Friday, June 5, 2015

Yay dah beranak!! ='D

Alhamdulillah.. ='D

Tu la perkataan pertama keluar saat terdengar je tangisan si dia. Dengan seluruh badan yg terketar2. Air mata mengalir antara syukur, dan tak percaya, si kecik yang di tunggu2 akhirnya muncul jua. Walau pun keluar ikut 'tingkap', heh.

Hari ni dah dua bulan pun si kecik ni...atau lebih tepat lg, 65 hari (1 apr - 5 june). Punyela lama masa nak kembali menekan keyboard ni. Pelik aku macam mana la orang2 yg baru beranak terus boleh update memacam kat blog diorg. Nasib badan la, anak aku ni jenis memang nak berkepit je. Kalau dia tersedar dari tido dan mendapati ibu takde kat sebelah, memang meraung2 la dia macam sehari tak jumpa. Wah, rasa diri begitu berharga  =p 

Kalau blogging dari phone tak best, tak puas. Pastu kalau pegang hp sambil menyuisukan anak pon bukan boleh lama, skejap dia merengek sekejap dia tersedak, pastu dia kencing plak. Oh oh.. 

Jadi inilah yang terjadi kepadaku dalam 2 bulan yang lalu.....


25 Mac 2015

Sehari sebelum EDD, ade last appointment di klinik O&G. Doc siap bagi admission form untuk admit on EDD + 7 day kalau aku still tak deliver lg. Untuk induce ler ape lagi. Aduh.

Lepas dari saat tu hati sentiasa tak tenteram, Tak sangat IOL. Takut fail, pastu kena operate, bla bla.. risau memanjang. Maka dari detik itula usaha gigih jalan sana sini, sental toilet vacumm bilik kemas bilik. Dengan harapan datanglah contraction dan jalan cepat bukak.

31 Mac 2015

Masa ni aku dah 5 hari lepas EDD iaitu 26 mac. Rasa lain macam, baby yg selalunya pagi2 dah lompat kijang, menari2 dalam perut ni rasa mcm diam semacam pulak. Tengahari tu bgtau suami. Tapi tak rasa nak pergi hospital lg sebab selalunya malam dia akan aktif balik. So aku decide malam kalau dia tak aktif jugak, aku pegi hospital. Lebih kurang menyerah diri la.. komfem2 kena admit dan induce esok paginya kalau jalan still tak bukak lagi.

So malam tu aku pegi hospital dan terus kena admit. Alhamdulillah tak payah induce sebab jalan dah bukak 3 cm. CTG pun ok lagi so plannye esok jam 5 pagi review VE dan CTG. Tapi malam tu aku jalan2 lagi dalam wad sampai pukul 1 lebih.. supaya jalan cepat bukak.. hehe

1 April 2015

Dipendekkan cerita CTG keesokan paginya tak berapa nak cantik... istilahnye 'suspicious' CTG. Baby tak lemas lg tapi jantungnya tak berapa memberangsangkan. So bila pakar tengok masa round pagi tu dia decide nak ARM (pecahkan air ketuban - untuk pastikan bayi tak berak lagi. Bayi berak dlm perut menunjukkan dia dlm 'distress'). Lepas doktor tu buat ARM semua nurse and HO (semua perempuan) terdiam. Aku pun macam 'Err... is everything ok?'

Doktor pakar terus pandang nurse dan cakap "Section.."

"Baby dah berak la... moderate to thick meconium... dah ade particles pun ni.." kata doktor tu lagi. 

Muka aku terus cam nak nanges kut, tapi still try senyum. Doktor tu pun try nak tenangkan hati aku dan suruh aku jangan risau2. Bukan nak nanges sebab baby dah berak, tp sebab kena operate. Haha. Oh.. perkara yang tidak diingini tu la yang bakal aku lalui di hari ini. Tapi ku pujuk jugak hati, tak mengapalah yang penting baby selamat... Inshaa Allah.. 

Dah siap semua aku pun ditolak ke Maternity OT. Bila nak masuk dalam tu suami tengah telefon mak kat luar pintu. Boleh plak aku suruh tunggu "Eh jap2, panggilkan suami.." 

"Eh, kenape?" tanye misi yg tolak katil aku tu.
"Nak salam.. hee.." 
"Oh..nak salam.."

