective surgery for the hernia (not because of any illness), which is so common over there, and the white gown was an OT (operation theater) gown.

After given a briefing by the examiner, I started examining the patient, which was one of those 3 hernia-men.


"Pakcik, boleh masuk balik tak bengkak ni?" I asked him, before I could proceed to coughing pulse and occlusion test.

"Tak boleh.." he said. I asked once more, to make things clear to him. And the answer was the same.

Nah, I cannot perform those 2 test on this patient because the hernia was already irreducible..

After I done examining him, I presented the case to the examiner.

"Coughing pulse and occlusion test cannot be done since the swelling is irreducible.." I said to the examiner.

"Are u sure??" asked the examiner, with thousands of wrinkles on the forehead.

"Yes, I asked the patient and he said so.." damn, now I already know that I'm all busted!!

"Pakcik, Cuba masukkan balik,,, masukkan balik bengkak tu..." the examiner asked the patient to force the hernia thing to be pushed back into his abdomen.

Tadaaaa!!!
It's gone..!


It was a moment that I feel like want to punch that pakcik's abds, for making me into big trouble. Hahaha. I dont mean it btw. And I was called to listen to the surgeon's speech for about 15 minutes after the session finished, because of my bad performance and lack of practice and bla bla bla.... What a bad luck.... Wuwu..~~ =D



Stroke

Medical posting exam, which has just finished yesterday...

It was also the Short case session. I followed Dr. Rashidi to the patient's bed. Oh, it's makcik Salipah, the one who Marahaini and me met last Saturday. We did practice the upper and lower limb examination on her, and we ended up being such a counselor listening to her sorrows and cries for missing her son like crazy. She did get my sympathy, and almost made me burst into tears..

Surprisingly, again, I admit that I had a vague intuition of meeting her again in this examination. Probably because she was just admitted last week, and stroke patient usually spend a quite long hospitalization.


Examining the patient's biceps reflex


I started examining her muscle power. "Makcik, boleh angkat tak tangan kiri ni?" I asked her, even though I already know the left part of her body is paralized.

"Tak boleh.." she answered me. Again, I repeat the question to be more sure. "Gerak-gerakkan jari ni boleh makcik?"

"Tak bolehhhh...." she still cannot move her fingers. I continue with the rest of the examination.

Time's up. It's time to present my findings.

"The muscle power for the left upper limb is zero (0)." I said.

"Are u sure??" said Dr. Rashidi. Wrinkles on his forehead told me that I'm in trouble.

"Yes, I asked her to lift her arm (eh, bukan aq dah tanye ke tadi...doc x prasan ke..adehh..!), but she said she can't"


"Makcik, gerakkan jari makcik.." Dr. Rashidi said to the patient.

Nyett,,nyet...her fingers were moving! Arrghh!!


"Ni tangan ni bolah angkat makcik? Angkat tangan ni makcik.."

"Tak bolehh.." she said.

"Cuba makcik, cuba angkat.." he asked the patient again, with a more forceful tone of voice.


Toiiinnngggg!!!


I was screaming inside, like crazy: MAKCCIIIKKKKKK...!!!!!

T__T

She suddenly lifted her left arm up to the shoulder level, making the muscle power to be 3!

Oh my God. I'm screwed up again, for the 2nd time in the 2nd end posting exam.

Dr. Rashidi has made his mind, that I did not examine the patient properly. Oh no...just because of the muscle-power thingy... I appeared to be wrong about the findings - probably that was the problem. huhu.

The story was much alike the previous nightmare, which made me traumatic with short-cases thingy. It's not easy to be a doctor. Wuwu~~







Friday, October 9, 2009

Drama paru-paru dan hati


“Akhirnya sampai jugak ke bilik…”
inilah statement tipikal aku setiap kali pulang dari hospital. Walaupun penat, tapi seronok… huhu. Sort of a special day, I encountered many interesting things today. (Even though my day started a bit late than usual…hahaha :p)