Sedih kot time ni. Dedua nanges kekekeke. Syukur sangat2 mak suruh asben datang pagi tu hantarkan sarapan untuk aku. Pukul 8 dia dah sampai bawak sebakul pinggan, mug, air panas, vico, gula biskut. Asalnya aku suruh diorang datang tengahari je, sebab pagi tu bukan boleh masuk pun. Sedihnya kalau suami pun takde masa aku ditolak masuk dalam dewan bedah.. Allahu Akbar. Cantik perancangan Allah kan.

Operation tak lama... caesar biasa 30-45 minit je. Pukul 10:12 doktor start skin incision, 10:18 baby out. Terus dengar dia nanges... Alhamdulillah dia tak in distress.. hehe.. Baby tak terus dibawa ke ibu sebab kena suction semua dulu, sebab meconium stain kan, so ade paeds standby. Lepas misi bersih2kan baby sket, dia bawak kat ibu untuk skin to skin bonding. 

"Assalamualaikum... perkataan pertama aku pada dia.. perasaan gembira yang tak dapat digambarkan.  "Hai..." kataku lagi, macam la si kecit tu paham kan, haha. Dalam hati aku kata 'Oh, si dia ni la yg duk dalam perut aku selama ni... keke' macam lucu plak perasaan tengok baby yg baru keluar dari perut sendiri ni.. haha 



Inilah dia si kecit tu....
Marissa Nurnayla Binti Md Ridza Alsyukri
=)


Masa menunggu kat ruangan menunggu lepas operate tu misi dah bagi baby untuk breastfeed. Bagus anak aku ni, tak payah susah2 ajar, lahir2 dah pandai hisap susu. Macam expert dah haha Ilham dari Tuhan kan, subhanallah.... sampai sekarang pun memang ngempeng je la kejenye haha 

Begitulah kisahnye... hehe okla sementara dia tengah tido ni aku nak buat apa yang patut. Nak solat pastu siap2kan air mandi dia...

Ok jumpa lagi!


Wassalam.......








Thursday, March 26, 2015

EDD

Bismillahirrahmanirrahim

It's my Expected Date of Delivery (EDD) day!

Ceh, happy macam sambut besday pulak. 3 minggu yg lalu kemain sedih kan. Meleleh2 air mata sambil taip entry lepas kena tinggal dek laki yg kena pegi keja jauh. Drama sangat kau nih. 

Alhamdulillah hari ni mummy happyyy, sebab dapat jalan2. Ye, jalan sesaje.... Siang tadi kite and hubby round2 kat One Utama tu macam takde hala tuju, tapi dengan niat yang tulus, iaitu nak mudah dan cepatkan bersalin... Oh anak bilakah dikau mahu keluar.. adohai. 

So tadi kitorg pusing2 tingkat 1, naik tingkat 2, turun balik, pusing lagi. Pastu benti kejap pit stop makan eskrem baskin robin, then balek... Sabar je lah si bapak melayan. I luvvvv you lah daddy! heheheheee. Kenapa jalan2 kat OU? Sebab dia besar, tak jauh dari rumah dan tak panas jalan2 dalam air cond hahahaha

Tp okla, tak penat pun. Cuma tak boleh jalan laju sebab pelvic ni dah sempit, so jalan la pelan2 macam penguin comel. Badan pun dah tak balance. Asyik nak terlanggar hubby je tadi hahahaha

Lepas tu kitorg pegi Giant pulak, nak cari vco catalyst sebab kite punye dah nak habes.  Plus nak survey set berpantang. Ya Allah sampai dah nak terberanak duk survey lagi tak habes2 bila tah nak belinye hahahahah pastu kitorg makan kat foodcourt giant dan balik rumah dengan sebutir air kelapa muda... my favorite hihihs 

Semalam pegi check up... my very last anc for this pregnancy actually, yelah dah EDD harini. So the doctor gave me an admission form - to be admitted on EDD + 7 day nanti, iaitu pada 2 april minggu depan. Admit huntuk hape? Untuk IOL (Induction of Labor) la waaaaaaaaaaaa............. T____T nanges stat. 

Kite taknak IOL sebab.... First, kalau boleh, sangat2 la, taknak, sebab iolls takut fail lalu kena C....... oh my, i dun wanna say that word. 