Respi examination --  turned out being a ‘feeding session’….
Tengah hari, 12pm. Aku dan Marahaini Rusdi nak buat respiratory examination kat sorang makcik berbangsa Indonesia ni…It started well, tapi masa Marahaini tengah auscultate tu dia tiba2 makcik sendawa berulang2 kali…
“Errkkk…..errkkkkk….”, sendawa lagi.., “Erk…errrkkk…" dan lagi..."Errrkkkk"
"Angin ni… dalam perut..” kata makcik tu.
‘Aih, boleh ke teruskan ni?’…aku mula sangsi.
Aku pun ajak Marahaini cari patient lain je la, lagipun makcik ni macam lemah je aku tengok. Dah berapa hari asyik terbaring je. Respi examination ni nak kena dudukkan patient, tak complete la kalau patient tak boleh nak duduk. Masa tu lunch meals makcik ni dah tersedia di atas mejanya. Kami pun suruh la dia makan dulu… Tiba2, dia cakap,
“Nak makan la ni, tapi tolong la suap. Makcik x lalu..”
Oh, baiklah…..
Aku mulakan giliran hingga rasa lenguh pinggang. Kemudian diteruskan dgn Marahaini, hingga la habis sayur taugeh n ayam mkcik tuh kami suap… haha.. Berselera sungguh makcik makan, sebab katanya pagi tu pun dia tak sarapan. Tiba2 ade sorang student nurse intai, “Laa..ingatkan buat apa tadi…haha… korang layan je la ye…” katanya.

Demi Allah, kami tak menyesal pun tolong suapkan makcik tu makan...Mulanya aku hesitate jugak, macam nak suruh Marahaini je buat..isk3, kejamnye aku. Tapi tak sampai hati pulak tengok makcik tu. Aq pujuk hati, macam mana kalau aq berada di tempat makcik itu? Macam mana kalau itu mak, atau opah aku sendiri? Tergamak ke aku nak biarkan diorang macam tu je?????

Kalau hanya kerana paru-paru, nescaya sudah aku tinggalkan saja makcik itu, lantaran mementingkan teknik 'Pemeriksaan Paru-paru'ku yang tak berapa mahir lagi. Tapi mujur aku punya HATI...hati seorang insan, yang masih mampu melihat insan lain lemah seperti lemahnya diri ini. Dulu2 aku ni jahat...

From a sincere heart of a n old man with a lung problem
It was so unusual when a patient asked permission from the lecturer to give 1-2 minutes advices to the students. It was pakcik Abd. Jalil, the one who I did the respiratory examination on this afternoon. He came with right pleural effusion (water in the lung sack, inside the chest), presented with shortness of breath. Formerly he was an army.


“Pakcik was a teacher in army before this. Look at the way he lies” said Dr.Rashidi to us.
“Waaa….” was our respond upon looking at him.
The way he lies so straight, as if he is in a marching band, was so impressing. He was a lil bit tachypnoeic (breathing faster) at that moment. After we were about to finish, unbelievably, he asked permission from Dr. Rashidi to give some advices to us.
“Doktor, saya nak mintak seminit dua la ye, nak bagi kata2 nasihat sket pada pelajar2 ni..”
“Oh, silakan, silakan...”
“Assalamualaikum wbt anak2….pakcik mintak masa sikit la ye, nak sampaikan sedikit sebanyak pesanan. Kita bercakap ni bukan sebagai guru yang pandai sangat, tapi nak kongsi pengalaman sikit….”
‘Erk, terharunye aku dgn pakcik nih… sure nanti teringat2 dia sampai bila2’
Pakcik meneruskan kata2nya….

“Pesan pakcik, pertama skali, kalau nak bercakap depan orang, kita mesti yakin. Yakin bila nak bercakap, jangan tersangkut2. Kalau tersilap cakap, cakap sory cepat2, dan teruskan bercakap dengan penuh keyakinan. Dalam perbuatan pun sama jugak, buat dengan yakin dan ikhlas. Masa kamu letak tangan atas perut pakcik tadi pun, pakcik dapat rasakan tangan mana yg baik, mana yg tak berapa baik….”

What an awesome old man…! Macho giler pakcik ni, siap boleh tilik tapak tangan kitorang lagi... Masih jelas terasa spleen pakcik ni slaping on my hand...huhu...

“Pakcik dulu askar, kerja bunuh orang. Tapi pakcik tak takut, sebab pakcik yakin dengan apa yang pakcik buat. Kamu pun mcm tu jugak la, kamu nak selamatkan orang, kalau kamu tak yakin, mcm mana orang nak yakin dgn kamu…Lagi satu, ikhlas. Kalau kita ikhlas, InsyaAllah, Allah akan Bantu kita, permudahkan apa yg kita buat…”

Sebelum ni memang ada patient2 yang suka memberi nasihat, borak2 dengan kami. Tapi ini pertama kali yang berani bercakap secara open. Macam atok aku bagi nasihat kat cucu dia dulu2. Dia akan panggil cucu2nya duduk di sekelilingnya, dan dia bercerita tentang pengalamannya semasa bertugas sebagai polis khas dulu. Aduhai, tingat lak kat tok…

“Akhir skali pakcik nak kamu ingat tentang disiplin. Ini sangat penting kalau nak berjaya. Disiplin diri mesti tinggi, kalau tak, kita susah nak berjaya.… dah 4 kali pakcik keluar masuk wad, inilah kali pertama pakcik bagi nasihat pada doktor2..sebelum ni pakcik tengok aje. Ini adalah sebab pakcik redha dengan cikgu kamu (Dr. Rashidi), cara dia layan pakcik, dan pakcik redha dengan kamu semua….”

Alhamdulillah…. Ada jugak orang yg sudi nasihatkan kami. Kalau dia tahu perangai sebenar kita sumer sure lagi pnjang n lagi pedas ucapan die td!! haha :p Tak la selamanya kami kesesatan… ahaks…

What a man…
Jelas dia tak puanya apa2 kepentingan dengan memberi nasihat kepada kami, melainkan dirinya mahu anak bangsa ini terus maju dan berjaya, agar kami dapat berbakti kepada orang lain. Demi agama dan bangsa.

Hati seorang pejuang yang sangat bersemangat patriotik, walaupun paru-parunya memaksa beliau terlantar di katil hospital.......


Regardless how screwed his lung’s function is, how hard he struggles for every single breath, his soul is all alive with a spirit of a fighter. He is the man!




Friday, September 25, 2009

Duhai lelaki....




Jangankan lelaki biasa, nabi pun terasa sunyi tanpa wanita. Tanpa mereka,
fikiran dan perasaan lelaki akan resah. Masih mencari walau ada segalanya.
Apa yang tiada di dalam syurga? Namun Adam tetap rindukan Hawa.

Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok.
Untuk diluruskan oleh lelaki.
Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus,
mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus.

Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah, kerana mereka
diciptakan sebegitu rupa oleh Allah.
Didiklah mereka dengan panduan dariNya..
Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta, kerana nantinya mereka
semakin liar.
Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan, kerana nantinya mereka
akan semakin derita.
Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal.
Di situlah punca kekuatan dunia.


Akal senipis rambutnya, tebalkanlah ia dengan ilmu.
Hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan iman...
Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak.


Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya...
Mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rab...
Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan..
Ia bukan diskriminasi Allah...sebaliknya di situlah kasih dan sayang Allah...

Wanita yang lupa hakikat kejadiannya. ..
Pasti tidak akan terhibur, dan tidak akan menghiburkan. ..
Tanpa iman, ilmu dan akhlak..mereka tidak akan lurus...
Bahkan akan semakin membengkok.. .
Itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal Rabbnya...


Bila wanita menjadi derhaka...pasti dunia lelaki akan menjadi huru
hara....


Lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan semata-mata. ..
Tapi binalah kepimpinan.. .
Pastikan sebelum wanita menuju Ilahi, pimpinlah diri kepadanya... Jinakkan diri kepada allah... Nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah pimpinanmu.. .


Janganlah mengharapkan isteri semulia FATIMAH AZ-ZAHRA
Seandainya dirimu tidak sehebat saidina ALI karamallahuwajhah

Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
Andai diri tak sehebat SULAIMAN,

Mengapa mengharap teman setampan YUSOF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,

Tak perlu mencari teman seteguh IBRAHIM
Andai diri tak sekuat HAJAR,

Mengapa didamba kekasih sempurna MUHAMMAD atau KHADIJAH,
Jika kita insan biasa...







source: unknown (forwarded via email)





Thursday, September 10, 2009

Pelangi bahagia itu ku lihat kini telah berpindah ke atas kepala orang laen.....

Malam ini aku tersyahdukan 1 perkara dan tersentak dek 1 perkara lagi.


Syahdu

Al-Fatihah buat Allahyarham Nurul Huda Khairul Anwar
(kembali ke Rahmatullah pada 9 Februari 2009)


Bermula dengan terkesima setelah terpandang wajah Dr. Jameela, ibu saudara arwah. Punyai mirip wajahnya... Lantas terbawa2 perasaan itu hingga ke malam tadi...