Keduanya 1 april tu hubby dah kena gerak ke terengganu.. oh.. kalau dia balik, then next day I get admitted sorang2... Sooo so sad okay. Oh, tak, tak okay. Nanges lagi. T_____________T

Ketiganye, kalau boleh, seboleh2nye takmau la nyusahkan emak untuk temankan kite dalam labor room tu. Spital bagi kebenaran untuk salah sorang - samada suami atau ibu untuk temankan pesakit in labor. Dahla nak mak jagakan kite dalam pantang nanti, jaga baby... tak sanggup nak tengok mak tunggu kite lame2 berjam2 dalam labor room tu. Plus, kite malu la kat mak kite, ... hiks. 

Semua ini membuatkan aku berada dalam dilema. Hu. 

Ok baby, we have to stay positive. We have about five days to work it out. Come on baby, you dont wanna stay in there forever rite? Dont u wanna see mummy and daddy? =)

Oh Allah, please ease this journey for us, and for the sake of the baby, as You knows what's best for us. ameennn ...

Mmuuahhh!

Thursday, March 5, 2015

This time, it is different

Assalamualaikum...

I used to be left by my husband for 2 weeks long for work, but this time it is different. 4th Feb 2015 marked the day I woke up with mixed feelings. Sad, angry, scared, empty, lost.

Bangun2 je dari tidur terus rasa tak nak pergi kerja. How am I going to leave for work when I know that I will be left alone the moment I get home later in the day? Wah sedihnye. So I text-ed my senior asking for leave. Thank God he approved it. 

I just want to be with my husband on his last day at home. Initially I was planning to ask him to bring me to the bank to run some errand, but ended up we just spending the time together doing nothing. 

We ate breakfast together, lepaking in the bedroom, transferring files on the laptops, taking naps, arguing over the aircond (he hate the coolness from the aircond but I couldn't stand the hot weather!), watching him packing his bags, listening to him reminding me about this and that, etc...

Then there comes Zohor prayer time around 1.30pm and I know the time for him to leave me is just around the corner. While performing the prayer itself I couldn't stop my tears from expressing the sadness that I kept inside since few days ago. 

I finished my prayer and try to talk to him as usual, hiding my sobbing tone and the traces of tears on my praying veil. 

We ate our lunch together, and I still could hold the feelings. Sending him off the door, and then to the car was the hardest part. I was standing right in front of the gate when my eyes burst into tears once again. I didn't care if there was anyone watching me. When he noticed it, he went off the car and came to me. He gave me a hugged, rubbed my back and asked me to stop crying, softly. How could I? ... 

I couldn't, but still I have to let him go. I watched him left with heavy feelings, and then continue crying in my bedroom up stair. My baby kicking non stopped as if she knew what's happening. 

It will be the longest 2 weeks of my life. I'm in 36 weeks + 6 days into my pregnancy now, going to be full term by tomorrow. And then it will just be a matter of time for the baby to see the world. 

Yes I want my husband to be around when the time comes. Yet I've made up my mind to be prepared for any circumstances. 

But what scares me is that.... well you know, giving birth is not a simple process. For what I have saw and heard and learnt from my experienced, there are plenty of 'things-that-we-don't-want-to-happen' that might be there during that duration. And that would be more terrible if it occur without your love ones around. Naudzubillahi mindzalik. 

That is why this time, I was so sad and scared when he left me. I'm scared I can't see him anymore.  I'm scared if the past two weeks was the last moment we being together. 




Oh Allah, please forgive us, save us, save him... Allow us to reunite when the time comes.  Ameen... 


:'(

Wednesday, February 11, 2015

Cepatnya masa berlalu...


Ahad lepas pegi makan tutti frutti dengan member sekolah rendah, dia bawak anak keduanya yang baru 6 bulan. Petang tadi pegi tengok baby anak kawan lari2 mase kecik2 dulu. Baru berusia 20 hari. Malam ni pulak tengok gambar baby kembar housemate mase 3rd yr dulu. Sangat comel.. Baru 3 hari menjengah dunia.

Cepatnye mase berlalu... rasa macam baru je kenal dan berkawan dengan diorang...tup-tup, jadi mak-mak dah memasing.





Adeh geli. Baby dlm perut menendang pula. Heh.