Selepas tarawikh...Ketika Tahlil dibaca air mata tak dapat di tahan lagi.... mula bergenang. Minda membawa diri mengingati kembali saat diri meraung melepaskan kesedihan di atas kehilangan beliau. Melepaskan kepada emak di rumah.... Cukup pasti aku bersendiri di rumah ketika itu, aku tak berkira lagi. Emak di hujung talian berusaha memujuk... Sejam selepas menerima berita pemergiannya.....


"Tak ape la...sudah masanya dia pergi.. Redhakan lah..."

"Tapi Ya kesian tengok dia..2 bulan mak, tersiksa. Siang tadi lagi la...Dia x buka mata, tapi dia menangis, mak....Kesian dia... Dia tersiksa kat hospital tu mak...."

"Mungkin itu kifarah buatnya, yang dah ditentukan ALLAH...mungkin sebab ALLAH nak bagi yang terbaik untuknya di sana..."

Aku mulai tenang mendengarkan ini. Mungkin. Ya, aku pasti. InsyaALLAH.....

Aku gagahkan kaki berdiri, bersiap ke majlis Tahlil arwah pada malam itu.



Ya ALLAH, tempatkan rohnya bersama para Solihin dan Muqarrabin..... ameen...

Huda....sentiasa ceria...


Tersentak


Apa perlunya pada diri hina ini lagi.... Itu ini. Sampah tempatnya di bakul sampah, Ros si cantik merah tempatnya di pasu bunga berukir nan indah...



Pelangi bahagia itu ku lihat kini telah berpindah ke atas kepala orang lain.....



Ya, pelangi bahagia....



Manusia...kita tak akan mampu menilai antara pahit ubat yang merawat atau pahit hempedu yang menyiksakan....Pantas sekali melatah bila dikecewakan. Pantas menghukum tanpa perbicaraan.



Kerap kita menilai indah permata itulah hiasan terbaik bagi diri, lantas melontar jauh kaca murahan dari pandangan mata.


Manusia memilih pilihan yang terbaik bagi dirinya.




Perlukan ini sekarang...!









BMS: Buat kesekian kalinya, akulah si kaca itu.... T___T


















Friday, August 28, 2009

Di Awan-awangan


Clouds



Hospital Ampang, Jalan Pandan Mewah

Can't remember where was this



The clouds are turning red! - Evening at Sri Pandan apartment



An afternoon in Pandan Mewah Heights

I do, love clouds, you know....


Over the construction site - hospital ampang quarters back then in 2010, perhaps

They are huge, beautiful, white, clean, silent and harmless.....



Pandan Indah - A view from the faculty building

Yeah, how beautiful they are.


So sweet and calming....the clouds I mean off course



I like to see they slow-motionly marching on the blue sky...

To some of you reader, this is nothing more than a nonsense and meaningless mumbling of a typical 22-year-old human being.

No it's not..

I do learn so much from them clouds....



How cool they are...

They don't have a terrible heart to mad at people underneath them, to hate anyone that never satisfy their feelings, to envy at those who are way better than them.... or to feel sad when they are about to be forgotten....



People lie and fight all the time. But clouds not. 
(gambar hiasan)


They don't even have a face to reveal their most can't help hatred emotions towards me.... Even after I forgetting them for so long.... Even if I made'em sick by freeing the unpleasant air into the atmosphere... or unintentionally passing my case to be clerked by other people.....agagagaggg...






Allahu akbar

Even IF they are turning black like a grumpy scary mighty monster, they never never never hate and mad at me. I know that...yeah...


A Forethought

They are staying away up there in the sky..... So high that I can never ever be dreaming of reaching even a piece of them.

It taught me about my forethought. Things that would be happening in my future, and require more than just a prepared mind to face them. The clouds do 'remind' me of how important for me to think about my future obstacles from now on. How do I feed my children, which school will suit best for them... hahah :p



Look at the straight lines! Subhanallah... Mansoura, Egypt....April 2009. On the day we were leaving


To some extend, they are a depiction of my ambitions. Which are located up there far from my gasping hand.... They remind me of bunches of hardship and hard works for me to get them. But this is the most forgotten part of the lesson, being a lazy bum...then, now and forever i will ever be....

What a cloud to admired be for?....

They are not just clouds..


We think clouds are just white and black. But actually they appear in variety of colours

They bring us 'good news'

They bring us rain, by the willing of ALLAH...as a 'Rahmat' for us...

Even after we people are so cruel towards the world, the earth and the air....molesting their right to live longer and healthier... We denied their warning, we screw with the nature and leave them pathetically struggling keeping the balance of the universe for us human being, so that we can live happily on this planet earth...


Eating ice cream under the morning sky... @ Bagan Lalang beach




Behind the clouds....

The most important is, to remember 'someone' that is so important behind the existence of the soundless, emotionless clouds.... Tis' the creator of the clouds, ALLAH the Almighty.

He is way more lovely than the beautiful clouds that I've been admiring of... His forgiveness is the most valuable thing that we should strive for while we still have the chance....








Usah dengar saja, ayuh dendangkan sama2....

Lyric - - Cinta Sempurna (by: Yuna)

aku manusia lemah
selalu terjatuh
berbeda aku dari mu
kau berdiri teguh

aku serba tiada
aku kekurangan
dan bila kau tiba
aku hilang dari kewujudan

sempurnanya sifatmu
tulusnya hatimu
jujurnya niatmu
tingginya kesabaranmu

lepaskanlah diriku
kerna aku tak mampu tuk menanggung
cinta sempurna
darimu...
darimu...

bukan aku tak pernah
mengerti dirimu
ku sanjung setiap kata cinta
kau berikan aku

hilangkan rasa itu
akhirkan semua
dan bila kau sedar
aku hilang dari kewujudan

sempurna sifatmu
tulusnya hatimu
jujurnya niatmu
tingginya kesabaranmu

lepaskanlah diriku
kerna aku tak mampu tuk menanggung
cinta sempurna
darimu...
darimu...





Saturday, August 1, 2009

Looser's thought

This is nonsense... staying up late until 2 o'clock in the morning is not a good thing as a kick start.


A long break from writing an entry into this blog makes words stuck a bit longer inside my head from being expressed on this screen.


So, this is how it feels of being a looser. People do mistakes all the time. Mistakes mean you are learning. I used to say that to a friend of mine. But now I learn how hard accepting it by my own heart. It is really hard.


But, it indeed is a sin if I keep on feeling as a looser that has lost its faith to the fate. Whether it is good or bad, whether we like it or not. Just have to devour it. And do some deep thinking through it, surely you'll learn things more than what you could imagine.


Learning ain't an easy process. It costs you sweat, and a heart full of patients. Bunches of pains awaiting for you to bear with, and a list of hardship that you don't even want to know is already there for you.


Just don't be so fragile to those inevitable events.


You are not gonna proved to be a strong sailor just by sailing smoothly on the calm, beautiful ocean without a single struck of storm.







BMS: everything is paid!

Sunday, July 19, 2009

Rahsia solat di awal waktu

Artikel yang diterima ini sangat menarik malangnya saya kehilangan penulis asalnya.


Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Aku rasa fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tida k asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi.


Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi.


Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tida k dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur.


Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar s uda h mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.


Pagi yang nyaman
[Latar: Pandan Mewah Heights -- kediaman kami =)]



Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ?


Tengahari yang panas
[latar: Kolej Kediman KUIS, Jun 2009]


Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu .). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita ;)




Senja nan merah
[view: Georgetown, May 2008]


Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar t ida k berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la .) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.


Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.


Usah terlalu ego untuk menitiskan air mata barang sedikit


Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh. Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di'kurniakan' syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini.


Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya ?






BMS: peringatan buat diri sendiri!
^__^



Monday, July 6, 2009

Deflected

You have an odd feeling.

You feel it the 'A' way,

but your heart tends to make you feel the 'B' way.

You're all busted, by your own faulty I'm-okay sensation which incidentally emerged as a spontaneous reflex response when something not really okay is actually happened.



What a shame!

People lie anyway. Even to their own hearts themselves.

It's about you and the odd feeling. But what about verbally lying to someone?




Being helplessly honest

Medicine is all about confession. You disclose your past-time history wide open to the audiences in their white coats, eagerly to know about anything you have ever done for the rest of your life that makes you ended up lying helplessly in front of them.


You lie to them, that's it -- medicine wouldn't matter anymore.


But, being honest is what we appreciate the most from you patient. Off course we do understand the pain of self-disclosure is sometimes more painful than the real ailments that you are obviously suffering from.



No matter how bad it is....they have to..









BMS: But I think they are more than okay
about 'self-disclosur'-ing themselves! ^__^

Sunday, July 5, 2009

Silent scream

Di pagi yang hening, lepas hantar mak ke padang di Pinggiran Batu Caves sebagai urusetia Hari Sukan Tadika PASTI. Tiba2 ayah memberhentikan kereta ke tepi, lalu melolong:

Ayah: Rahat, Rahat!