Tuesday, February 10, 2015

The kicks, the somersault, the hiccups

Alhamdulillah...  it has been 8 months since I'm having u my dear baby  :) 

And since the last 12 weeks it has been more meaningful as I can already 'feel' you. Wherever I go, whatever I do, I know u're there. Your kicks, your somersault,  your hiccups and sometimes your fingers tickling my tummy from inside... Even your daddy can feel it too.. I know I'm gonna miss all of these once u're out one day  :) 


It's a miracle to know that they can respond to us. To our touches, our voices, our movement. They will react to every one of that. They are so genius, and sweet  Subhanallah... =)


Thank you Allah for blessing me with this beautiful gift. The feeling is awesome, just awesome. Knowing that she's inside there, I never feel alone anymore. 

Can't wait to see you my baby girl! Keep growing healthily ok sayang! =)





Sunday, December 21, 2014

I am married to a 'Superman'! =)


Alhamdulillah =)

Knowing him day by day, I think I'm proud of my husband.. so proud.

He is a responsible man, considerate, lovely, and romantic, in his own way =)

He is a hardworking man too. He knows what he wants, and is working hard for it.
He is not ashamed of multiple trials and even lowered his ego seeking for knowledge from various classes of people in order for him to strive for his success.

And the sweetest part is that he included me in every part of his plan and achievements. hihi.

May Allah blesses him and make him succeed in anything he's working on.... and protect him from the evil of dunya and keep him always in the right tract, for he will be the man, the Imam who guide me and our family to the right path till the hereafter. 

Thank you Allah for granting me and blessing me for a man of such.... a good, kindhearted hardworking responsible and romantic man like him.....

I love you so much, my dear hubbehh <3 span="">


Alhamdulillah...... =')

Wednesday, November 26, 2014

Baby bumpppp

A friend at work just noticed my baby bump earlier today

Friend: Nadia, are you pregnant??
Me: Yes =)
Friend: How come I didnt see it before.... how many weeks now?
Me: entering 21 weeks already..
Friend: 21 weeks? with tummy that small??
Me: Hehe... first baby kot... *smile*

Ya rabbi semall katenye... aku rase dah senak, macam belon nak meletop... lagi2 kalau lepas makan... baru la aku paham perasaan orang yg berperut ke depan (ops bukan nak mengata). Bukan senang oi... tak kesah la walau apa isi kat dalam... huhuu....

Maka aku pun berpikirlah macam mana boleh wujud manusia2 yang "tak sedar dia mengandung". Percaya tak? Percaya tak?....

Bukan sekali dua. Banyak kali, kes remaja (kebanyakannye remaja la... ) datang spital tiba2 nak beranak, tanpa ada buku antenatal, tak pernah buat check up, tak de screening, tak booking semua. Atau dibawa ambulans ke hospital selepas dia dah terberanak kat rumah. 

Alasan: "saya tak tahu saya mengandung" 

Huh?? *ternganga* 

"eleh ye la tuuu.... " kata misi2 yang dah veteran di dewan bersalin. Masa tu aku terpinga2 antara nak percaya ke tidak.

Tapi bila sendiri ade pengalaman berperot besar ni, hummpphhh!...... baru sedar mati2 aku kena tipu dulu.. ciss. 

Tapi ape pun perut kalau tak besar sgt, memang boleh disorok, dengan memakai baju longgar2, pastu jalan bongkok2 sket... jangan mendada atau berdiri tegak. Eh dah aku mengajar orang sorok perut kenapa?

Bukan mengajar, tapi nak pecahkan rahsia..... hehe... 


*  *  *  *  *  *  *  *  *

Oklah ape pun anak ibu... nampaknye tenang je dia malam ni.... biasanye tengah malam time ibu nak tido barula dia nak berkickboxing, sampai ngilu2 pundi kencing dibuatnya! adoi...

Esok ayah balik.. nanti bila ayah sentuh awak, kick kuat2 ye... biar dia rasa penangannya.... biar lepas ni dia sedih nak tinggalkan kita sampai nanges teresak2 bila nak balik ganu.... hehehehe


Ok jumpa lagi!

Love you anak ibu! =)))




*  *  *  *  *  *  *  *  *

Note 1 - I get the quickening last week - at 20 weeks 3 days, just 1 day after the father left us for Terengganu... hehe..... 
Note 2 - My baby bump just became prominent since last week jugak... itu pun this week still ada yang tak perasan lagi... hehe =)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...