Pakcik Rahat: Ye!

Ayah: Jom pi minum.

Erk....alamak,..ayah ni... baru ingat nak borak2 ngn die mase minum berdua2an nti.
Kalau ade kawan kang die bukan nak borak ngn aq...



PCR: minum? aq dah minum da kat umah td.
'bagus2... jangan...jangan.... tidak....'

Ayah: ala, jom la kejap, borak2.. hang buat ape kat sini, melanguk je.
'Ya Allah, sesungguhnya hati suci ini nak borak2 ngn ayahnye kang...' aq mule berdoa yg bukan2..


PCR: ala, keta aku blocking keta orang la..
'Yes2! Ya Allah, buatla Pakcik Rahat x mau ikut kitorang.... buat la dia cakap: xpe lah, aq kenyang la, atau: aku segan la, ko makan ngan anak kau je la, kesian die'
Jangan, jangan, pleezeee..


Ayah: xpe la, bawak la keta hang.
ulp!

PCR: hah, ye la nti aku ikut.
'oh...tidaaakkk....' dan aq pun tewas.....



Maka duduklah aku melanguk mendengarkan perbualan orang2 tua di hadapannya.. kesian anak yang tak dapat perhatian ini. hahah.


Tapi naseb ayah x ajak PCR gi hantar aq ke asrama tadi... dapat la aq borak2 ngan ayah sambil drive td. Nyesal lak gi drive laju2, kejap je dapat borak. Semalam aq sampai umah tengah hari lagi, tapi ayah pulak kerja. Malam baru dia balik rumah...





Moral of the story:

Silent children are not silent for they have nothing to say. But actually they are shouting, screaming for an attention from inside out.








Budak mata sepet: Tak pe lah, at least dapat la jugak nasehat2 dari orang2 tua tadi.. haha. ^__^

Sunday, June 28, 2009

Aku tidak pelik, tapi kau yang pelik.

Finally I got the answer for my entry 'Tersalah pelik'.



“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing dan ganjil. Dan ia akan kembali sebagaimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka, beruntunglah orang-orang yang ganjil” [Hadith Muslim no. 145]



I bet each of us must have encounter situation as what I experienced recently.


We're dubbed as the weird species, which is still strongly upholding our faith of ISLAM. While the throng with their undoubtedly flawed way of lives are happily living on this dying planet earth.



“Maka sepatutnya ada di antara umat yang telah dibinasakan dahulu daripada kamu itu, orang-orang yang berkelebihan akal fikiran yang melarang kaumnya dari perbuatan-perbuatan jahat di muka bumi tetapi sayang! Tidak ada yang melarang melainkan sedikit sahaja, iaitu orang-orang yang Kami telah selamatkan di antara mereka. Dan orang-orang yang tidak melarang itu telah menitik beratkan segala kemewahan yang diberikan kepada mereka dan menjadilah mereka orang-orang yang berdosa.” [Hud 11: 116]




Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam said:

“Islam bermula sebagai sesuatu yang dipandang ganjil. Kemudian ia akan kembali menjadi seperti permulaannya, dianggap ganjil dan asing semula. Namun berikanlah khabar gembira kepada ghuraba’ iaitu orang-orang yang asing ini”

[Riwayat ibn Asaakir dan dinilaikan Sahih oleh al-Albani]

Baginda ditanya, “siapakah orang-orang yang asing itu?”

Baginda menjawab, “iaitulah mereka yang berusaha memperbaiki manusia ketika golongan ramai sudah menjadi rosak”

[Riwayat Abu Amr al-Dani daripada hadith Ibn Mas’oud. Dinilaikan sahih oleh al-Albani]

Di dalam suatu riwayat yang lain, baginda menjawab, “iaitu mereka yang menghidupkan Sunnahku yang telah dimatikan oleh manusia”

Juga dalam satu riwayat yang lain, baginda menjawab, “mereka adalah kumpulan kecil di kalangan kelompok ramai yang rosak. Golongan yang menentang kumpulan kecil ini, lebih ramai daripada yang mengikutnya”



Don't be ashamed doing the right thing.


Prophet Muhammad SAW once asked about the meaning of a firman Allah:

“ Wahai orang-orang yang beriman! jagalah sahaja diri kamu (dari melakukan sesuatu yang dilarang oleh Allah). Orang-orang yang sesat tidak akan mendatangkan mudarat kepada kamu apabila kamu sendiri telah mendapat hidayah petunjuk (taat mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan laranganNya). Kepada Allah jualah tempat kembali kamu semuanya, kemudian Dia akan menerangkan kepada kamu (balasan) apa yang kamu telah lakukan” [al-Maa’idah 5: 105]


Rasulullah SAW said:

Bahkan sesungguhnya serulah manusia kepada kebaikan dan cegahlah dari kemungkaran. Kamu nanti akan melihat satu keadaan di mana kebatilan akan dituruti, hawa nafsu akan jadi ikutan dan dunia ini akan lebih diutamakan. Setiap orang akan tenggelam dalam pandangan masing-masing. Peliharalah diri kamu dan janganlah dituruti orang ramai. Sesungguhnya selepas zaman kamu ini, akan datang hari-hari yang menuntut kesabaran, dan kesabaran itu akan menjadi seperti perbuatan menggenggam bara api di dalam tangan. Sesiapa yang terus bertahan dengan keadaan itu akan mendapat ganjaran seperti 50 orang yang berbuat perkara yang sama”

Sahabat bertanya, “Ya Rasulullah, ganjaran 50orang seperti mereka?”

Baginda menjawab, “Ganjaran 50 orang seperti kamu”

[Hadith riwayat al-Tirmidhi dan Abu Daud dengan sanad yang lemah tetapi diperkukuhkan oleh riwayat yang lain]




Lo and behold. Allah is The Almighty.





Feel free to visit the link below for you may get the full understanding of this issue. InsyaAllah we'll feel stronger when hearing to the good news from Allah.
http://saifulislam.com/?p=5928#more-5928








BMS: hei budak kecit, aku menang!


Thursday, June 25, 2009

Illness

Kesian mereka menderita kesakitan.

Tapi saya tak mampu nak tolong apa2.


(Salunye layan je la dorg berborak..)


Acute appendicitis, acute cholecystitis, gastritis, cholelithiasis, orchitis.

Ujian.


Setiap orang ade bahagian masing2.

Aku tidak terkecuali.


A monologue:

'Sabar ye makcik. Makcik ade cholecystitis,...saya ade allergic rhinitis. Dan saya medical student..,' T__T













BMS: is being a med. student ever considered as an illess??

^__^



Total Right MASTECTOMY

Boss: "artery... buzz me."

Bbzzzz...... smoke's all over.

"Uhk uhk..." Asisstant 1's coughing.

Boss: "Suck the smoke..

Scrub nurse took action.


"Let Assisstant 2 do it la.."

"Pick up..
buzz"

Bbzzzz...... psssssssss.....

Boss: "buzz..."

Bbzzzz..zzzzzssssttt.... burnt smell.

Boss: "tie get ready,"

Scrub nurse: "3.0 or 2.0 boss?"

Boss: "3.0 will do," continues buzzing n buzzing..

"Suck the blood,"

Assistant 2: "I can't see,"
that fella is damn short

"Come near la, don't be scared..close to the table,"

Assistant 2: "hoho..ok2" ^__^

Boss: "So where does the breast extend?"

Assistant 2: "from the 2nd to 6th rib,"

..........silent.........


Boss:"It is so big ma.., it's only a small mass, but need to remove the whole big thing,"

Boss: "Ok, what is this muscle?"

Assistant 2: "Pect minor,"

Boss: "Come again?" can't tolerate low-peach voice.

Assistant 2: "Pect minor."



.......silent..........


"It's axillary (vessels). I think it should be higher up,...

Ok, now what nerve am I looking for?"

"........"

"Intercostobrachial Nerve right..? here are 2 of them. Now I'm looking for another one"

"I'm cutting'em now. So what the patient will complaint of?"

"............."

"It's sensory. She will feel numbness and tingling in the arm, right?"

"Oww...Is it just temporary or permanent, boss?"

"See how I cut it? I'm purposely injuring it, right? So do you think it will regenerate?"

"No.."

"Yeah, then it is permanent,"





Questions and questions...


Wednesday is awesome!.... Will never forget those moments.

Thank GOD... Alhamdulillah.


Am I enjoying other people's sorrow?
[They are happy ma... ^__^]

--> It's not that what I'm expressing here.
Totally not.



Fallacy's bad, rite? =)











Budak mate sepet: Promise me this is not the last!

^__^






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...